Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Degvielas cenu ietekmē ASV, aukstums un valūtu svārstības

Degvielas cenu kāpuma galvenie iemesli ir pieaugošais pieprasījums pēc benzīna ASV, aukstums Eiropā un valūtu svārstības, norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.


Starptautisko biržu analītiķi informē, ka, uzlabojoties ekonomikas rādītājiem ASV, ir palielinājies pieprasījums pēc degvielas, tādēļ tiek prognozēts, ka daļu nepieciešamās degvielas ASV iepirks Eiropā.


“Šīs prognozes kļuvušas par vienu no iemesliem, kuru ietekmē cenas benzīnam ir kāpušas. Jāatzīmē, ka situācija, kad pieaug tieši benzīna cenas biržā, kamēr nafta cenas pieaugums nav tik straujš, ir visai netipiska pasaules naftas tirgū,” norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.


Tonna benzīna Ziemeļrietumeiropas tirgū patlaban maksā 840 USD, novembra sākumā cena bija 750 USD.
Viens no iemesliem kādēļ pieaug pieprasījums pēc dīzeļdegvielas ir laika apstākļi. “Tieši aukstums ir viens no iemesliem, kas kāpinājis pieprasījumu arī pēc dīzeļdegvielas,” atzīst Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.


Izmaiņas dīzeļdegvielas pieprasījumā tāpat kā benzīna gadījumā jau ietekmējušas dīzeļdegvielas cenas biržās. Tonna dīzeļdegvielas Ziemeļrietumeiropas tirgū patlaban maksā 780 USD, novembra sākumā cena bija 730 USD.


Kā trešais būtiskākais faktors, kas patlaban sadārdzina naftas un degvielas cenas pasaulē, ir eiro vērtības kritums. Visi darījumi naftas tirgū notiek ASV dolāros. Eiro vērtības kritums, līdz ar to arī lata vērtības kritums, stiprina ASV dolāru, tāpēc naftas produktu cena ASV dolāros kļūst lielāka. Šobrīd ASV dolāra kurss ir 0.536 lati, novembra sākumā tas bija 0.509

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas