Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iedzīvotāji gatavi šķirot atkritumus, ja būtu konteineri

Ar kampaņu “Cūkmena šķirolūcija” sākusies akcija, kuras laikā izlikti atkritumu šķirošanas konteineri pie lielveikaliem. Plastmasai  būs dzeltens konteiners, papīram – zils, bet stiklam zaļas krāsas konteiners. Konteineri tiks izvietoti pie visiem Rimi Hipermnārketiem Rīgā un Rimi veikaliem Lielupē un Kauguros. Konteineri pie veikaliem atradīsies līdz septembrim.

Apsaimniekotāja "L&T" veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka iedzīvotāji atbalsta atkritumu šķirošanu, labprāt to darītu, tomēr nevēlas nogādāt atkritumus līdz speciālajiem konteineriem. Atkritumus Latvijā šķiro 34% iedzīvotāju, par aptaujas datiem vēsta aģentūra BNS. 62% aptaujāto nav gatavi necik tālu nogādāt šķirotos atkritums, savukārt 28% aptaujāto būtu gatavi līdz šķiroto atkritumu konteineram mērot ceļu, kas nav garāks par 200 metriem, liecina aptaujas dati.

Kampaņas laikā savākto atkritumu apsaimniekošanu un otrreizēju pārstrādi nodrošinās kompānija SIA “Nelsens”. “Galvenais, kas būtu jādara, ir jāmaina cilvēku domāšana. To nevar izdarīt vienā dienā, bet soli pa solim var nonākt pie pārmaiņām,” uzskata kompānijas valdes loceklis L.Tarlaps.

“Šāda kampaņa ir pozitīva iespēja sniegt cilvēkiem iespēju šķirot, ietaupot līdzekļus par atkritumu apsaimniekošanu, “ saka a/s Latvijas valsts meži (LVM) pārstāvis Tomass Kotovičs. LVM mērķis ir panākt, lai Latvija kļūtu par tīrāko valsti Eiropā, kaut gan līdz tam vēl ir tāls ceļš ejams, viņš atzina.  

Pasaulē uz vienu saražoto produkcijas tonnu rodas 56 tonnas atkritumu, informē akcijas organizētāji. Lai mudinātu cilvēkus šķirot atkritumus, Cūkmens dosies “Šķirolūcijas” tūrē pa Latvijas lielākajām pilsētām.

Bērni trešdienas pēcpusdienā, apvilkuši īpašus T-kreklus ar Cūkmena zīmējumu, piedalījās atkritumu šķirošanā, sašķirojot dažādus stikla, plastmasa un  papīra izstrādājumus. Kampaņas laikā bērni varēja parādīt savas zināšanas par atkritumu pārstrādi un pārstrādes rezultātā saražotajiem produktiem. Aktivitāšu nobeigumā tika prezentēta dziesma par Cūkmenu, kuras laikā Cūkmens kopā ar bērniem uzdejoja. Kampaņas dalībnieki tika cienāti ar saldējumu. Pasākumu noslēdzās ar Cūkmena salūtu.  

Kampaņas ietvaros iedzīvotāji aicināti piedalīties arī akcijā “Kļūsti par šķirolucionāru” un krāt uzlīmes ar cūkas šņukuru. Šņukurs ir jāpieliek pie deguna un jānofotogrāfējas, bet attēli jāievieto portālā draugiem.lv.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas