Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FM jārisina pretruna starp aizliegumu izmantot dienesta auto privātām vajadzībām un nodokļa ieviešanu

Likums par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu aizliedz dienesta auto izmantot privātām vajadzībām, izpētījusi Valsts kanceleja. Tādējādi, sākot maksāt šogad jaunieviesto nodokli, nāktos atzīt, ka likums tiek pārkāpts, svētdien vakarā vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Šī iemesla dēļ Valsts kanceleja patlaban nodokli nemaksā un gaida, kad Finanšu ministrija (FM) atrisinās likuma pretrunas ierēdņiem par labu, vēstīja raidījums un piebilda: Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane uzskata, ka braukšana uz mājām nebūtu uzskatāma par privātu vajadzību.

"Pēc loģikas, ja mašīna ir dienesta mašīna un piesaistīta konkrētai personai, tad viņai jābūt iespējai vēlu vakarā aizrbaukt uz mājām," raidījumam teica G.Veismane.

Raidījums arī vēstīja, ka no valdības nama vislielāko attālumu katru darba dienu no mājām Tukumā ar dienesta auto mēro ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). Viņa Audi A6 tādējādi katru darba dienu nobrauc aptuveni 120 kilometrus. Ministrs apstiprināja, ka nodokli par dienesta automašīnas izmantošanu nešaubīgi maksās, tikai nezināja cik tas būs. Ņemot vērā automašīnas motora tilpumu, A.Kamparam tie būtu aptuveni 40 lati mēnesī un tas būtu izdevīgāk, nekā atteikties no automašīnas izmantošanas, norādīja raidījums.

Valsts kancelejas direktore saņēmusi arī citu ministru iesniegumus par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām, taču vēl nav devusi uzdevumu iekasēt no amatpersonām nodokli, jo nav skaidrs, vai braukšana uz mājām ir privāta, vai dienesta vajadzība.

Šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē FM valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim dots konkrēts uzdevums – līdz šīs nedēļas beigām iesniegt Valsts kancelejā noteikumu grozījumus, ko varētu nākamnedēļ valdībā izskatīt. Finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēl ceturtdien raidījumam pieļāva iespēju, ka ierēdņu braukšanu uz mājām ar dienesta auto varētu uzskatīt par darba vajadzībām, jo automašīnā bieži tiek risinātas arī darba lietas. FM jau iepriekš aprēķinos bija paredzējusi, ka lielākais nodokļa maksātājs būs privātais bizness, nevis valsts amatpersonas. Tomēr gaidītie grozījumi piektdienas pēcpusdienā tomēr Valsts kancelejā netika iesniegti. Kā skaidroja FM pārstāve Daina Robežniece, ministrs nepiekrīt šādam risinājumam, tādēļ arī šādi grozījumi netiek virzīti.

FM tomēr beigās nolēmusi, ka nevar izdarīt izņēmumus par labu valsts ierēdņiem. Labvēlīgāki nosacījumi valsts amatpersonām radītu šaubas, ka likums ir visiem viens, vēstīja raidījums.

Šā gada sākumā valsts pārvaldē bija reģistrētas 4907 dienesta automašīnas, no kurām 1571 tiek nomātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas