Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eksperts: Uzņēmumi auto nodokli nemaksās ienākumu samazināšanās dēļ

Valdības iecere ar dienesta auto nodokli papildināt šā gada budžetu par 17 miljoniem latu nav reāla, jo uzņēmēji izvairīsies nodokli maksāt, ņemot vērā, ka šogad kopumā palielinājies nodokļu slogs, taču ieņēmumi daudziem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem nepieaug vai pat turpina samazināties, atzina grāmatvedības pakalpojumu kompānijas "Euroaudit" vadītājs Jānis Pikmanis.

"Patlaban vērojama tendence, ka mazie un vidējie uzņēmēji pārraksta uzņēmumu automašīnas uz sava vai savu darbinieku vārda, lai nebūtu jāmaksā nodoklis par dienesta auto izmantošanu personiskajām vajadzībām, jo daudziem uzņēmumiem jaunais nodoklis rada būtiskus papildu izdevumus, īpaši, ja uzņēmuma bilancē ir vairākas jaudīgas mašīnas," sacīja Pikmanis.

Tāpat viņš norādīja, ka GPS ieviešana nodokļu nemaksāšanu nerisinās, jo tā iegādes izmaksas vienam auto izmaksā tikpat daudz, cik gada laikā samaksājamais nodoklis, jo izmaksas veidotu aptuveni pusi no nodokļa izmaksām pirmajā gadā. Turklāt parādījusies tendence uzņēmumiem kooperēties un kopīgi reģistrēt vienu uzņēmumu kaimiņvalstīs, lai tā bilancē reģistrētu visu šo firmu automašīnas.

"Saprotams, ka valsts vēlas saņemt nodokli no tiem uzņēmējiem, kas uzņēmuma automašīnas izmanto gan darbdienu vakaros, gan brīvdienās savām personiskajām vajadzībām. Tajā pašā laikā neapskaužamā situācijā ir tie uzņēmumi, kuru darbinieki, darba pienākumus pildot, pārvietojas ar vieglajām automašīnām, bet vakaros un brīvdienās šīs automašīnas atrodas uzņēmuma autostāvvietā un personiskajām vajadzībām vispār netiek izmantotas," tā Pikmanis.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra dienesta auto nodokļa likme tiek noteikta kā mēnesī maksājamā summa atkarībā no transportlīdzekļa motora tilpuma.

Ar uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli tiks aplikti visi uzņēmumu īpašumā vai turējumā esošie vieglie transportlīdzekļi, pieņemot, ka tie tiek izmantoti arī darbinieku privātajām vajadzībām.

Nodokļa likme tiks noteikta atkarībā no dienesta auto motora tilpuma. Automašīnām, kas reģistrētas pēc 2004.gada, ar motora tilpumu līdz 2 litriem nodoklis būs 19 lati mēnesī, ar tilpumu līdz 2,5 litriem - 30 lati mēnesī, bet ar lielāku motora tilpumu - 40 lati mēnesī. Pārējām automašīnām nodoklis noteikts 30 latu apmērā katru mēnesi.

Lai izvairītos no nodokļa maksāšanas un pierādītu, ka transportlīdzeklis tiek izmantots tikai uzņēmuma saimnieciskajā darbībā, uzņēmumam būs nepieciešams veikt īpašu uzskaiti, un tam jānodrošina maršrutu kontroles sistēma, kas uztver globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) satelītu raidītos signālus un nosaka automobiļa koordinātes reālā laikā un vietā.

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par katru komersanta īpašumā vai turējumā esošo transportlīdzekli iemaksā valsts budžetā par attiecīgo periodu - mēnešiem, kuros komersantam šie transportlīdzekļi ir īpašumā vai turējumā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) eksperte, Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Lienīte Caune, jaunā dienesta auto nodokļa regulējums ir kompromiss starp uzņēmēju interesēm un nepieciešamību veikt fiskālās konsolidācijas pasākumus 2011.gada valsts budžetā.

"Nozīmīgs stimuls izmantot šo sistēmu un tās sniegtās priekšrocības ir valdības lēmums kā priekšnodokli no budžetā maksājamās nodokļa summas neatskaitīt 20 procentpunktus no izmaksām par automašīnu uzturēšanu, tostarp izmaksas par automašīnas remontu un degvielas iegādi," skaidro Caune, uzsverot, ka apstiprinātā priekšnodokļa atskaitīšanas likme ir konkurētspējīga ne tikai Baltijas, bet arī visas Eiropas Savienības mērogā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas