Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ES finanšu ministri liek Latvijai līdz 2012.gadam samazināt budžeta deficītu līdz 3% no IKP

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Mooz
M
Nevajag dramatizēt - šādas pārmērīgas budžeta procedūras ir sāktas vēl pret daudzām ES dalībvalstīm, arī tām ECOFIN rekomendē, lai budžeta deficīts tiktu samazināts. Ir vismaz 6 valstis. Arī Francijai ir problēmas ar budžeta deficītu. Nemaz nerunājot par Īriju, Grieķiju u.c. Tās ir pašu šo valstu apņemšanās neveidot lielāku deficītu, nu tad arī jāievēro apņemšanās. Jautājums - vai dalībvalstis ievēro? Neievēro un arī Latvija neievēros, jo nespēs to izdarīt. Kā jau te pamatoti norādīja, tas nozīmētu atalgojuma samazinājumu budžeta iestādēs pat par 50% un tas nav normāli! Bet kopumā, komentētāji - nu neesiet taču aunu bars un nevainojiet visās Latvijas problēmās ES! Tieši to jau arī grib korumpētā, zaglīgā, izkurtusī Latvijas elite, lai kā vainīgais tiktu norādīta mistiskā ES, nevis viņi. Pašu bāleliņi zaga, laupīja, shēmoja un nozaga valsti, bet tauta kā auni balsoja par vienām un tām pašām oranžajām un zaļajām "darītāju" partijām.
begemoc
b
sasodīc, vai vienreiz atradīsies kāds žurnālists, kas uzdos kādai "kumpetentai personai" vissvarīgākos jautājumus par 1.2 milj. euro, ko mūsu Lielā Dzimtene mums aizdos: uz cik ilgu laiku? kādi ir procenti? kāds ir atmaksas grafiks? kādas sankcijas paredzētas, ja Latvija pārkāps maksājumu grafiku? Tā vietā publikai tiek piedāvāti šāda veida pļeterējumi par to, ka būs jāsamazina budžeta deficīc. Vai pēc budžeta deficīta samazināšanas mūsu parādus strīpos?
zvirbulēns
z
Tu paskat ko, kādi norādījumi, kādas prasības, un nav neviena, kas šiem teiktu, nejaucieties Latvijas iekšējās lietās, mēs vēl neatkarīga, patstāvīga, valsts, vēl mums ir sava Satversme, likums, kas te visu nosaka. P.S. Kā var tik zemu aplaisties, ne goda, ne cieņas, jācer, ka Dombrovskis šos atvēsinās, izskaidros!
gm
g
Latvija ir bijusi atveerta rietumu struktuuraam, sadarbojusies, liidzdarbojusies. Rietumu organizaacijas pieveera acis, ka faktiski sadarbojaas ar valstiska meeroga politzagljiem, mieriigi noskatiijaas, kaa shaura elite kljuva superbagaata un paareejaa valsts ir nonaakusi faktiskaa nabadziibaa un paraadu verdziibaa. Vai tieshaam visus shos gadus Rietumu organizaacijas nesaprata, ka IKP straujas pieaugums ir fikcija, ka hroniskais tekoshaa konta deficiits izraisiis finansu katastrofu? Vai tieshaam vinji to nesaprata un neredzeeja? Vai vinji neredzeeja, ka Lv ekonomika attiistaas tikai no taas naudas, kas sheit tika gaazta iekshaa hipotekaarajos un pateerinja krediitos? Faktiski netika nopietni krediteetas, attiistiitas eksportspeejigas nozares. Shobriid mees esam pamatiiga bedree un tas viss nevareeja notika, bez rietumu organizaaciju, labaakajaa gadiijumaa, pasiivaas kluseeshanas, sliktaakajaa gadiijumaa aktiivas liidzdaliibas. Nekustamaa Iipashuma burbulis nekad nezbliistu liidz vaajpraatigiem apmeeriem, ja rietumu bankas nebuutu sheit krediteejushas ar agresiivu laupiitaaju apetiiti, piemeerojot normas, kas vecajaas ES valstiis buutu visrupjaakie likuma paarkaapumi. Kaadeelj ES valstiis sauc pie atbildiibas firmas, kas nodarbojaas ar korpuciju treshajaas pasaules valstiis, bet liidz shim nav saukushas pie atbildiibas firmas, kas atklaati sadarbojaas ar LV oligarhiem? Taas pashas zviedru bankas tachu atklaati krediiteeja nodoklju nemaksaataajus, lai tikai vareetu iepumpeet naudu NI afeeraas, kas galu galaa nesa miljonu, miljardu pelnju vieteejiem megaspekulantiem. Vai tieshaam aarvalstu eskperti to neredzeeja, nezinaaja. Zinaaja un kaa veel zinaaja. It sevishkji zviedri, kuriem pashiem ir pieredze shaados jautaajumos pashu valstii.
gm
g
Domaaju, ka ES finanshu ministram jaasaprot, ka Latvijai laiks apdomaat savu daliibu ES. Ar ko ir beigusies Latvijas pielaagoshanaas, sekoshana ES normaam? Viss kas notika Latvija, notika vinju acu priekshaa, saskanjaa ar visaam vinju rekomendaacijaam. Vai tas kaut kaadaa veidaa paglaaba valsti no nozagshanas? Vai ES veco dalibvalstu bizness nepiedaliijaas shajaa procesaa?
xl
x
Es nezinu par naudas atdošanas grafiku tai naudai ko mūsu valdība aizņēmās no SVF un ES, bet cik es noprotu pirmais miljards jau būs jāatdod nākošgad. Kaut kā neticās, ka ar tādu ekonomikas kritumu, kādu mēs tagad piedzīvojam un tādiem parādiem, kādos mēs esam iekūlušies, mums dažu gadu laikā mums izdosies sabalansēt budžetu zem 3%. Šogad valdības deklarētais 10% budžeta deficīts arī šķiet šaubīgs, gan jau gada beigās izrādīsies kādi padsmit procenti.
Švonderland
Š
kad jūs vienreiz iznīksiet !!!
Švonderland
Š
Šhasss ! Noturēties vēl līdz tekošā tranša izvazāšanai !
esošais valsts patriots
e
Latvieši parādīja, ko viņi spēja, pirmās neatkarības laikā. Ja tagad valsts ir salaista ratā, tad par to var pateikties garajai okupācijai un cilvēku morālai degradācijai tās ietvaros. Milzīgais civīlokupantu slogs arī velk Latviju uz leju. Vienīgais, par ko man ir "kauns" ir tas, ka latvieši ar pašmāju krieviem pazemīgi turpina runāt krieviski.
ciniķis
c
Ā, un, jā ko es te procentos izsakos, lai būtu labāk saprotams, pateikšu tikai, ka jau 2009gada septembrī valsts sektora darbinieku vidējās algas pēc šiem griezieniem būs 250-300 Ls, formāli algu samazināja par 20%, bet tai pat laikā daudzas iestādes pāriet uz 4 darba dienu nedēļu un piespiedu atvaļinājumiem 3 darba dienas mēnesī, kas faktiski nozīmē vēl 20% algu samazinājumu, tātad kopā 40%, bet ņemot vērā to, ka daudziem jau gada sākumā grieza par 10-15%, tad kopējais algu samazinājums vietām ir pat virs 50%. Es domāju, ka oficiāli par bezdarba līmeni 30-45% neviens neziņos, te nāks talkā statistika un tās modeļi, es domāju, ka ciparus "pieklājīgākus" padarīs dažādi aprēķina modeļi un modifikācijas, piemēram, bezdarbnieka definīcija - bezdarbnieks ir persona, kas ir stājies uzskaitē un saņem pabalstu ( visi, kam beidzas pabalsti šajā statistikā nebūs), tāpat, ņemot gaišo piemēru no amerikāņiem, par bezdarbnieku netiks uzskatīts neviens, kas būs iestājies kādos apmācības kursos, kaut arī darba viņam reāli nebūs. Es domāju, ciparu balināšanā līdz "pieklājīgam līmenim" palīdzēs aktīvi ekonomisko iedzīvotāju masveida bēgšana uz ārvalstīm, bet par cik bezdarbniekus rēķina no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita procentos, tad mazāks skaits nozīmē arī mazāku bezdarbnieku skaitu:))) Kā viņi līmēs kopā IKP statistiku, lai nebūtu 30-40% es īsti nezinu, bet es zinu, ka talantīgu klerku Finanšu ministrijā un statistika pārvaldē netrūkst.
ciniķis
c
Mani nebeidz smīdināt šie teorētiskie prātojumi un glupie lēmumi. Davai paanalizējam cik tas ir reāli izpildāms. Mēs zinam to, ka tuvāko 2 gadu laikā mums ir jānogriež budžets par 500 miljoniem katru gadu. Šogad pie drastiskām strukturālajām refromām ar desmitiem tūkstošiem atlaisto, reālo algu samazinājumu valsts pārvaldē par visiem 40-50%, pensiju samazinājuma par 10%, strādajošiem pensionāriem par 70%, māmiņu pabalstu nogriešanas, bezdarbnieku pabalstu apcirpšanas un termiņa saīsināšanas mūsu budžeta deficīts ir 10%. ( interesanti par cik visus šos ciparus nāktos mazinat, lai sasniegtu 3% jau šogad?) Tātad, pēc strukturālajām reformām un visu šo ciparu īstenošanas ekonomikas kritums ir vienkārši neizbēgams par cik procentiem tas ir jautājums, bet es domāju, ka ne mazāk kā 30-40% gada beigās ( ņemot vērā, ka bez šīm reformām tikai ar PVN paaugstināšanu un izdevumu nogriešanu par 10% gada sākumā nokrita par 18%). Faktiski, uz 2010. gada sākumu mēs jau saņemsim par 30-40% mazāku budžetu, jebšu ieņēmumus nekā pašlaik, jo privātais sektors bankrotēs aritmētiskā progresijā pie tik strauja maksātspējīgā pieprasījuma krituma. No šī 30-40% mazākā budžeta mums ir jāizdara lielas lietas - jāizņem vēl 500 miljoni un jāsamazina budžeta deficīts zem 10%. Ko tas īsti nozīmē? A tas nozīmē to, ka ir jāpieņem vēl ārkārtīgi nepopulāri lēmumi un jāveic kārtējā pensiju, algu un bezdarbnieku pabalstu griešana un iedzīvotāju dzīves līmenis jāpazemina vēl drastiskāk. Sevišķi asas izjūtas to darīt būs politiķiem apstākļos, kad bezdarba līmenis 2009.gada beigās un 2010.gada sākumā sasniegs "pieticīgu" skaitli - 30%-45%, no Latvijas plūdīs projām ekonomisko bēgļu straumes un politiskā situācija būs ārkārtīgi nestabila. Gan sociālekonomisko apstakļu dēļ, gan tamdēļ, ka 2010.gads ir vēlēšanu gads un neviens tā īsti pie varas negribēs būt, lai veiktu šos kārtējos griezienus. Pat, ja pieņem, ka 2010.gadā izdodas izraut vēl 500 miljonus un samazināt budžeta deficītu zem 10% bez sociālā sprādziena un humanitārās krīzes, tad mums ir jārēķinās ar 3 deflācijas jeb IKP krituma vilni, tas, savukārt nozīmē to, ka 2011.gada budžets pret 2009.gada budžetu pats par sevi būs jau par kādiem 60-70% mazāks un tad no tā vēl samazinātā budžeta ir jāizrauj ārā kārtejie 500 miljoni un deficīts jāpiedzen pie cipara 3%. Reāli?! Nē, nereāli, es neticu, tādam scenārijam. Es ticu mazliet citiem scenārijiem, bet saskaņā ar tiem 2011.gadā ES kā ekonomiskās sabienības pastāvēšana būs zem jautājuma, bet tas, kas notiks te, bail pat iedomāties.
Zaabax
Z
ko tie 3% vispar izsaka, neko!, labaak lai shajos laikos izskaka konkrētāk - nedrīkst pārsniegt xxxx EUR uz 1 iedzivotaju
izbijis valsts pariots
i
Vispār jau kauns cienītie tautieši,jo nedrīkst jau nevienu lamāt ,apvainojas,ka varam nonākt tik tālu līdz Latvijai jau sāk dot norādījumus. Tiešām maza bet ļoti zaglīga tauta --Latvieši .
Ērglis
Ē
Ļoti labi. Ja valstis nespēj pa labam ieviest finanšu disciplīnu, būs diktāts no augšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas