Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dienas eksperiments uzrāda robus jauniešu zināšanās par Latvijas vēsturi

Atbildot uz jautājumu, kas tiek atzīmēts 4.maijā, puse jauniešu zina, ka šajā dienā tika atjaunota Latvijas neatkarība. Pārējo atbildes - "nemieri Rīgā", "lielās barikādes", "Krievijas karaspēka uzvara pār vāciešiem", "tiek pieminēti karā kritušie". Tas ir viens piemērs no Dienas veiktā eksperimenta, kurā laikraksts vēlējās noskaidrot jauniešu zināšanu līmeni par Latvijas vēsturi.

Atbildes liecina, ka labas zināšanas par pašu valsts vēsturi ir vien retajam, biežāk atbildētājiem notikumi bija sajukuši vienā putrā, secina laikraksts. Jaunieši nenoliedz, ka daudzu vienaudžu vēstures zināšanas ir sliktas. "Klasesbiedrene eksāmenā uzrakstīja, ka 4. maijs ir Mātes diena," to ilustrē kādas desmitklasnieces teiktais.

Eksperiments arī rāda, ka piemēram, tikai pāris jauniešu prot atšifrēt saīsinājumu PSRS un norāda, ka tā ir Padomju Sociālistisko Republiku Savienība vai Padomju Savienība. Viens jaunietis jautājumu neatbildēja, divos gadījumos PSRS tika atšifrēts kā "padomju republikas savienība". Citi minētie varianti - "vairāku iekarotu valstu apvienība vienā savienībā", "Krievijas lielā impērija, kura sastāvēja no vairākām citām valstīm", "kad Latvija bija pie Krievijas un Latvijai nebija krīzes".

Speciālisti gan uzsver, ka jauniešu zināšanas Latvijas vēsturē nav būtiski sliktākas kā citos priekšmetos. Valsts izglītības satura centra vēstures speciāliste Dace Saleniece norāda, ka caurmērā eksāmenu rezultāti neuzrādot zināšanu pasliktināšanos. Tam gan oponē vēsturnieks Indulis Ķēniņš, kurš norāda, ka vēstures eksāmenu jautājumi kļūstot vienkāršotāki.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) atzīst, ka viņai kā izglītības ministrei ir kauns, ka skolēns par savu valsti nezina pat vēsturiskos pamatnotikumus. "Mūsu politiskais uzstādījums ir – Latvijas vēsturei jābūt atsevišķam mācību priekšmetam. Tas ir pārbaudīts. Jā, rezultāti ir dalīti, bet, pirms noliegt, vai jāievieš, ir vismaz noteiktu laika periodu jāļauj tam funkcionēt."

Septembrī valdība, visticamāk, akceptēs šīs izmaiņas un no 2011. gada septembra tās pakāpeniski tiks ieviestas skolās. Tas nozīmē, ka 6. un 7. klasē skolēni mācīsies pasaules vēsturi, bet 8. un 9. klasē - Latvijas vēsturi. Vairāki skolotāji un vēsturnieki norāda, ka vēstures mācīšanas jautājums pašlaik ir politizēts un ministres lēmums - populistisks, jo argumentētas diskusijas par to neesot bijis.

Ja valdība lems, ka Latvijas un pasaules vēsture mācāma atsevišķi, ar tagadējām mācību grāmatām nevarēs iztikt, liecina speciālistu teiktais.

Visu rakstu par skolēnu zināšanām lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas