Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eiropas grāmattirgotāji un izdevēji aicina Latvijas valdību samazināt PVN likmes grāmatām

Kopš PVN likme grāmatām tika paaugstināta no 5% uz 21%, to pārdošanas apjomi Latvijā samazinājušies, un nākotnes prognozēs ir vēl neiepriecinošākas, ziņo SIA Jānis Roze sabiedrisko attiecību pārstāve Ilga Veisbārde.  Saskaņā ar Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas apkopoto informāciju kopš PVN likmes paaugstināšanas 2009.

gada janvārī grāmatu pārdošanas apjomi Latvijā nokritušies par 29% janvārī, 36% februārī un prognozes turpmākajiem mēnešiem ir vēl drūmākas. Dažās grāmatnīcās jau vērojams dramatisks samazinājums – 60% un pat 70%.Grāmatu tirgotāji aicina pēc iespējas ātrāk samazināt PVN likmi grāmatām, un savu atbalstu Latvijas Grāmattirgotāju asociācijai cīņā par likmes samazināšanu izteikušas vairākas starptautiskās organizācijas: Eiropas Rakstnieku padome (ERP), Eiropas Grāmattirgotāju federācija (EGF), Eiropas Izdevēju federācija (EIF) un Zviedrijas Izdevēju asociācija (ZIA). Šīs organizācijas nosūtījušas atklātas vēstules Latvijas jaunajai valdībai, aicinot to atcelt iepriekšējās valdības pieņemto lēmumu un grāmatniecības nozarei piemērot zemāko iespējamo PVN likmi, kāda tā ir 24 no 27 Eiropas Savienības valstīm.ZIA norādījusi, ka samazināts PVN grāmatām Zviedrijā ir veicinājis lielākus pārdošanas apjomus un zemākas cenas. Zviedrijā PVN grāmatām tika samazināts 2002.gada 1. janvārī no 25% uz 6%. Tāpat arī ERP, EGF un EIF atzīst, ka pazemināts PVN ir piemērots instruments, lai stimulētu grāmatu patēriņu un  gūtu labumu no lielāka lasītāju skaita. Savukārt EGF norāda – “Eiropas Komisija Direktīvas 112/2006 III pielikumā rekomendē, ka ikvienai dalībvalstij vajadzētu grāmatām piemērot zemāko iespējamo PVN likmi. Visās ES valstīs, izņemot Dāniju, grāmatām tiek piemērota vai nu O% likme vai zemākā likme, ko valstī piemēro. Mēs patiešām esam ārkārtīgi nobažījušies, ka jūsu valsts un Lietuva būs vienīgās valstis Eiropā, kas paaugstinājušas šo likmi grāmatām.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

23.aprīlis - Grāmatu diena

Tradīcija 23. aprīlī – Svētā Jura vai latviešiem Jurģu dienā – dāvināt saviem mīļajiem grāmatas un rozes līdz mums ir atceļojusi no Spānijas provinces Katalonijas. Tur vēl tagad ir dzīva leģenda par gudro Svēto Juri, kas pārvarēja tumsonīgo māņticību un izglāba princesi no pūķa nagiem. Tai vietā, kur ievainotā pūķa asinis skāra zemi, uzplauka sārta roze.

Kopš tā laika ik gadu 23. aprīlī, pieminot šo varoņdarbu, ļaudis mēdz dāvināt cits citam grāmatas un rozes. Katalonijā šī tradīcija ir ļoti spēcīga, un tāpēc šajā nedēļā tiek pārdota puse no visa gada grāmatu apjoma jeb apmēram 400 000 eksemplāru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas