Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dombrovskis: Šobrīd ir unikāla iespēja veikt būtiskas strukturālas reformas

Ņemot vērā izveidojušos situāciju un pašreizējo valdības sastāvu, mums šobrīd ir unikāla iespēja veikt būtiskas strukturālas reformas kā valsts pārvaldē, tā arī ekonomikā un sociālajā sfērā. Tikai caur tām mēs varam attaisnot šīs tiesiskuma un reformu koalīcijas pastāvēšanu un darbību, sestdien, uzrunājot biedrus Vienotības kongresā, norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Valdībai jāturpina īstenot strukturālās reformas kā valsts pārvaldē, tā arī ekonomikā un sociālajā sfērā, norādīja premjers, atgādinot, ka reformu mērķis ir uzlabot valsts pārvaldes efektivitāti un valsts konkurētspēju, nodrošināt stabilu un ilgtspējīgu attīstību un labklājības pieaugumu.

"Šī ir viena no profesionālākajām valdībām, kāda Latvijai ir bijusi kopš neatkarības atjaunošanas. Tā ir moderna, eiropeiska profesionāļu valdība, kuras dienaskārtībā ir tādi svarīgi vidēja un ilgtermiņa attīstības jautājumi kā Latvijas ekonomiskās izaugsmes nodrošināšana, ražošanas un eksporta attīstīšana, investīciju piesaiste un jaunu darba vietu radīšana, demogrāfiskās situācijas uzlabošana un iedzīvotāju aizbraukšanas apturēšana, nākamā Nacionālā attīstības plāna izstrāde, sarunas par ES finanšu perspektīvu 2014. – 2020. gadam, kā arī daudzu citu svarīgu un neatliekamu jautājumu risināšana," kongresā norādīja Dombrovskis.

"Ir apritējis tikai mēnesis kopš jaunās valdības izveides un pirmie iespaidi par ministru komandu ir kopumā pozitīvi. Ceru ka arī partiju ambīcijas un nesaskaņas netraucēs jaunās koalīcijas un valdības darbu," pauda premjers.

"Vadot jau trešo valdību, mēs vairs nevaram novelt vainu uz oligarhiem, mums ir jāuzņemas pilna atbildība ne tikai par reformām, bet arī par to sociāli – ekonomiskajām sekām. Tieši tāpēc mēs piesardzīgi vērtēsim radikālus reformu priekšlikumus, aicināsim tos balstīt pārbaudītos aprēķinos, pasaules labākās pieredzes analīzē un dialogā ar visām iesaistītajām pusēm, valdības sociālajiem un sadarbības partneriem," norādīja premjers.

Kā pirmo un svarīgāko īstermiņa uzdevumu valdībai Ministru prezidents minēja Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmas sekmīgu pabeigšanu, kas ir cieši saistīta ar nākamā gada budžeta izstrādi, nodrošinot Māstrihtas kritērija attiecībā uz budžeta deficītu izpildi.

"Šis budžets būs svarīgs gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski. Iekšpolitiski tas ir nozīmīgs ar to, ka būsim nodrošinājuši Vienotības doto solījumu izpildi – veidojot 2012.gada budžetu, nepalielināt nodokļu slogu un nosargāt pensijas," norādīja Dombrovskis, atgādinot, ka šis būs arī pēdējais budžets, kurā veikta sabiedrību jau nogurdinājusī fiskālā konsolidācija.

"Starptautiskajā kontekstā šis būs pēdējais budžets starptautiskā aizdevuma programmas zīmē, ļaujot noslēgt SVF programmu paredzētajā termiņā – š.g. 22.decembrī. Tas būs pozitīvs signāls gan kredītreitingu aģentūrām, gan ārvalstu investoriem. Tas noslēgs noteiktu posmu valsts attīstībā, pabeidzot fiskālās konsolidācijas pasākumus, kas, lai cik sāpīgi, tomēr bija nepieciešami, lai nodrošinātu valsts ātru atlabšanu no finanšu un ekonomiskās krīzes," norādīja Dombrovskis.

Premjers arī norādīja, ka Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmas pabeigšana vienlaikus ar pāreju no dziļas lejupslīdes 2009. gadā uz 5% IKP izaugsmi šogad ir nenoliedzams pierādījums Latvijas spējai mobilizēties grūtā situācijā. Tas ir pozitīvs signāls un apliecinājums finanšu tirgiem un investoriem, ka mūsu valstī ir vērts investēt un radīt jaunas darbavietas, pauda Dombrovskis.

Runājot par izaugsmi, viena no valdības prioritātēm ir Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļu un ekonomiskās labklājības nekavējoša uzlabošana, savā uzrunā norādīja Ministru prezidents.

Tas ir pirmais priekšnoteikums cilvēku vēlmei palikt savā valstī, nevis kravāt ceļa somas aizbraukšanai, pauda Dombrovskis. Valdības uzmanības centrā ir arī demogrāfijas jautājumi, norādīja premjers.

Ražošanas un eksporta atbalsts arī turpmāk būs viena no valdības svarīgākajām prioritātēm, turpinot atbalstīt uzņēmumu centienus modernizēt ražošanu un audzēt konkurētspēju Eiropas un globālajos tirgos. "Nav noslēpums, ka, Vienotībai esot pie valdības grožiem, galvenais ekonomikas dzinējspēks pēdējos divos gados bija eksports. 2010. gadā eksporta apjoms pieauga par 30%, un, sākot ar 3.ceturksni, preču eksporta apjomi jau pārsniedza pirmskrīzes līmeni. Līdzīgs pieauguma temps saglabājas arī šogad,"  pauda Dombrovskis.

Tāpat viena no svarīgākajām valdības prioritātēm ir aktīva investīciju piesaiste ekonomikai, kas nozīmē gan tehnoloģiju modernizāciju un, līdz ar to, augstāku konkurētspēju, gan jaunas darbavietas, un līdz ar to arī ilgtspējīgāku sociālo sistēmu, kongresā norādīja Dombrovskis.

Kā iepriekš ziņots, sestdien Tukumā norisinās partijas Vienotība kongress. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas