Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eniņš Saeimā aizstāv vietvārdu Kaņieris

Šodien deputāts Guntis Jānis Eniņš (ZZS) spēja pārliecināt, ka likumā "Par 1971.gada 2.februāra Konvenciju par starptautiskas nozīmes mitrājiem, īpaši kā ūdensputnu dzīves vidi" nav jāmaina vietvārds Kaņieris, aizstājot to ar Kaņiera ezers.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) pastāstīja, ka pēc garām diskusijām valodnieku vidē saskaņā ar Latvijā pastāvošām tradīcijām un kārtību vietvārdi ir jālieto tā, kā tos lieto iedzīvotāji, tie, kas dzīvo attiecīgos reģionos, apgabalos un pilsētās.

Savukārt deputāts Eniņš norādīja, ka Latvijas ģeogrāfiskajās kartēs un ģeogrāfiskajā literatūrā tiek lietots ezera nosaukums Kaņieris. Tā tas saukts kopš laika gala, jo Kaņieris ir sens lībiešu vārds. Vārda otrā daļa "ieris" ir cēlis no lībiešu vārda "jer", kas nozīmē "ezers". Bet pirmā vārda daļa "Kana" nozīmē "vista" vai "putns". Tātad tulkojumā no lībiešu valodas tas nozīmē "putnu ezers" jeb "putnezers".

Latvijā ir daudz tādu ezeru - Minieris, Inesis, Drīdzis, Burtnieks, Alauksts, Zobuls, Lubāns, Ungurs, Bānūzis. Tieši izskatās, ka paši lielākie un zīmīgākie ezeru vēsturē ir ar vienskaitļa nominatīva galotni. Katrs vecais vietvārds jeb toponīms ir mūsu valodas un vēstures dārgums. Katrs vietvārds ir latviskās kultūrainavas sastāvdaļa. Vietvārdu patvaļīga mainīšana ir barbarisms un postījums, jo vietvārdi, un īpaši ūdeņu nosaukumi jeb hidronīmi, stāsta par tik dziļu senatni, kur vairs nesniedzas rakstiskās ziņas, norādīja Eniņš.

Par Kaņiera nosaukuma maiņu likumprojektā nobalsoja 37 deputāti, pret - 35, atturējās astoņi. Priekšlikums netika atbalstīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas