Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ekonomists ZRP ekonomikas programmu novērtē kā pragmatisku

Zatlera reformu partijas (ZRP) ekonomikas programmas veidotāji bijuši ļoti tuvu procesiem valstī un izveidojuši savu redzējumu par pārvaldes, ekonomikas vājajiem punktiem un veicamajiem pasākumiem. Tādēļ kopumā programma vērtējama kā pragmatiska, kurā ielikti ilgtspējību nodrošinoši pasākumi, biznesa portālam "Nozare.lv" teica "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Liels uzsvars, kas līdz šim bija vairāk atsevišķu politiķu centienos, esot vērojams priekšlikumos viest individualizēto pieeju valsts pakalpojumu saņēmējiem. Ekonomista vērtējumā tas noteikti prasīs lielu piepūli un prasmes, lai gūtu sabiedrības atbalstu. Tomē tā varētu būt viena no retajām iespējām, kā panākt lielāku ieinteresētību nodokļu maksāšanā un to, ka katrs nodokļu maksātājs pilda arī uzrauga funkciju, panākot racionālāku budžeta līdzekļu izlietošanu.

Vienlaikus Gašpuitis saka, ka jautājums par valsts pārvaldes efektivitāti, apmēru un liekajām funkcijām kopumā paliek atklāts.

"Spēju realizēt izvirzītos uzstādījumus tomēr noteiks tas, cik liels atbalsts un izpratne par programmas uzstādījumiem ir pašas partijas biedru vidū," uzskata Gašpuitis.

Viņš domā, ka grūtības radīs priekšlikums atcelt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes. Kā atgādina ekonomists, valdība jau izsvēra šādu soli un izvēlējās šādu ceļu neiet.

Savukārt darbaspēka nodokļu samazināšana būšot atkarīga no kopējās situācijas ekonomikā un budžetā, respektīvi kādas būs manevra iespējas. Bet virziens samazināt nodokļus darbaspēkam Gašpuiša vērtējumā ir pareizs.

Arī nekustamā īpašuma nodokļa palielināšana, pēc Gašpuiša domām, varētu nebūt viegli panākama, jo nāksies rēķināties ar pašvaldību viedokli.

"Kopumā programma paredz reformas, kuru uzstādījumu realizācija mūsu gausajā un kūtrajā birokrātiskajā sistēmā neparedz ātrus rezultātus. Tomēr visu noteiks vēlēšanu rezultāti un spēku samērs koalīcijā, no kā izrietēs spējas un vēlme īstenot programmu uzstādījumus," rezumē ekonomists.

Kā ziņots, ZRP savā ekonomiskajā programmā sola padarīt nodokļu sistēmu progresīvāku, samazinot nodokļu slogu darbaspēkam, palielinot nekustamā īpašuma nodokli un atceļot samazinātās PVN likmes.

Kopējais nodokļu slogs gan palielināts netiks, šodien preses konferencē informēja viens no programmas izstrādātājiem ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

ZRP izstrādājusi vidēja termiņa programmu līdz 2018.gadam, kurā paredzēts četras reformas veikt pirmajos trijos gados, bet pieci reformu virzieni paredzēti visam periodam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas