Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Deputāti rosina atteikties no ieceres veikalos tabaku tirgot tikai pēc cenu lapām

Deputāts Edgars Putra (ZZS) rosina atteikties no ieceres, kas paredz, ka tabakas izstrādājumi veikalos vairs nebūs pircējiem redzami un tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas.

Šāda iecere tika atbalstīta, otrajā lasījumā lemjot par tabakas apriti regulējošo likumu. Savukārt priekšlikumos likumprojektam uz trešo lasījumu Putra rosina svītrot šo iepriekš atbalstīto normu.

Putra norāda - nav statistikas pierādījumu, ka tabakas izstrādājumu izvietojuma aizliegums ietekmē smēķēšanas samazināšanos. Vienlaikus šāds aizliegums radot riskus un stimulu legālajiem preču patērētājiem pāriet uz nelegālo patēriņu. Viņš mudina neatbalstīt tirdzniecības izvietojuma aizliegumu vismaz līdz brīdim, kamēr tiek realizēta akcīzes nodokļa likmju pastāvīga ikgadēja paaugstināšana, kas "līdz šim devusi ļoti pozitīvus rezultātus smēķēšanas ierobežošanā", un kamēr Latvijā saglabājas augstākais nelegālo cigarešu īpatsvars starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Otrajā lasījumā atbalstītā likumprojekta redakcija paredz, ka mazumtirdzniecībā smēķēšanas produktus ir aizliegts izvietot tā, ka pircēji tos var redzēt.

Paredzēts, ka šī norma attieksies uz tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, kā arī šo produktu preču zīmēm. Lai nodrošinātu pircējiem informāciju par šo produktu pieejamību, veikalā pēc pircēja pieprasījuma būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Plānots, ka norma neattieksies uz beznodokļu tirdzniecības veikaliem, starptautiskajos reisos iesaistītajiem kuģiem, kā arī specializētajiem smēķēšanas produktu veikaliem, kas atrodas konstruktīvi nodalītās telpās un aprīkoti ar atsevišķu ieeju, kuros preces un preču zīmes ārpus šīs tirdzniecības vietas nav redzamas.

Par šo likumprojektu un priekšlikumiem šonedēļ lems Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Top komentāri

Stulbs un kretīnisks populisms,
S
kas absolūti neietekmē smēķētāju skaitu
Albertīne
A
Putrsa ir kretīns, ja paziņo, lielāka cena ierobežo smēķēšanu. Tik pat labi var teikt, ka pēdējos gados (kopš VVF valdīšanas sākuma) gandrīz 20 reizes palielinātā zāļu cena ir ierobežojusi to pirkšanu. Ja Putrsa grib, lai Premjers ir atklāti uz letes izlikts, lai pasaka to atklāti!
smukais runcis
s
Jā,deputāti prot sevi nodarbināt. Paši pieņēma šo likumu pāris mēnešus atpakaļ, tagad atkal šķiež resursus un atceļ šo likumu. Tik vienkārši. Interesanti, kāpēc ir sarežģīti atcelt NĪN vienīgajam mājoklim vai samazināt kadastrālo vērtību. Tad ar pilnām mutēm atrunājas un balstās uz sarežģītību un vēl uz nez kādām fantāzijām. Ja grib, tad var. Tagad tas pierādās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas