Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

G8 valstu līderi pārrunās pasaules problēmas

Lielā astoņnieka (G8) līderu sanāksmē, kas pirmdien sākas Japānā, lielāko uzmanību paredzēts veltīt pasaules ekonomikas problēmām, kas saistītas ar naftas un pārtikas cenu kāpumu. Lielvalstu līderi pārrunās veidus, kā ierobežot inflāciju, ko arvien vairāk izjūt gan bagāto, gan trūcīgo valstu iedzīvotāji.

«Naftas un pārtikas cenu kāpums nopietni ietekmē pasaules ekonomiku, un mēs esam vienisprātis, ka nekavējoties jāsper soļi, lai risinātu šīs problēmas,» paziņoja G8 sanāksmes namatēvs Japānas premjers Jasuo Fukuda.Skeptiķi iebilst, ka lielvalstu līderiem būs grūti ietekmēt naftas un pārtikas cenu, jo resursu cenu pieaugums ir skaidrojams ar tirgus stāvokli. Piemēram, ASV jau ilgstoši cenšas samazināt naftas cenas, tomēr bez panākumiem. Augošā pieprasījuma apstākļos tādas naftas eksportētājvalstis kā Saūda Arābija un Krievija var diktēt savus noteikumus un gūt miljardiem dolāru lielu peļņu. Vairāku valstu līderi uzskata, ka jāsamazina naftas patēriņš un jāveicina alternatīvo enerģijas avotu ieviešana.Ne mazākas raizes pēdējā laikā sagādājis pārtikas cenu kāpums, kas atstājis pamatīgu robu daudzu cilvēku maciņos. Arī šajā gadījumā pie vainas ir augošais pieprasījums, kas veicina pārtikas sadārdzināšanos. Lai stabilizētu pārtikas tirgu, G8 valstis plāno izveidot īpašas rezerves, ko krīzes gadījumā varētu izmantot problēmu risināšanai. Paredzams, ka G8 varētu veidot rīsu, kviešu un citu pārtikas produktu rezerves. Japānas laikraksts Asahi Shimbun ziņo, ka krājumu veidošanā iesaistīsies visas G8 dalībvalstis (ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Kanāda un Krievija). ASV arī vēlas pārliecināt pārējās valstis, ka nepieciešams mazināt šķēršļus, kas aizkavē ģenētiski modificēto pārtikas kultūru audzēšanu. Tāpat tiks runāts arī par biodegvielas nozares ietekmi uz pārtikas cenu kāpumu. Japānas premjers J.Fukuda uzskata, ka īpaši lielu uzmanību G8 līderu sanāksmē vajadzētu veltīt arī pasaules klimata problēmu risināšanai. Japāna mudina ANO dalībvalstis parakstīt jaunu vienošanos, kas aizstātu Kioto protokolu (tā darbības termiņš beidzas 2012.gadā). «Klimata pārmaiņas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar ko saskārusies cilvēce,» uzsver J.Fukuda. ASV prezidents Džordžs V.Bušs, kurš atteicās atbalstīt Kioto protokolu, devis mājienus, ka ASV varētu atbalstīt jauno līgumu, ja tajā tiks iesaistītas arī jaunattīstības valstis ar Ķīnu un Indiju priekšgalā.Dž.V.Bušs mudinās pārējos līderus atvēlēt vairāk naudas palīdzībai Āfrikai un cīņai pret AIDS. «Mums vajadzīgi cilvēki, kas ne tikai izsaka solījumus, bet arī paraksta čekus,» atzina Dž.V.Bušs. G8 līderi pārrunās arī starptautiskās politikas aktuālākos jautājumus, piemēram, Irānas un Ziemeļkorejas atomenerģijas programmas, kā arī stāvokli Āfrikas valstī Zimbabvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas