Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums pagaidām netiks grozīts

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien uzklausīja komerciālo nacionālo televīziju sūdzības par "diskrimināciju", tomēr nolēma Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu pagaidām negrozīt.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka un TV3 Latvia ģenerāldirektore Baiba Zūzena deputātiem apgalvoja, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā iestrādāta diskriminējoša norma, kas nacionālajiem kanāliem liedz iespēju saņemt samaksu par programmas veidošanu no kabeļoperatoriem, savukārt no ārvalstīm pārraidītajām programmām tas ir atļauts.

Atbildēt uz komisijas priekšsēdētājas Ingrīdas Circenes (Vienotība) jautājumu, kādi ekonomiski ieguvumi būs, ja komerciālās televīzijas atteiksies no nacionālās televīzijas statusa, kas ir redzama visas valsts teritorijā, un tās netiks iekļautas virszemes televīzijas kanālu bezmaksas pakā, ne Zūzena, ne Līdaka nespēja.

Bija jūtams, ka kārtējo reizi komerctelevīzijas mēģina panākt, lai sabiedriskā Latvijas Televīzija ar likumu tiktu izslēgta no reklāmas tirgus. Uz to Circene atbildēja, ka tādā gadījumā būtu jāpalielina valsts budžeta dotācija vai jāievieš abonentmaksa, kas pašreizējos ekonomiskajos apstākļos nav iespējams.

Komerctelevīzijas arī vēlas pretendēt uz 15% nacionālā pasūtījuma, ko pieļauj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums. Circene norādīja, ka "tas nozīmētu sabiedriskajai televīzijai atņemt 15% finansējuma, jo valsts budžetā nav līdzekļu, lai par 15% palielinātu nacionālā finansējuma summu". Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece atgādināja, ka uz 15% nacionālā pasūtījuma konkursa kārtībā varētu pretendēt ne tikai abas nacionālās komerctelevīzijas, bet arī astoņas reģionālās televīzijas.

Pēc SIA Lattelecom Biznesa atbalsta nodaļas vadītāja Toma Meisīša sniegtās informācijas, patlaban virszemes televīziju skatās 250 000-260 000 abonentu, un tik liela auditorija būtiski ietekmē televīzijas kanālu reitingu.

Sēdes noslēgumā komisijas priekšsēdētāja Circene pieļāva, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu tomēr nāksies grozīt, jo daudzi eksperti esot norādījuši uz vairākām nepilnībām tā tekstā. Likums ir iztulkots angļu valodā un tiks nosūtīts izvērtēšanai Eiropas Komisijā, piebilda Buceniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas