Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Deputāti sola zinātnei atrast papildu finansējumu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Andulis Šmidlers
A
Gribētu vērst uzmanību uz vārdu (apzīmējumu) ne gluži korektu lietojumu rakstā. Citēšu dažas vietas, izcēlumi mani. "... apņēmās mudināt savas frakcijas atbalstīt PAPILDUS 2,7 miljonu latu piešķīrumu zinātnei." "... ir lielas cerības uz zinātnes grantu projektu finansējuma nodrošināšanu, kam valsts budžetā būtu jāsameklē PAPILDUS vismaz 2,7 miljoni latu." "Gatavību rosināt frakcijas rast PAPILDUS finansējumu izteica arī klātesošie pārējo koalīcijas partiju pārstāvji." " Par zinātnes finansējuma PALIELINÄŠANU vienošanās esot jāpanāk trešdien ..." Lasot šādus teikumus, cilvēkam "no malas" sāk likties, ka zinātnieki tiešām prasa finansējumu palielināt. Patiesībā gan viņi protestē pret ĀRKĀRTĪGI LIELO paredzēto SAMAZINĀJUMU (!) zinātnei attiecībā pret 2008. gadu. Tas faktiski ir pretrunā arī ar valdības oficiālo nostādni (algas iesaldēt – nevis samazināt!). Vajadzētu rakstīt ne par palielināšanu vai papildus finansējumu, bet par mazāku "nogriešanu". Paciešamu samazinājumu, ja gribat. Daži skaitļi pārdomām (ņemti no LZA arodorganizāciju padomes nosūtītās informācijas ministrei T. Koķei): - Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektiem (grantiem) 2009. gadā ieplānots 1 milj. Ls - jeb 1/4 (!) no šīgada apjoma. - Bāzes finansējums 2009. g. ir tikai 59% apmērā no likumdošanā paredzētā (MK Noteikumi Nr. 623, 04.08.2008.) - Atbilstoši grozījumiem likumdošanā, ar 1. janvāri visi pētnieciskie projekti tiek aplikti ar 18% PVN. Jau tas vien nozīmē zinātnes finansējuma reālu samazinājumu par ~15%. Izglītības un zinātnes ministrijas kopējais budžets bija jāsamazina par 10,67%. Acīmredzot, zinātne šķita visvieglāk "apcērpamais" sektors, lai šo uzdevumu izpildītu.
Oskars
O
Bet kā ar pārējo TAUTU,sētnieki, bezdarbnieki utt...........jeb varbūt viņus nomainīs SAEIMAS DEPUTĀTI ,DOMNIEKI,BAŅKIERI.
osx
o
solīt sola, bet nedeva, šķiet zinātni nevaj'dzīgu...
prognozes nav
p
Deputāti grib būt labiņie un sola visām nozarēm atrast papildu finansējumu. Patiesībā viņiem jādomā kam un par cik vēl varētu samazināt, jo nākamā un aiznākamā gada prognozes nav iepriecinošas.
zinātniece
z
Aicinājums pozitīvistiem, Tautas partijas meklētājiem: Varbūt ejiet pareklamējiet Kalvīti un Demakovu - Jūs grēni, ekmaņi un kalviņi? Tādiem cilvēkiem nekādu zinātnes naudu nevajag dot, valsts finansējumu - godavīriem, ne grēniem un kalviņiem!
Selavi
S
finansējums visās nozarēs ir tik ļoti sarucis, ka apdraud mūsu ekonomikas attīstību, bet tāda ir situācija valstī un pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas