Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Daugavpils Universitātes rektora vārdā nosaukta vabole

Latvijas vaboļu pētnieka, Daugavpils Universitātes (DU) rektora Arvīda Barševska vārdā nosaukta nesen atklāta, zinātnei jauna skrejvaboļu suga.

Dienu informēja A.Barševskis, viņš par šo patīkamo jaunumu uzzinājis no Spānijā iznākošā zinātniskā žurnāla Arquivos entomoloxicos, kur 12.maijā publicēts raksts par jaunatklāto vaboļu sugu Platyderus barsevskisi, kas atrasta 2010.gada 5.aprīlī pašos Spānijas dienvidos, Malagas provincē, Torcal de Antequera nacionālajā parkā, 1200 metru augstumā kalnos.

Jaunā suga ir 8-9 mm gara rūsganbrūna skrejvabole, kura dzīvo tikai ļoti nelielās specifiskās platībās augstu kalnos, tā, ka Latvijas dabā Barševska vaboli nez vai kādreiz būs iespēja sastapt. Tā esot specifiska ģints Platyderus izplatības īpatnība - apdzīvot ļoti nelielas augstkalnu teritorijas ar savdabīgiem ekoloģiskajiem apstākļiem. Kopumā šajā ģintī pašlaik pasaulē zināmas apmēram 100 sugas, no kurām 49 sugas ir sastopamas Ibērijas pussalā. Tikai dažas šīs ģints sugas ir plašāk izplatītas lielākos Eiropas un Āzijas reģionos. Aprakstītās sugas eksemplāri pašlaik glabājas Spānijas Nacionālajā dabaszinātņu muzejā Madridē.

Zooloģijā jaunatklātas sugas bieži tiek nosauktas pazīstamu zinātnieku vai pat politiķu vārdā. Kā teica A.Barševskis, vaboles esot nosauktas gan Kārļa Linneja, gan pat Ādolfa Hitlera vārdā. Arī viņš pats 1993.gadā mēģinājis nosaukt kādu Latvijas vaboļu sugu notiophilus Latvijā pazīstamā entomologa, Latvijas Dabas muzeja darbinieka Mihaila Stiprā (1905-1990) vārdā, taču, kā vēlāk izrādījies, tā ir tikai atsevišķa skrejvaboļu forma, nevis pavisam jauna suga.

Jaunās sugas nosaukšana Latvijas zinātnieka vārdā ir liels devums arī Latvijas un tās zinātnieku atpazīstamības veicināšanā.

Profesors, bioloģijas doktors Arvīds Barševskis (1965) Daugavpils Universitātē ir izveidojis vienu no spēcīgākajām Austrumeiropā zinātniskajām skolām vaboļu pētniecībā. Ik gadus Daugavpils entomologi paši atklāj un apraksta vairākas zinātnei jaunas sugas no dažādām pasaules valstīm. 2010.gadā par vaboļu sistemātikas jautājumiem Daugavpilī tiks aizstāvēti četri doktora promocijas darbi. Tieši Daugavpils Universitātes entomologi sadarbībā ar vairāku valstu kolēģiem ir izstrādājuši pašlaik pasaulē lielāko un vadošo skrejvaboļu elektronisko datu bāzi Pasaules skrejvaboles www.carabidae.ru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas