Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eksperte: aizliegums pasākumos fotografēt ar profesionālām kamerām nepārkāpj cilvēktiesības

"Šis nav īstais brīdis jaukt iekšā cilvēktiesības, tas izklausās pēc pārspīlējuma," tā fotogrāfa Gata Vanaga Administratīvajā tiesā iesniegto sūdzību par aizliegumu ienest profesionālas fotokameras 2008.gada Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku koncertos, komentē cilvēktiesību eksperte Ilze Brands-Kehre.

G.Vanags uzskata, ka aizliegums pārkāpis viņa cilvēktiesības, konkrētāk – tiesības saņemt un izplatīt informāciju, liecina LETA vēstītais.I.Brands-Kehre portālam _Diena.lv _teica, ka, viņasprāt, G.Vanaga uzskats par pārkāptajām cilvēktiesībām "skan šaubīgi, jo netika taču aizliegts fotografēt vispār". Fotogrāfa izredzes uzvarēt tiesā viņa gan nemācēja prognozēt, jo nebija iepazinusies ar prasības juridisko formulējumu, tomēr tiesību eksperte neuzskata, ka "šī būtu tā vieta, kur būtu jāpiesauc cilvēktiesības".Arī gadījumos, kad komerciālos koncertos organizatori mēdz aizliegt ienest profesionālu fotoaprīkojumu, I.Brands-Kehre nesaskata cilvēktiesību pārkāpumus. Ja kādi pārkāpumi esot, lai tos sasaistītu ar cilvēktiesībām, viņasprāt, būtu nepieciešami papildus argumenti.

G.Vanags paudis viedokli, ka ar šādu rīcību tiek radīts precedents, kas aizliedz fotografēt Latvijas tautai būtiskos svētkos, lai gan tie ir organizēti par Latvijas nodokļu maksātāju naudu un ir iekļauti UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Kultūras ministrijā (KM), pret kuru iesniegta prasība, portālam Diena.lv skaidroja, ka šis aizliegums noteikts tikai tādēļ, lai profesionāli fotogrāfi ar savu aprīkojumu netraucētu pārējiem koncertu apmeklētājiem baudīt to norisi. Privātpersonām ar profesionālu fotoaprīkojumu iespēja iemūžināt koncertus arī neesot bijusi liegta – starp 187 fotogrāfiem un operatoriem, kas akreditējušies uz svētku norisi, bijuši arī amatieri un fotopulciņu dalībnieki, apgalvoja KM pārstāve Dace Vizule. Pārējie koncertu apmeklētāji un dalībnieki varējuši brīvi lietot maza formāta kameras.

G.Vanaga ieskatā, KM ir pārsniegusi savas pilnvaras, kas tai noteiktas "Dziesmu un deju svētku likumā", kā arī rīkojusies pretrunā ar KM nolikumu un valdības rīkojumu par Dziesmu un deju svētku saglabāšanas un attīstības programmu 2008.-2013.gadam. KM turklāt nevar uzrādīt aizlieguma pilnu tekstu un sēdes protokolu, kurā tas tika pieņemts.

D.Vizule skaidro, ka par profesionālu aprīkojumu tikuši uzskatīti fotoaparāti ar pievienojamām zibspuldzēm un maināmiem fotoobjektīviem, un šie kritēriji izstrādāti, balstoties uz šādos gadījumos vispārpieņemtu praksi, skaidro ministrijā.

Arī popmūzikas un tamlīdzīgos koncertos par profesionālu tehniku parasti tiek uzskatīti fotoaparāti ar maināmiem objektīviem, apstiprināja koncertaģentūras Positivus pārstāve Līga Andžāne. Viņa gan norādīja, ka koncertaģentūras parasti neakreditētām personām šādu ekipējumu ienest koncertu norises vietās aizliedz, baltoties uz mākslinieku prasībām. Tas tiekot darīts, lai cilvēki nevarētu safotogrāfētos materiālus izmantot peļņas gūšanai bez mākslinieku atļaujas.

Administratīvajā rajona tiesā Diena.lv uzzināja, ka nolēmums šajā lietā sagaidāms tikai 7.septembrī.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ko Gatis Vanags rakstīja Diena.lv 2008.gadā?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas