Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Graube aicina žurnālisti Jolkinu sniegt informāciju par NBS karavīriem

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālmajors Raimonds Graube, uzzinot par Aleksandras Jolkinas grāmatas iznākšanu "Piesmietā misis Eiropa", kurā minēti fakti par to, ka sievietes fiktīvajām laulībām ar trešo valstu pilsoņiem vervējuši arī bruņoto spēku karavīri, nekavējoties apzvanījis attiecīgās iestādes, bet nevienam nekādu ziņu neesot.

Graube aicina atsaukties žurnālisti un sniegt detalizētāku informāciju par minētajiem gadījumiem, lai pēc iespējas ātrāk NBS no šādiem karavīriem varētu atbrīvoties.

Graube šodien tikšanās laikā ar žurnālistiem uzsvēra, ka paši viņi neko pagaidām neuzsāks, jo "meklēt adatu 5000 cilvēkos" ir diezgan pagrūti. Viņš cer, ka žurnāliste sniegs precīzāku informāciju par šiem karavīriem vai karavīru, lai attiecīgi armijas vadība varētu rīkoties.

Jau ziņots, ka "Apgāds Zvaigzne ABC" laiž klajā Jolkinas grāmatu "Piesmietā misis Eiropa", informēja apgāda pārstāvis Kārlis Sīmanis.

Grāmatā aprakstīta žurnālistiskā izmeklēšana par fiktīvajām laulībām, kas katru gadu ļauj tūkstošiem imigrantu, galvenokārt no Āzijas valstīm, legalizēt savu uzturēšanos Eiropas Savienībā. Izmeklēšanas laikā Jolkina uzdevās par potenciālo līgavu, kuru interesē iespēja fiktīvi apprecēties. Mainot identitātes, viņai izdevās atklāt šī plaukstošā un likumdošanas nepilnību dēļ grūti sodāmā biznesa šokējošās aizkulises.

Kas patiesībā notiek ar simtiem to Latvijas sieviešu, kas, cerot uz vieglu peļņu, katru gadu ļaujas fiktīvo laulību vilinājumam? Kā notiek vervēšana, naudas sadale, un kāpēc šis plaukstošais bizness nav pārtraukts likumīgā ceļā? Kas ir vervētāji? Kāpēc sievietes pieņem tik šaubīgus piedāvājumus? Atbildes uz visiem šiem jautājumiem Jolkina ieguvusi tieši no pirmavotiem - neskaitāmās tikšanās reizēs ar vervētājiem, līgavaiņiem, līdzdalībniekiem un upuriem kā Latvijā, tā Īrijā.

Grāmatā iekļautas daudzas fotogrāfijas, kurās fiksēti noziedzīgo grupējumu pārstāvji (to vidū arī kāda nepilngadīga vervētāja no Cēsu rajona), Pakistānas valsts piederīgā fiktīvās laulības ar latviešu meiteni, kā arī latviešu meitenes, kas piekritušas vervētāju piedāvājumam.

Autores drošības apsvērumu dēļ grāmatā nav ievietotas to vervētāju fotogrāfijas, kuri dzīvo Dobelē vai strādā Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Pirmdien, 10.janvārī, plkst.11 viesnīcas "Tallink Hotel Riga" zālē "Terra 1", Elizabetes ielā 24, notiks preses konference, kurā prezentēs Jolkinas grāmatu "Piesmietā misis Eiropa".

Preses konferencē piedalīsies grāmatas autore Jolkina, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes nodaļas cīņai ar cilvēku tirdzniecību priekšnieks Arturs Vaišļa, biedrības "Patvērums "Drošā māja"" valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane un "Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Grāmata būs nopērkama drukātā formātā grāmatnīcās un e-grāmatas formātā interneta grāmatnīcā "www.gramatuklubs.lv", sākot no pirmdienas, 10.janvāra. Bet "Zvaigznes" grāmatnīcā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 6, šajā dienā pirmie desmit pircēji grāmatu saņems par brīvu, bet nākamie 100 - par puscenu.

Pētījuma tapšanu atbalstījis Eiropas pētnieciskās žurnālistikas fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas