Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Finanšu ministrs: eiro Latvijā varētu ieviest 2011.-2013.gadā

Pašreiz ir grūti nosaukt konkrētu gadu, kad Latvijā varētu ieviest Eiropas vienoto valūtu eiro, taču tas varētu notikt no 2011. līdz 2013.gadam, intervijā "Baltic Business Services" (BBS) sacīja finanšu ministrs Oskars Spurdziņš.

"Konkrētu gadu patlaban ir grūti nosaukt. Tas varētu būt laika posmā no 2011. līdz 2013.gadam. Jāuzsver, ka eiro ieviešana nav pašmērķis. Mums ir jānotur labklājības līmenis," teica ministrs.

Spurdziņš norādīja, ka eiro ieviešana ir būtiska ne tikai Latvijas valdībai un biznesam, bet visai sabiedrībai, tādēļ ir svarīga sabiedrības iesaiste, piemēram, cenu uzraudzīšanā jeb negodīgas peļņas novēršanā.

Ministrs sacīja, ka Slovēnija eiro ieviesa 2007.gada sākumā, un šis piemērs parādīja, ka eiro ieviešana slēpj ļoti daudz risku, bet tā bija arī laba mācībstunda, kas apliecināja, ja riskus apzina, tad tos ir iespējams minimizēt. "Mūsu sabiedrība ir pieradusi, ka, notiekot naudas reformām, tā cieš. Slovēnijas piemērs parādīja, ka ciešanu gandrīz nav. Problēmas var atrisināt, iepriekš strādājot," teica ministrs.

Viņš atgādināja, ka Latvijā ir izveidota darba grupa, kas nodarbojas ar eiro ieviešanu saistīto problēmu apskati un risināšanu.

"Latvijas Bankā regulāri notiek sanāksmes. Tā tikai šķiet - vēl ir pāris gadi līdz eiro ieviešanai un ko gan īsti tagad var jau darīt. Bet esmu pārliecināts, ka tas ir pareizi. Mēs ejam cauri visiem jautājumiem ļoti uzmanīgi, piemēram, kā varēs biļetes pasūtīt, kā pensijas tiks pārrēķinātas, kas notiks ar norēķinu sistēmu kopumā," stāstīja ministrs.

Viņš norādīja, ka sanāksmēs Finanšu ministrijā un Latvijas Bankā piedalās arī sabiedriskās organizācijas, piemēram, pensionāru pārstāvji, patērētāju aizsardzības institūcijas, kas uz jautājumu skatās ne no valsts vai biznesa puses, bet no sabiedrības interešu viedokļa.

"Arī informatīvā kampaņa noteikti būs, bet - tuvāk eiro ieviešanai. Ja runājam, ka, iespējams, varētu ieviest eiro ap 2012. gadu, tad pašreiz nebūtu lietderīgi veidot kādas aktīvas kampaņas. Es domāju, ka tai jābūt gadu pirms eiro ieviešanas. Tagad ir jāapzina problēmas," piebilda Spurdziņš.

Spurdziņš atklāja, ka līdz ar eiro ieviešanu būs arī papildu izdevumi, piemēram, banku sektoram, "Latvijas dzelzceļam", tūrisma firmām. "Bizness no vienas puses kaut ko zaudēs, bet arī daudz ko iegūs. Svarīgi, lai pārejā no vienas valūtas uz citu neciestu sabiedrība un lai kāds nemēģinātu uz tā rēķina negodīgi nopelnīt," sacīja ministrs.

Viņš arī atzina, ka efektīvāk būtu, ja visas trīs Baltijas valstis eiro varētu ieviest vienlaikus, jo katras valsts tirgus ir mazs, bet kopumā Baltijas tirgus jau ir daudz nozīmīgāks. "Viens datums visām trim valstīm - tas būtu ideāli, bet ideālu varam tikai vēlēties. Katra valsts tomēr attīstās nedaudz atšķirīgi. Ja datumi būtu pietiekami tuvu, tad to jau varētu uzskatīt par veiksmīgu gadījumu," teica ministrs.

Latvija sākotnēji plānoja eiro ieviest 2008.gadā, taču augstā inflācija šos plānus ir izjaukusi. Jaunu eiro ieviešanas datumu Lavijas valdība pašreiz nav noteikusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas