Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Diena pēc rītdienas

Starpā vēl diena un notiks lielā stereotipu kauja, kurā uzvarēs tie dziļākie un plašāk izplatītie. Racionālas izvēles būs maz. Un kur lai tā rodas?

Racionālai izvēlei ir nepieciešama analīze, nevis viedokļi, kuru sadursme ir augstākais, ko vēl bez reklāmas piedāvā priekšvēlēšanu kampaņas formāts. Jo kas gan ir viedokļi? Tās ir pārliecības, un tie ir stereotipi, ja vien nav radušies dziļas analīzes vai pieredzes ceļā. Tātad stiprākās pārliecības un izplatītākie stereotipi plūks uzvaras laurus 17. septembrī. Uzvarēs tie, kuri labāk atbilst vēlētāja stereotipam. Vēlētāja viedoklim, ko veido ne tikai simpātijas un katra īpatnējā dzīves pieredze, bet arī kopējā sabiedriskās domas klišeja - katrai sociālai grupai sava.

Ne jau analīze un fakti pozicionē viedokļu grupas. Lielākoties viedokļu paudēji jau iepriekš zina, kas ir pareizi. Ja jums patīk Valdis Dombrovskis, jūs neiedziļināsieties faktos, lai noskaidrotu, kas notiek ar airBaltic. Viss tāpat ir skaidrs - vainīgs ir Bertolts Fliks un Ainārs Šlesers. Vienam pārāk liela alga, otrs tāpat pārāk bagāts. Un pilnīgi skaidrs, ka Fliks grib savākt airBaltic. Kādi vēl fakti ir vajadzīgi, lai to zinātu?

Ja jums nepatīk Valdis Dombrovskis, jūs tūlīt pat atcerēsieties airBaltic veiksmes stāstu un tūlīt pat sapratīsiet, ka nacionālo aviokompāniju pēdējos divos gados, kopš Šlesers ir prom, ir nolaidis neviens cits kā Dombrovskis. Skandināvu interesēs, protams, vai lai ieriebtu Šleseram un Flikam. Vienalga, kas un kā, tāpat skaidrs, ka Dombrovskis ir vainīgs - izdabā aizdevējiem un griež algas. Tādam nekur un nekad nevar būt taisnība.

Un kur tad ir patiesība? Laikam jau patiesība ir pa vidu. To nav iespējams saprast bez pasaules ekonomikas notikumu konteksta, bez Flika ambīcijām un bez Dombrovska pozīcijas valsts akcionāra lomā. To tiešām nav iespējams izprast, neredzot airBaltic uzcelšanu no miroņiem, ko savulaik veica Fliks. Un to nav iespējams saprast, neredzot Dombrovska un Vilka sasietās rokas, ko saista parāds ar SVF, kurā valsts iebrauca pirms Dombrovska. Tāpat kā Fliks nav vainojams tajā, ka pasaulē sākās krīze, Dombrovskis nav vainīgs, ka mums ir SVF kredīts. Kur viņi abi ir vainīgi? Ka nespēja divos gados vienoties, bet turpina spēlēties ar uguni un turpina taisīt cirku, viens spēlējot politiskās spēlītes, otrs cenšoties apspēlēt politiķus.

Cik neinteresanti. Par ko lai balso? Par ko balsot būs pareizi? Kurš ir pareizais viedoklis? Un tagad man jāsaka - mans, mans viedoklis ir pareizais. Ņem to par savu! Bet es tā neteikšu. Es teikšu - aizmirsti viedokļus un balso par interesēm. Par savām, savu bērnu un savas zemes interesēm. Nevis par pareizo viedokli pareizos kritērijos, kurus kāds ir sacerējis tavā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas