Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FM vērtē priekšlikumu ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei

Patlaban Finanšu ministrijas (FM) speciālisti intensīvi vērtē pirmdien koalīcijas partiju sanāksmē izskanējušo ideju dabasgāzei piemērot akcīzes nodokli, informēja ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis. Viņš nevarēja pateikt, kad ministrija varētu informēt par saviem secinājumiem, tie tikšot virzīti uz Ministru kabinetu.

Sabiedrība citai politikai pārstāvis Aigars Štokenbergs stāsta, ka nodoklis varētu būt 0,5 santīmi par kubikmetru dabasgāzes. Pēc viņa aprēķiniem, rēķins iedzīvotājiem pieaugs nedaudz, bet uzņēmumiem – vēl mazāk, savukārt valsts kasei tas būs labs papildinājums, trešdien vēsta laikraksts Biznes&Baltija. Pēc politiķa teiktā, 2008.gadā Latvijas gāze realizējusi 1,6 miljardus kubikmetru gāzes, šogad šis rādītājs varētu sarukt līdz 1,45 miljardiem, tādējādi ieguvums no jaunā akcīzes nodokļa būtu 72,5 miljoni latu.

Latvijas gāzes vadītājs Adrians Dāvis nav vēlējies komentēt šo priekšlikumu, paziņojot, ka darīs to, kad kaut kur to izlasīs. Savukārt koalīcijas partiju pārstāvji un eksperti izteikušies skeptiski. Laikraksts piebilst, ka šo nodokli jebkurā gadījumā nāksies ieviest 2014.gadā, jo to prasa Eiropas Savienības direktīva.

Tautas partijas (TP) līderis Mareks Segliņš teicis, ka šis piedāvājums ir svaigs un publiski vēl nav apspriests. Pagaidām tas nav saņēmis TP atbalstu, taču ministrs teica, ka partijai neesot skaidrs, kā iedzīvotāji varēs maksāt rēķinus. Arī LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš bija skeptisks, sakot: nupat kļuva zināms, ka nedaudz sarukuši siltuma tarifi, bet tagad tarifi atkal pieaugs. Viņaprāt, nav pareizi uzlikt iedzīvotājiem un uzņēmumiem kārtējos nodokļus.

Partijas Jaunais laiks (JL) pārstāvis Dzintars Zaķis norādīja, ka pagaidām nav veikti aprēķini, taču, piemēram, Igaunijā ar šāda nodokļa palīdzību tiek iegūti 20 miljoni latu gadā. Mums visdrīzāk būs mazāk, uzskata deputāts. Pēc viņa teiktā, šis nodoklis nekādā gadījumā nebūs alternatīva mājokļa dzīvoklim.

Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis salīdzināja šo nodokli ar nekustamā īpašuma nodokli. Pluss esot tāds, ka abus nodokļus ir viegli administrēt, taču tālāk ir tikai mīnusi. Viņš skaidrojis, ka eksistē tāds termins kā aizvietošana. Dzīvokļu gadījumā, viņaprāt, šis efekts ir praktiski neiespējams, taču ar gāzi tas ir iespējams – to var aizstāt ar citiem enerģijas avotiem. Savukārt SEB bankas eksperts Andris Vilks uzskata, ka ar nodokļiem jāuzmanās, un, ja esam ko solījuši starptautiskajiem aizdevējiem, pie tā arī jāpieturās, nevis jāizdomā kaut kas savs. Esot grūti pateikt, kāds būs šī pasākuma fiskālais efekts – ja neliels, tad droši vien nav vērts riskēt. Viņš arī izteica prognozi, ka drīzumā parādīsies daudz interesantu piedāvājumu, piemēram, kafijas un tējas sadārdzināšanu.

Kopumā nākamā gada budžetam, kas patlaban tiek skatīts Saeimā, iesniegti vairāk nekā 900 priekšlikumi. Šonedēļ koalīcijas sanāksmē arī panākta vienošanās vērtēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšanu no 23% uz 25%, kā arī progresīvā mājokļa nodokļa ieviešanu. Koalīcijas partijas arī vienojušās, ka valdību atbalstiošās partijas atsauks tos priekšlikumus, par kuriem nebūs panākta vienošanās koalīcijas partiju starpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas