Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Darba devēji aicina politiķus vienoties par stabilu un ilgtspējīgu kaimiņattiecību veidošanu ar Krieviju

Ņemot vērā aktualizēto jautājumu par nepieciešamību Saeimai sniegt mandātu Ministru kabinetam parakstīt Latvijas un Krievijas robežlīgumu, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina politiķus, īpaši koalīcijas partnerus, vienoties par stabilu un ilgtspējīgu kaimiņattiecību veidošanu ar Krieviju un deleģēt Ministru kabinetu līgumu parakstīt.

Krievija ir nozīmīga un stratēģiski svarīga sadarbības partnere resursu ieguves un eksporta paplašināšanas ziņā. Diemžēl Latvijas uzņēmēji, tautsaimniecība un līdz ar to iedzīvotāji ilgi bijuši ķīlnieki nenokārtotajām kaimiņattiecībām, aģentūrai LETA norādīja LDDK korporatīvās pārvaldes eksperte Agnese Alksne.

Viens no rādītājiem, kas to apliecina, ir ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Krieviju - 2005.gadā tas bija tikai 1137,4 miljoni ASV dolāru jeb 8,3% no Latvijas apgrozījuma kopapjoma, kas neatbilst iespējamam potenciālam, tiek minēti arī zemie tūrisma rādītāji, sadarbība izglītībā, zinātnē, kultūrā un aktīvas pilsoniskās sadarbības veidošanā.

LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle uzsvērusi, ka daudzu Eiropas Savienības (ES) valstu protekcionisma politika un nesakārtotās līgumattiecības ar Krieviju, šo valstu tirgu nepieejamība ir drauds ekonomikas turpmākajai attīstībai, Latvijas stratēģisko mērķu sasniegšanai, kā arī Nacionālā attīstības plāna īstenošanai.

Sakārtojot līgumattiecības ar Krieviju, Latvija sekmēs pašmāju ražošanu un eksporta pieaugumu austrumu virzienā, tā mazinot pieaugoša iekšējā patēriņa izraisīto inflāciju, veicinās uz produktivitāti un inovāciju balstītu darba algas pieaugumu, norādījusi Egle.

LDDK aicina politiķus atbalstīt stabilu un ilgtspējīgu sadarbību ar Krievijas valsts institūcijām un apņemas sniegt atbalstu, stiprinot attiecības ar Krievijas nacionālajām darba devēju organizācijām.

LDDK ieguldījusi daudz darba, lai veicinātu Latvijas un Krievijas sadarbību, kā arī Eiropas Ekonomiskās telpas paplašināšanu ar Krievijas un Eiropas darba devēju organizāciju starpniecību.

Turpinot polemizēt par vēsturiskiem, juridiskiem un politisko spēku samēru jautājumiem, Latvija var zaudēt iespēju risināt robežlīguma jautājumu, norādīja LDDK.

No partneriem Krievijā gūts atbalsts un izpratne, bet, ņemot vērā gaidāmās vēlēšanas Krievijā, jaunu prioritāšu nonākšanu sabiedrības darba kārtībā un ES iespējas ietekmēt starptautisko politiku, ir pienācis īstais laiks kaimiņattiecību stiprināšanai starp Latviju un Krieviju, kas, ņemot vērā iepriekš uzskaitītos ietekmes faktorus, vēlāk būs apgrūtināta, uzsvēra LDDK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas