Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iekšlietu sistēmas darbiniekiem no 1.februāra izmaksās izdienas pensiju pilnā apmērā

Lai gan Satversmes tiesa (ST) vēl nav pieņēmusi lēmumu vairākās lietās par izdienas pensiju samazināšanu, iekšlietu sistēmas darbiniekiem pensijas pilnā apmērā tiks maksātas no 1.februāra, šādu rīkojumu pirmdien parakstījusi ministre Linda Mūrniece, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) informācija.

Viņa uzskatot, ka izdienas pensionāri šobrīd ir nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar pārējiem pensionāriem. "Paredzot, ka [ST] lēmums būs tāds pats, kā valsts pensiju lietā, un lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret izdienas pensijas saņēmējiem, izdienas pensijas pilnā apmērā mēs sāksim izmaksāt jau no šodienas," norāda ministre.

Uz 2009.gada decembri Latvijā bija 4376 izdienas pensionāru, no tiem nestrādājoši bija 2766 pensionāri, savukārt strādājoši – 917.

Lai izdienas pensijas maksātu pilnā apmērā, IeM februāra mēnesī papildus nepieciešamais finansējums veido 220 000 latu, kas jau paredzēti ministrijas budžetā. Ieturēto pensiju daļu izdienas pensionāriem IeM izmaksās laika periodā no šī gada aprīļa līdz gada beigām.

LETA atgādina, ka ST atzinusi par Satversmei neatbilstošu valsts pensiju un daļu izdienas pensiju neizmaksāšanu pilnā apmērā, tomēr pēc Ulda Mugareviča konstitucionālās sūdzības ierosināto lietu par izdienas pensiju samazināšanu tieši IeM sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm ST rakstveida procesā skatīs tikai šā gada 9.martā.

Pēc Mugareviča sūdzības ierosinātajā lietā ST paredzējusi vērtēt likuma "Par izdienas pensijām IeM sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm" pārejas noteikumu 20.punkta atbilstību Satversmes 1. un 109.pantam, kuri noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Kopumā ST vēl nav pieņēmusi lēmumus saistībā ar ierosinātajām lietām par četriem izdienu likumiem attiecībā uz izdienas pensijām, tomēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pauduši pārliecību, ka visdrīzāk arī šajās lietās uzvarēs prasību iesniedzēji, tāpēc jau šobrīd jābūt gatavībā atmaksāt no izdienas pensijām ieturētās summas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas