Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gads pagājis, sirds raizes nesagādā

Mazās Sofijas dzīvē jau gadu nav nekā neparasta. Mamma Liene visvairāk priecājas par to, ka Sofijas sirds neliek par sevi manīt. Pērn 21. maijā tolaik četrus mēnešus vecajai Sofijai Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) veica nebijušu manipulāciju - bojātajā sirds muskulī transplantēja cilmes šūnas, tā glābjot viņas dzīvību.

Meitenei jau piedzimstot konstatēja dilatācijas kardiomiopātiju; šai slimībai raksturīga pakāpeniska sirds mazspējas attīstība. Zāles nelīdzēja, turpināja pieaugt sirds mazspēja, asiņu izsviede no sirds kreisā kambara bija tuvu bīstamai robežai, bērns bija pieslēgts plaušu ventilācijas aparātam.«Mēs runājam par pacientu, kurš bija uz nāves robežas. Visi bērni ar kardiomiopātijas smagām sekām agrīnā vecumā bija pazaudēti,» stāsta profesors Aris Lācis, BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas vadītājs. Viņš saskāries arī ar atsevišķiem kritiskiem viedokļiem mediķu sabiedrībā, piemēram, ka bijuši nepieciešami dziļāki pētījumi. Taču profesors atbild ar jautājumu: kāda vēl bija alternatīva? A. Lācis uzsver, ka procedūra ir nekaitīga - šajā manipulācijā maksimāli saudzīgā veidā tiek ievadītas paša pacienta cilmes šūnas.

Pilnu žurnālistes Lauras Dzērves rakstu "Gads pagājis sirds raizes nesagādā" meklējiet šeit

Top komentāri

Hamamelis
H
Jau labu laiku ir izstrādātas tehnoloģijas, kas ļauj iegūt cilmes šūnas no organisma, nav nekādas vajadzības uzglabāt cilmes šūnas no nabassaites. Manā skatījumā velti iztērēta nauda. Žurnālistei varbūt vajadzēja uzrakstīt, no kurienes ņemtas cilmes šūnas, ko izmantoja Sofijai, stipri šaubos, vai tās bija saldētās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas