Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Diena jautā: Kā jūs tagad balsotu par iestāšanos ES?

Pirms pieciem gadiem šajā dienā notika referendums par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Toreiz Latvijas dalību ES atbalstīja 66,97% balstiesīgo, pret bija 32,26%. Kopumā nobalsošanā piedalījās 1 010 467 Latvijas pilsoņi jeb 71,49% balsstiesīgo.

Piecu gadu laiku iedzīvotāju atbalsts ES nav būtiski mainījies. Regulārie SKDS pētījumi par iedzīvotāju attieksmi pret Latvijas dalību ES parāda, ka to iedzīvotāju skaits, kas uzskata ES par labu lietu, nemainīgi turas 25 līdz 35 procentu robežās. 2004.gada maijā, kad Latvija iestājās ES, savienību par labu lietu uzskatīja 30,1% Latvijas iedzīvotāju, savukārt par sliktu – 24,4%.

Lielākais atbalsts ES sasniegts 2005.gada sākumā, kad ES par labu lietu uzskatīja 37,5% aptaujāto, savukārt zemākais atbalsta kritums piedzīvots tā paša gada beigās, kad ES par sliktu nosaukuši 28,6%.

Referenduma gadadienā Diena jautāja Latvijas iedzīvotājiem, kāds būtu viņu lēmums, ja uz referendumu par iestāšanos ES vajadzētu doties tagad?

Margarita:

Es teiktu nē, jo viss paliek nenormāli dārgs. Mēs it kā cenšamies ieņemt Eiropas līmeni, tomēr man tas nepatīk, jo visam ir pārāk augstas cenas. Ja nebūtu iestājušies Eiropas Savienībā, nebūtu tik traki.

Aija:
Mans lēmums droši vien būtu tāds pats kā iepriekšējo reizi, kad es balsoju par. Līdz ar iestāšanos esam kļuvuši neatkarīgāki. Neuzskatu, ka augstās cenas un rūpnīcu likvidēšanu diktē tikai Eiropas Savienība. Tas ir atkarīgs no visas pasaules. Paskatieties, kas pašlaik notiek ASV, kas notiek Krievijā, tas viss ir kaut kā saistīts. Pieļauju, ja mēs nebūtu Eiropas Savienībā, tad tas pats vien būtu, vienkārši šobrīd esam neatkarīgāki.

Māra, firmas īpašniece:

Es izdzīvošu visos laikos, vai būs Eiropas Savienība vai atradīsimies ārpus tās. Tomēr vairumam Latvijas iedzīvotāju dzīve ir kļuvusi grūtāka. Es nerunāju par jauniešiem, kuri, ja viņiem ir gribasspēks un vēlēšanās, var izdarīt ļoti daudz. Es runāju par pensionāriem, daudzbērnu ģimenēm, kuriem šobrīd ir ļoti grūti. Tas, ka tagad valstī ir baigais bardaks, ir fakts. Kāpēc vajadzēja iznīcināt ražošanu? Vienkārši Eiropai ir izdevīgi, ka te nekā nav. No Eiropas Latvijā laiž iekšā savas preces, un mēs ēdam visādus štruntus, kaut gan mums pašiem ir tik foršas lietas. Priekš kam Eiropas Savienībai vajag konkurentus? Viņiem vajag, lai ir pleķis, kur ir izsalkusi un badīga tauta, kas gatavi krist virsū kaut kādiem Rietumu brīnumiem, kaut gan mums ir daudz labāks viss.
Varbūt piecus gadus atpakaļ vajadzēja palasīt Masona teoriju par varas sadali pasaulē, tad ļoti daudzi varbūt būtu izdarījuši secinājumus un balsojuši savādāk.

Aino:

Ja tagad būtu jāiet uz referendumu, tad balsu skaits būtu samazinājies par 10,67 procentiem. Saku tieši tāpat, kā Godmanis teica. Ja jau budžets tiks samazināts par 10,67 procentiem, tad arī ar referenduma balsu skaitu būs tāpat.

Andrejs:
Es balsotu pret. Eiropas Savienība ir tas pats, kas PSRS, un es domāju, ka katrai valstij ir jādzīvo neatkarīgi. Eiropas Savienība pārāk daudz ierobežo – gan ražošanu, gan tirgu.

Māra, pedagoģe:
Es esmu pret Eiropas Savienību. Vai mums šobrīd ir kaut kāds labums no tās Eiropas? Redzot piemēram to, kas notiek Gruzijā. Kamēr tie Eiropā izkasa aiz auss, tikmēr mēs jau sen būsim ar tankiem nobraukti. Viņus interesē tikai viņu pašu labums. Vācija ar Francija pašlaik kārtējo reizi pārdala visu, kā tam vajag būt, un mēs esam tikai sīkas vienības, kas nevienu neinteresē. Ja ne paldies Amerikai, kura tagad kārtējo reizi atgādīnās Krievijai, ka mēs esam okupēti (patiesībā vēl arvien), no Eiropas es domāju, ka mums maz ko sagaidīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

FOTO: Kā balsojām par ES pirms pieciem gadiem

Pieci gadi pēc «jā» Eiropas Savienībai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas