Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: Lipkes memoriālam ieliek pirmo akmeni

Ķīpsalā trešdien sākas Žaņa Lipkes memoriāla būvniecība. Lai iemūžinātu pašaizliedzīgas un izcilas personības piemiņu, kurš Otrā pasaules kara laikā kopā ar dzīvesbiedri Johannu Lipki no drošas nāves izglāba daudzus ebrejus, domubiedru grupai radās iecere uz Žaņa Lipkes pēcteču zemes, bijušā šķūņa vietā izveidot memoriālu, pastāstīja biedrības “Žaņa Lipkes memoriāla” viens no dibinātājiem Māris Gailis.

Biedrības "Žaņa Lipkes memoriāla" dibinātāji ir M.Gailis, Augusts Sukuts un Ārija Lipke, kas ir Žaņa Lipkes vedekla. Tehnisko projektu ir izstrādājis Zaigas Gailes birojs. Memoriāla ekspozīcijas autors ir Viktors Jansons, bet mākslinieks - Kristaps Ģelzis.

Memoriāla celtne simboliski atgādinās melnu šķūni. Tā tēls būšot raksturīgs Ķīpsalai - zvejnieku un jūrnieku darvots šķūnis, kas celts no strūgu kokiem. Muzeja veidols idejiski un vizuāli sasauksies ar Noasa šķirstu.

Šķūņa iekšpusē būs ceļš pa labirintu un apslēptās bedres meklēšana, kuru varēs ieraudzīt no bēniņiem caur lūku ar paceltu vāku. Bēniņu telpa būs muzeja galvenā ekspozīciju zāle. Tieši virs bedres jumtā ir paredzēts ierīkot logu - "Dieva aci", - kam ir simboliska nozīme; tā ir saistīta ar tiekšanos uz āru, ar cerību un ticību tikt izglābtiem.

Pēc biedrības pārstāvju sniegtās informācijas dāsnākie ziedotāji ir Aivars Lembergs, Valdis Lejniekas, Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome, SIA "Stabu 92", AS "Aizkraukles Banka", Jānis Zuzāns, Juris Savickis, Andris Šķēle, Leonīds Čerņaks un vēl citi.

"Mēs gribam atklāt sabiedrībai cilvēka personību, kas ir tik pat nozīmīga Latvijai kā citas, kuru vārds izskanējis tālu pasaulē - arhitekta Gunāra Birkerta, diriģenta Marisa Jansona, baletdejotāja Mihaila Barišņikova vai kinorežisora Sergeja Eizenšteina. Viņi ir mūsu garīguma un pašapziņas paudēji; viņi ir mūsu dvēsele un sirdsapziņa. Arī Žanis un Johanna Lipkes ir starp tiem, kuri patiesi pelnījuši saņemt mūsu tautas apbrīnu, cieņu un mīlestību," paudis V.Jansons.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas