Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FKTK nākamos divus gadus nevarēs izmaksāt prēmijas un atvaļinājuma pabalstus

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nākamos divus gadus nevarēs izmaksāt prēmijas un atvaļinājuma pabalstus. To paredz valdībā otrdien atbalstītie grozījumi FKTK likumā.

Likumā plānots paredzēt, ka FKTK, nosakot atlīdzību (darba samaksu u.c.) 2010. un 2011.gadā, neizmaksā prēmijas, neveic materiālo stimulēšanu par darbinieku darba izpildes rezultātiem un neizmaksā atvaļinājuma pabalstu.

FKTK Priekšsēdētājas biroja vadītāja Anna Dravniece aģentūrai BNS norādīja, ka FKTK, kaut arī pilnībā finansēta no tirgus dalībnieku maksājumiem, jau samazināja savu personāla budžetu 2009.gadam par 19%, kā arī šajā gadā komisija nav maksājusi darbiniekiem prēmijas un atvaļinājuma pabalstus.

Dravniece norādīja, ka komisijas darbiniekiem prēmijas netika maksātas arī 2008. gadā.

Finanšu ministrija (FM), kas sagatavojusi grozījumus likumā, skaidro, ka valsts un pašvaldību institūcijās darba samaksas jomā patlaban pastāv dažādi normatīvie regulējumi, kuri nosaka atšķirīgus darba samaksas noteikšanas pamatprincipus dažādām amatu grupām un institūcijām. Daļai neatkarīgo institūciju, kuras saņem finansējumu no valsts budžeta, pastāv iekšēji regulējumi darba samaksas noteikšanai, tādējādi netiek nodrošināta caurredzamība. Tiek lietota dažāda terminoloģija, piemēram, mēnešalga, mēneša amatalga, darba alga, atlīdzība, atalgojums. Arī sociālās garantijas (pabalsti, kompensācijas un izdevumu segšana, kas saistīta ar darba pienākumu veikšanu) nav vienotas, un tās ir jāpārskata gan pēc apmēriem, gan pēc būtības, vēsta FM.

Likumprojekta mērķis ir atlīdzības sistēmas sakārtošana, lai nākotnē padarītu atlīdzības sistēmu caurredzamu, apvienojot vienā Jumta likumā visus noteikumus, kas attiecas uz valsts darbā strādājošo darba samaksu un sociālajām garantijām; būtiski samazināt pastāvošo darba samaksas sistēmu skaitu un kopumā darba samaksas sistēmu valstī padarīt vienkāršāku un saprotamu.

Valdība un Saeima, iepriekš lemjot par vienotu atalgojuma sistēmu valsts pārvaldē, nolēma FKTK tajā neiekļaut.

Grozījumi FKTK likumā vēl jāapstiprina Saeimā, kas to darīs vienā paketē ar nākamā gada budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas