Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Decembris sāksies ar mīnus 26 grādu salu

Sinoptiķi brīdina, ka nedēļas nogalē Latvijā gaidāms sals, bet nākamnedēļ atsevišķos valsts rajonos termometra stabiņš var noslīdēt pat līdz mīnus 20 grādu atzīmei. Savukārt 1.decembrī gaisa temperatūra austrumu rajonos naktī var noslīdēt pat līdz mīnus 21, mīnus 26 grādiem. 

Katastrofu medicīnas centra (KMC) vadītājs Mārtiņš Šics portālam Diena.lv atzīst, ka gaidāmais sals galvenokārt apdraudēs bezpajumtniekus, grādīgo dzērienu lietotājus, kā arī trūcīgi ģērbtas meitenes. Cilvēka veselībai straujas gaisa temperatūras svārstības 10 grādu robežās ir bīstamākas nekā spēcīgs sals. 

“Pēc visas pasaules prakses visbūtiskāk apdraudēti ir bezpajumtnieki, kuri mitinās patrepēs, siltuma trasēs vai bēniņos. Viņi mēdz iedzert un tad savā eiforijā aizmigt. Uzvelk kādu kažoku, vilnas zeķes un, guļot ikdienā ierastajā komforta zonā nejūt krasas temperatūras izmaiņas,” teic M.Šics. Dziļā alkohola reibuma izraisītā miegā nav iespējams just strauju temperatūras pazemināšanos, tādēļ rītu nereti var arī nesagaidīt. 

Cilvēka veselībai bīstamas ir temperatūras svārstības sākot no desmit grādiem. “Nāve var iestāties arī Jāņu naktī aizmiegot uz soliņa, ja sākumā temperatūra bijusi 20 grādi, bet uz rīta pusi noslīdējusi līdz 6 grādiem,” skaidro M.Šics. Straujas termometra stabiņa svārstības mēdz paņemt vairāk upuru nekā liels sals, kas iestājies pakāpeniski. Pirmajā gadījumā notiek ķermeņa atdzišana, bet otrajā, galvenokārt, gūst apsaldējumus, skaidro mediķis. 

Tāpat strauja sala iestāšanās var apdraudēta arī meitenes, kuras no mājas iziet “pusplikas ar plānām kurpītēm kājās”, brīdina M.Šics. Viņš uzsver, ka šajās dienās jāģērbjas atbilstoši zemākajai prognozētajai temperatūrai nevis tā brīža termometra atzīmei. 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi prognozē, ka temperatūra zem nulle grādiem noslīdēs piektdien. Lielākais sals gaidāms nākamnedēļ naktī uz pirmdienu, kad gaiss var pazemināties līdz -20 grādu atzīmei. Pirmdien dienā siltākie būs piekrastes rajoni, kur prognozējami – 6 grādi, savukārt aukstākie -Vidzemes un Latgales austrumi ar – 17 grādu lielu salu.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas