Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: airBaltic atsāk lidojumus

Latvijas gaisa telpā no plkst. 9 tiek pilnībā atcelti satiksmes ierobežojumi. Aviosatiksme ir atjaunota daļēji, šobrīd lidostā cilvēku neesot vairāk kā parastā ikdienā, portālam teica lidostas pārstāvis Mārtiņš Langrāts. Taču situācija varētu strauji mainīties, kad "satiksme puslīdz atjaunosies".

airBaltic ir paziņojusi, ka šodien tiks veikti lidojumi uz virkni Eiropas pilsētu. «Mēs esam priecīgi, ka varam sākt pārvadāt pasažierus,» sacīja airBaltic Korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags, vienlaikus uzsverot, ka airBaltic veiks papildus procedūras pilotiem un tehniskai apkopei.

airBaltic norāda, ka pasažieri, kuri iegādājušies biļetes uz kādu no atceltajiem reisiem, var izmantot nākamo pieejamo reisu vai arī pieteikt kompensācijas saņemšanu pilnā apmērā par neizmantotajām biļetēm.

"Lidojumi tiek veikti uz vietām, kur atļauts lidot. Galvenokārt tie ir austrumu un dienvidu maršruti, iespējams, arī Zviedrija," Nozare.lv piesardzīgāks bija Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs, piebilstot, ka visās Eiropas valstīs gaisa satiksme vēl nav atjaunota, līdz ar to lidojumi visos maršrutos vēl nav iespējami.

Lēmums par gaisa telpas atvēršanu sekoja pēc tam, kad otrdienas rītā lidostā Rīgā nosēdās pirmā lidmašīna. Tā bija Ukrainas aviokompānijas AeroSvit pasažieru lidmašīna. Tuvākajā laikā tiek gaidīta arī pasažieru lidmašīna no Tenerifes.

Kā sacīja aģentūras direktora vietnieks Māris Čerņonoks, pēc Ukrainas pilota ziņojuma secināts, ka «viss ir tīrs un labs un bīstamība nekāda.» Vienlaikus viņš uzsvēra, ka arī Eiropā ir veikti testa lidojumi, lai pārliecinātos par lidojumu drošību. Arī airBaltic ir veikusi divus testa lidojumus ar nosēšanos Viļņā. "Pagaidām nekas briesmīgs nav atzīmēts. Visi pētījumi rāda, ka nav bīstamības pakāpe tik augstu, lai nelidotu."

Institūcijas stingri uzraudzīšot gaisa telpu un sekošot līdzi aktuālai informācijai. Tāpat tiks pieprasīti ziņojumi no pilotiem. Tiesa, Lielbritānijā jau izskan prognozes un brīdinājumi par jaunu pelnu mākoni no Īslandes.

Pamazām arī Eiropas valstu lidostas pēc piecu dienu piespiedu dīkstāves sāk atjaunot lidojumus. No Amsterdamas izlidojušas pasažieru lidmašīnas uz Ņujorku, Dubaju un Šanhaju. Jau pirmdienas vakarā no Franfkurtes lidostas pacēlās aviokompānijas Lufthansa lidmašīnas. Tiek prognozēts, ka lidojumus daļēji šodienas laikā atjaunos arī Francijā un Beļģijā. Otrdien lidojumu ierobežojumus varētu atcelt arī Anglijā.

Īru aviokompānija Ryanair pagaidām nav mainījusi savu lēmumu un lidojumus neveiks līdz trešdienas pusdienlaikam, liecina paziņojums kompānijas mājas lapā.

Eiropas Savienības (ES) transporta ministri, viņu vidū arī Latvijas satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, pirmdien videokonferencē vienojās pieņemt lēmumus par gaisa telpu atvēršanu lidojumiem, ne tikai balstoties uz meteorologu prognozēm, bet arī veicot testa lidojumus katrā valstī.

"Tagad bieži tiek izmantota opcija - lēmuma pieņemšana uz lidojuma apkalpes riska rēķina. Redzēsim, cik kapteinis būs riskējošs vai neriskējošs," iepriekš otrdienas rītā, pirms Ukrainas lidmašīnas nosēšanās Rīgā, intervijā Latvijas Radio teica  M.Čerņonoks.

Latvijas gaisa telpu naktī šķērsojušas arī septiņas tranzīta lidmašīnas, kas lidojušas augstāk par 6 km.

(papildināta ar FOTO)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas