Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eksperti: politiķu attieksme un komunikācija ar vēlētājiem mainās ļoti lēni

Pēc pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām politiķi Diena.lv sākuši blogot kūtrāk. To secinājis arī Tautas balss blogotājs Sestdienis, apkopojot cik aktīvi politiķi uzrunāja lietotājus ar blogu palīdzību pirms vēlēšanām un cik bieži blogo tagad. Paši politiķi noliedz, ka pasivitāte blogošanā būtu saistīta ar vēlēšanām.

**_Sabiedrība citai politikai _dibinātājs Aigars Štokenbergs**Manos paradumos blogot nekas nav mainījies. Es rakstu blogu regulari reizi mēnesī. Atšķirībā no tiem, kas blogotāju vidū parādījās tieši pirms vēlēšanām, uzskatu, ka blogs nav izmantojams kā instruments vēlēšanu cīņā. Viens no iemesliem, kādēļ varbūt bija neliels pārtraukums, ir tas, ka man nebija skaidra _Dienas_ turpmākā politika saistībā ar akcionāru maiņu. Vēl viens iemesls, kādēļ rakstu samērā reti, ir jaunais portāla blogu formāts. Blogotāju ir kļuvis tik daudz, ka uzrakstītais blogs ātri pazūd. Blogi arhīvā protams atrodami, bet es uzskatu, ka formāts kļuvis nelīdzsvarotāks. Iepriekš bija noteikts blogotāju loks un katra konkrētā blogera jauna bloga parādīšanās bija notikums. Tagad, ņemot vērā, ka ir vairāki desmiti blogotāju un vēl Tautas balss blogeri, _diena.lv _īsti vairs nav tas medijs, kurā būtu prestiža lieta kaut ko uzrakstīt. Tomēr tas nenozīmē, ka arī turpmāk šeit neblogošu.**Pilsoniskās Savienības līdzpriekšsēdētāja Sandra Kalniete**Pirmkārt, vēlēšanas bija ārkārtīgi intensīvs darba laiks, un tagad vasarā, kad lasītāju ir mazāk, es izmantoju iespēju atpūsties. Otrkārt, šobrīd ir grūti atrast laiku bloga rakstīšanai, jo man jāapgūst jaunie pienākumi Eiropas Parlamentā un daudz kas jāmācās. Šobrīd man vēl nav iestājusies Eiropas Parlamenta deputāta rutīnas izjūta. Tiklīdz tā iestāsies, tā būs daudz vieglāk koncentrēties daudz un dažādām lietām. Es jau pirms vēlēšanās blogoju diezgan aktīvi, varbūt ne tik aktīvi kā priekšvēlēšanu mēnešos, bet tomēr pietiekami aktīvi. Un blogošu arī turpmāk. **_Pilsoniskās Savienības_ pārstāve Inese Vaidere**Iespējams, ka blogošanas aktivitāte politiķiem ir saistīta ar vēlēšanām. Pirmsvēlēšanu laikā cilvēki strādā aktīvāk, vairāk pauž savu viedokli, turklāt arī cilvēki grib dzirdēt politiķus. Politiskie blogotāji noteikti atkal rudenī aktivizēsies, jo tad arī ir daudz vairāk notikumu pasaulē un Latvijā. Kas attiecas uz mani personīgi, tad mums maijā Eiropas Parlamentā nenotika sēdes, līdz ar to man arī bija vairāk laika rakstīšanai. Ja sēdes Eiropas Parlamentā notiek no deviņiem rītā līdz divpadsmitiem naktī, tad arī blogošanai laika paliek mazāk. Tā kā maijā sēdes nenotika, tad varējām daudz aktīvāk paust viedokļus par dažādiem tematiem. **_Sabiedrība citai politikai_ pārstāvis Artis Pabriks**Tas, ka pēc vēlēšanām man blogu ir mazāk, ir apstākļu sakritība. Visu laiku taisos kādu blogu uzrakstīt, bet nav sanācis, jo pārsteidza dažādi ģimenes apstākļi. Rakstīšanu ietekmē arī vasara. Mana nerakstīšana nekādā ziņā nav saistīta ar pagājušajām vēlēšanām. Es tā nekad neesmu darījis, vienkārši ir kaut kādā veidā jāsabalansē iespējas un laiki. Gatavojos blogu rakstīt, bet kaut kā nav iznācis. Nedomāju padoties, un blogus rakstīšu arī turpmāk.

(papildināta ar A.Rožukalnes komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI:

Arnis Kaktiņš, Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors

Tas, ka politiķu aktivitāte ir jūtami samazinājusies vai vispār izzudusi, ir apliecinājums tam, ka blogošana priekšvēlēšanu laikā bija kampaņas sastāvdaļa, un ka politiķi vēl aizvien politisko procesu uztver divējādi - ir kampaņa un ir kāds cits periods, kad nav kampaņas. Attiecīgi viņu uzvedība ir stipri atšķirīga kampaņas laikā un tajos posmos, ko viņi neuzskata par kampaņām.

Gandrīz katrā  rietumu demokrātijā patiesībā viss politiskais process ir viena vienīga kampaņa. Tajā brīdī, kad beidzas vienas vēlēšanas, automātiski uzreiz nākamajā dienā ir sākusies jauna vēlēšanu kampaņa. Latvijas politiķi šādā veidā uz savu darbu diemžēl neskatās.

Man nav datu, cik daudzi politiķi pirms vēlēšanām izmantoja šādu iespēju, nezinu cik daudzi ir atvēruši blogus un reģistrējušies Twitter, tomēr man subjektīvi radās sajūta, ka šajās vēlēšanās to bija krietni vairāk, nekā iepriekšējās.

Mediju kritiķe Anda Rožukalne:

Politiķi tādā veidā sevi atšifrējuši. Tas nav nekāds pārsteigums: varēja jau prognozēt, ka politiķu blogu pārbagātība pēc vēlēšanām beigsies. Šī statistika (par blogiem un to īpatsvaru pirms un pēc vēlēšanām) palīdz atbildēt uz jautājumu, vai politiķi vēlas, lai viņus dzird, vai viņi vēlas kādu citu dzirdēt un kad tieši. Tehnoloģiju iespējas mainās, bet politiķu attieksme un komunikācija - ļoti lēni. Joprojām populāra īstermiņa pieeja, kad ir vēlme ar labi dresēta propagandas aparāta palīdzību ātri ietekmēt vēlētāju prātus.  Pirms vēlēšanām politiķiem bija motivācija - zeme dega zem kājām pilnās liesmās, vajadzēja izmantot visas iespējas un tas tika darīts. No vienas puses mazāk formālu, garlaicīgu, sliktu blogu   - tas nav slikti, jo blogu telpā paliek tie politiķi, kas tiešām vēlas ko pateikt. Blogu rakstīšana ir smags darbs, kas prasa regularitāti, patstāvīgu domāšanu, sava veida atkailināšanos, pastāvīgu reaģēšanu. Tāpat kā vispār blogos, arī politķu tekstos ir gan interesanti un zinoši autori, gan tukši muldētāji, gan netalantīgi narcisi, kuru vienīgā vēlme - pastāvīgi sajust jebkādu sev veltītu uzmanību. No otras puses - ja blogu ir maz, mazāk kļūst viedokļu, atsevišķi daudzrakstītāji daudzblogotāji sāk dominēt. Pārējie vienkārši kārto savas lietas, nevis sarunājas ar vēlētājiem. 

Medijs vienmēr ir ierocis kāda rokās un diena.lv blogu sadaļa kļuva par tādu arī daļai politisko spēku. Jau sen blogi ir korporāciju un politiķu darba instruments, kāpēc, lai Latvijā būtu citādi? Ne jau visus blogus rakstīja paši politiķi, vai ne?

Piedalīšanās blogu "modē" kaut ko parādija arī par partijām - jaunākās, mūsdienīgākās, nabadzīgākās centās izmantot blogus komunikācijai, kaut vai imitēt personisku viedokli, aizrautību, interesi par procesiem. To varēja ātri, viegli, sasniedzot noteiktu auditoriju. Nemanīju, ka kaut kur būtu Šlesera vai Šķēles, vai Lemberga blogs, jo, acīmredzot, nebija vajadzības. Vieglāk tomēr organizēt masīvu vienvirziena dragāšanu pa smadzenēm.

Kā internetu izmantoja pirms vēlēšanām? Kautrīgi. Taustoties. Baidoties atklāt sevi. Baidoties no savām domām, no tā, ka izlamās, nesapratīs, ka būs pretējs efekts. Lai gan daži politiķi diezgan labi izmantoja gan blogus, gan Twitter.com - paši rakstīja, atbildēja uz jautājumiem, diskutēja, beigās pat redzēja, ka pēc tā visa dzīvi palikuši. Nu gan daudzi pazuduši, vien Jaunups pa retam parādās blogos vai twiter.com.

Bet nevajag arī pārspīlēt blogu nozīmi un tos uzskatīt par vienīgo patieso komunikācijas veidu. Ar blogiem arī var viegli manipulēt, novirzīt uzmanību, sagrozīt faktus, izplatīt vienpusīgus viedokļus. Tāpēc muļķīgi tos uzskatīt par galveno informācijas avotu.

(papildināta ar A.Rožukalnes komentāru)


UZZINI

Cik daudz politiķi blogoja pirms vēlēšanām un cik pēc? Tautas balss blogera Sestdieņa blogā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas