Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: ERAB gatava iesaistīties Latvijas ekonomikas kreditēšanā

Klātesot četrām amatpersonām – premjeram Valdim Dombrovskim (JL), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) priekšsēdētājam Tomasam Mirovam, Parex bankas prezidentam Nilam Melngailim un Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājam Arturam Grantam, Ministru kabinetā ceturtdien neilgi pirms vieniem tika parakstīti līgumi ar kuriem ERAB kļūst par 25% plus vienas Parex bankas akcijas īpašnieci, kopumā bankā ieguldot 73 miljonus latu.

Visu amatpersonu sejas rotāja smaids, paraksti uz līgumiem tika likti raiti. Pēc oficiālās parakstīšanas ceremonijas visas amatpersonas pauda gandarījumu par noslēgto darījumu. Premjers V.Dombrovskis to nosauca par “soli pretī stabilizācijai, kas parāda, ka Latvija spēj piesaistīt nopietnus investorus arī šajā grūtajā laikā”. ERAB Latvijas finanšu situāciju atzinusi par pietiekami stabilu, lai iesaistītos bankā, viņš uzsvēra.

ERAB priekšsēdētājs T.Mirovs pauda cerību, ka sadarbība ar Latviju Parex bankas restrukturizēšanā būs veiksmīga. T.Mirovs atzina, ka ERAB iesaistījies ar domu atrast bankai stratēģisko investoru. Par to kādos termiņos, tas varētu izdoties, ERAB pārstāvis pagaidām nerunāja, bet gana skaidri atzina, ka investoru piesaiste pēc bankas restrukturizācijas būs nepieciešama.

Pēc viņa teiktā, ERAB tuvāko nedēļu laikā varētu izlemt par kredīlīnijas piekšķiršanu Parex, lai banka varētu aktīvi iesaistīties Latvijas ekonomikas uzņēmumu kreditēšanā, kas ir īpaši svarīga. Par to, kāds varētu būt kredītlīnijas apmērs, T.Mirovs pagaidām vēl neatklāja. Vai tas notiks tikai caur Parex, vai vēl citām finanšu institūcijām, arī tas pagaidām vēl nav skaidrs. Pēc viņa teiktā, astoņu nedēļu laikā ERAB pieņems lēmumu par to, kāds būs mehānisms, lai veicinātu kredītu pieejamību.

“Mēs ceram, ka kopā ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju varēsim palīdzēt Latvijai pārdzīvot šos grūtos laikus un nodrošināt, ka Latvijas ekonomika attīstās,” sacīja T.Mirovs.

Premjers un ERAB pārstāvis izvairīgi runāja par to, kāpēc valsts uzņēmusies pilnībā garantēt ERAB ieguldījumu Parex (garantijas apmērs ir 89 miljoni latu). T.Mirovs atzinis, ka investējot bankā 100 miljonus eiro, ERAB uzņemas lielu risku. Eiropas prakse esot ļoti uzmanīgi vērtēt ieguldījumus. Uz jautājumu, vai ERAB vienmēr prasa galvot savas investīcijas, viņš neatbildēja.

Līgums ar ERAB ir slepens un līdz ar to nekādus komentārus par saturu neviena no amatpersonām nesniedza.

ERAB piederēs 25% plus viena akcija, valstij piederēs 60% akciju, bet atlikušie 15% paliks bankas mazākuma akcionāru īpašumā, atgādina LETA.

(papildināta ar foto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

ERAB Parex bankā iegūst veto tiesības un neuzņemas risku

Valdība atbalsta 85% "Parex bankas" akciju pārņemšanu (2008.gada 3.decembris)

Prokuratūra sāk pārbaudi par iespējamām nelikumībām Parex

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas