Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Cēsīs TP amata dēļ šķeļas

Domes izpilddirektora amatu nevajadzētu ieņemt cilvēkam, kurš nav guvis vēlētāju uzticību. Ar šādu motivāciju divi no Tautas partijas (TP) ievēlētie Cēsu domes deputāti Juris Žagars un Inese Suija– Markova nobalsoja pret novada priekšsēža Ginta Šķendera (TP) lēmumu izpilddirektora amatu uzticēt bijušajam vietniekam Andrim Mihaļovam. Tomēr tas viņam netraucēja iegūt amatu.

A.Mihaļovs kandidēja vēlēšanās TP sarakstā ar otro numuru, bet domē, kur TP ieguva desmit mandātu, neiekļuva un palika piecpadsmitais. A.Mihaļovs, kurš pirms četriem gadiem atstāja izpilddirektora amatu, jo tika ievēlēts domē, tagad Dienai vispirms nosauca Cēsīs par TP nodoto balsu skaitu — 4415. Viņu svītrojuši tikai 816 vēlētāji. Taču kopumā par viņu esot nobalsojis daudz vairāk pilsoņu, nekā par jebkura cita saraksta domē ievēlēto deputātu.

"Tas ir politiskais cinisms un nerēķināšanās ar vēlētāju izvēli, ja domes vadībā tiek likts cilvēks, kas nav saņēmis atbalstu," Dienai sacīja I.Suija –Markova, kura startēja no TP, bet nav partijā. "Vienmēr esmu uzsvēris, ka neesmu politiķis, bet esmu politikā un Tautas partijā tās komandas dēļ, kas strādā Cēsīs. Tagad jūtos nedaudz apmulsis," Dienai atzina arī aktieris un uzņēmējs J.Žagars. Viņš cer, ka notikušais netraucēs strādāt kopā nākamos četrus gadus, bet "nebūsim naivi un neuzskatīsim arī vēlētājus par naiviem, kuriem var iestāstīt, ka izpilddirektors nav vara, un nav vismaz trešā persona domē. Skaidrs, ka ir, un viņš nav nekāds dispečers, kas tikai izpilda un pāradresē ievēlētā deputātu sastāva rīkojumus". A.Mihaļovam jau daudzus gadus bijusi ietekme domes vadībā kā izpilddirektoram un priekšsēža vietniekam. Viņš pieļauj, ka J.Žagars, kurš ir SIA Žagarkalna slēpošanas bāze direktors, nevar piedot to, ka savulaik A.Mihaļovs nav ļāvis uzņēmējam "noprivatizēt zemi par sviestmaizi, bet tas ir mans personīgais pieņēmums".

A.Mihaļovs esot ļoti tiešs, viņam nepiemīt politiķim raksturīgā diplomātija, taču viņam ir lielas darba spējas un vadītāja prasmes, kuru dēļ ir izpilddirektora amatam piemērots, Dienai sacīja TP valdes locekļi Edgars Zalāns un Māris Kučinskis, kuri abi viņu pazīst. Arī I.Suija–Markova atzīst, ka A.Mihaļovs ir spējīgs vadītājs, taču svarīgs ir princips, vai cilvēkam uzticas vēlētāji. Izpilddirektoru izvēlas domes vairākums. M.Kučinskis uzskata — ir būtiski, lai domes izpilddirektora amatā būtu cilvēks, kuram mērs uzticas un kurš ar domes priekšsēdi var strādāt tandēmā. Abu līdzšinējā sadarbība domes vadībā parādījusi, ka viņi kopā Cēsīs ļoti daudz ir izdarījuši, uzskata M.Kučinskis. Ar Cēsu mēru G.Šķenderu sazināties neizdevās, jo viņš ir atvaļinājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Jura Žagara pilns viedoklis:

Esam uzvarējuši vēlēšanās, bet, iebalsojot par izpilddirektoru mūsu pašu saraksta cilvēku , kurš objektīvu vai subjektīvu apstākļu dēļ, vēlētāju pievilkto mīnusu dēļ ir noslīdējis no otrās uz piecpadsmito vietu sarakstā un nav iekļuvis TP deputātu desmitniekā, manuprāt mēs rīkojamies politiski neētiski.  Iznāk, ka, līdz vienam zināmam brīdim mēs spēlējam pēc vēlēšanu "spēles" noteikumiem, bet tad, kad reālie rezultāti nesakrīt ar vēlamajiem, atrodam citu, protams, likumīgu ceļu, kā tomēr nodrošināt mūsējā nonākšanu domē.

Es pats nekad neesmu bijis "teicamnieks", vienmēr visu darījis pareizi, morāli nevainojami un nekļūdīgi, bet šoreiz man liekas robežas ir tomēr pārkāptas. Tādēļ es balsoju "pret". Savu viedokli savējiem un citiem paudu jau divās mūsu TP saraksta sapulcēs tūlīt pēc vēlēšanām un arī vēlāk. Neko neesmu teicis aiz muguras, tādēļ man nav problēmas komentēt jautājumu.

Es domāju tā: vēlētājs, ejot uz vēlēšanām, paļaujas, ka viņa balss tiks ņemta vērā un šī balss noteikti ietekmēs varu pārstāvošo personu izvēli. Citādi viņam nav jēgas tur iet un tērēt savu laiku. Vēlēšanu rezultātā viņš deleģē savas intereses pārstāvēt zināmiem cilvēkiem. Savu viedokli viņš vispirms pauž ar saraksta izvēli un tad, lai detalizētu personu izvēli, kādam ievelk plusus vai mīnusus. Tātad viņš paļaujas, ka katram mazajam mīnusiņam vai plusiņam ir kāds svars. Potenciālie deputāti, savukārt, "izliek" sevi anonīmam izvērtējumam un ar startu vēlēšanās dod apsolījumu, ka pakļausies šiem nosacījumiem cīņā par tiesībām realizēt vēlētāju deleģētu varu novadā.

Nebūsim naivi un arī neuzskatīsim vēlētājus par naiviem, kuriem var iestāstīt, ka izpilddirektors nav vara un nav vismaz trešā persona domē. Skaidrs, ka ir un viņš nav nekāds dispečers, kas tikai izpilda un pāradresē ievēlētā deputātu sastāva rīkojumus. Tiem, kas ir strādājuši domē, ir skaidrs, ka realitātē tas tā nemaz nevar būt, tas nefunkcionē.

Tātad dot varu, kaut izpildvaru, personai, kura ir startējusi vēlēšanās kā politiķis un kaut kādu iemeslu dēļ nav guvis pietiekamu vēlētāju uzticību, manuprāt, nav pareizi. Nu vismaz politiski neētiski noteikti.

Patlaban pamatoti tiek iztirzāts jautājums, vai pareizi būtu, ka personas, kas startējušas kā politiķi, tad iekļuvušas domē kā deputāti, noliek mandātu un realizē izpildvaru. Tad vēl jo vairāk neloģiski man liekas, ja pēc starta vēlēšanās politiķis netiek deputātu sastāvā, bet tomēr tiek nominēts kā izpilddirektors.

Kā pamatu kandidāta izvirzīšanai pirmajā domes sēdē tika minēta kandidāta profesionalitāte un pieredze. Neesmu dzirdējis, ka kāds apšaubītu izpilddirektora pieredzi. Bet... nav taču kara stāvoklis, ka tā jāsteidzas, un nav taču tā, ka kāda zināšanas pašvaldības darbā ir tik neatkārtojami specifiskas, ka kāds vienīgais var "nosēdināt kosmosa kuģi ". Gan priekšsēdētājam ir astoņu gadu pieredze pašvaldības darbā, gan vietniekam J. Rozenbergam ir liela četru gadu pieredze izpilddirektora darbā, un abiem ir absolūta vairākuma deputātu atbalsts, ieskaitot arī citu partiju cilvēkus. Viss funkcionētu labi. 

Es vienmēr esmu uzsvēris, ka neesmu politiķis, bet esmu politikā un TP tās komandas dēļ , kas strādā Cēsīs. Tagad jūtos nedaudz apmulsis. Bet laikam jau tas ir normāli, ka mūsu priekšstati par spēles noteikumiem kādos jautājumos var nesakrist. Domāju, ka tas netraucēs mums strādāt kopā arī nākamos četrus gadus, bet jautājumi paliek un ne tikai man.

Protams, var teikt "viss ir atļauts, kas nav aizliegts", bet pastāv arī goda likumi, politiskā  ētika, un ne viss ir jādara, kas nav aizliegts.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas