Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ieva Melgalve: KKF finansējumu projektiem jāpiešķir proporcionāli patērētāju daudzumam

Ievas Melgalves runa Latvijas Radošo savienību plēnumā 2009.gada 1.jūnijā.

Cienījamie radošie!
Cienījamie kultūras atbalstītāji!

Un šeit ar “kultūras atbalstītājiem” es domāju visus Latvijas iedzīvotājus, kas atbalsta kultūru divos būtiskos veidos. Viens no tiem ir mūsu samaksātie nodokļi, kas ar valsts starpniecību nonāk pie kultūras radītājiem. Otrs, būtiskākais, ir mūsu interese par kultūru, tās patēriņš, apmeklējot teātri, lasot grāmatas, dodoties uz izstādēm un muzejiem, apmeklējot interneta vietnes.
Pārāk ilgi radošo cilvēku organizācijas ir darbojušās tikai ar pirmo, mūsu samaksātajiem nodokļiem. Es vēlos runāt par kultūras patēriņu un to, kā varētu mainīt naudas aprites principus, lai piespiestu kultūras radītājus kļūt pieejamākiem un interesantākiem. “Māksla mākslai” ir ļoti skaists sauklis līdz brīdim, kad ar šo saukli tiek iztērēti valsts līdzekļi, lai radītu kaut ko tādu, kas ir interesants tikai autoram un viņa tuvāko draugu lokam.
Tātad šobrīd naudas aprite kultūrā ir sekojoša: Par tautas samaksātajiem nodokļiem valsts ar Kultūrkapitāla fonda ekspertu palīdzību izdala naudu dažādiem projektiem, finansējot biznesu (izdevniecības, teātrus, portālus un tā tālāk) un individuālus autorus. Nauda tiek iedota, pretī sagaidot atskaiti par to, ka tā ir iztērēta pēc plāna, bet bez reālas kvalitātes kontroles. Vismaz es neesmu dzirdējusi par gadījumu, kad Kultūrkapitāla fonds būtu palūdzis atdot grāmatas rakstīšanas stipendiju, jo uzrakstītā grāmata ir garlaicīga un stulba.
Tādēļ autoriem un biznesam nav vitāli svarīgi, lai viņu radītais kultūras produkts tiktu patērēts. Protams, ir jau patīkami, ja teātrī ir pilna zāle un grāmata tiek izpirkta, bet, ja tā nenotiek, nekādu sankciju no valsts puses nebūs. Rezultātā rodas pārāk daudz pašmērķīgu darbu, kas interesē ļoti šauru ekspertu loku, bet neinteresē lielāko daļu nodokļu maksātāju.
Mans piedāvātais modelis ir viens no veidiem, kā varētu mainīt naudas apriti, lai stimulētu tādus projektus, kas ir interesanti daudziem cilvēkiem, nevis šauram ekspertu lokam.
Ideja ir vienkārša. Nodokļu nauda netiek novirzīta tieši autoriem un biznesam, bet gan tiek piešķirta kā valsts atmaksa proporcionāli patēriņam. Izstāde tiek atbalstīta proporcionāli tās apmeklētāju skaitam, grāmatas un žurnāli – proporcionāli pārdoto eksemplāru skaitam, portāli – proporcionāli to apmeklējumam. Kultūrkapitāla fonda piešķirto līdzekļu daudzums ir tieši atkarīgs no tā, cik vajadzīgs ir izrādījies konkrētais darbs. Tātad reālais ieguvums gan biznesam, gan – caur biznesu – autoriem ir atkarīgs no tā, cik kvalitatīvi ir padarīts darbs, cik pieejams tas ir bijis potenciālajam patērētājam un cik samērīga ir bijusi tā cena. Rezultātā cenām būtu jāpazeminās un kvalitātei jāuzlabojas, jo biznesam būs izdevīgi pārdot vairāk. Autoriem savukārt būs nopietni jāpārdomā savu darbu kvalitāte, jāpievērš uzmanība tautai un jāstrādā profesionāli gan radoši, gan lietišķi, jo tieši no viņu attieksmes būs atkarīgs tas, vai biznesam būs interesanti turpināt sadarbību.
Kas notiks, ja tiks pieņemts šāds vai līdzīgs īstermiņa projektu finansēšanas modelis?
Vai mēs visi nomirsim badā?

Ja mēs nepratīsim pielāgoties situācijai un saprast, ka naudu ir jānopelna, nevis jādabū tikai tāpēc, ka mums tā “pienākas” (jo mēs taču esam pārāk talantīgi, lai strādātu). JĀ, ja mēs turpināsim ignorēt santehniķi Koļu un strādāsim savam šaurajam draugu lokam. JĀ, ja mēs turpināsim uzskatīt, ka kultūras darbiniekam jāsaņem naudu, pirms vispār kaut kas ir izdarīts.

Ja mēs ieklausīsimies tajā, ko cilvēki vēlas un pievērsīsim uzmanību viņu atsauksmēm un komentāriem. NĒ, ja mēs pievērsīsim uzmanību darba kvalitātei, rūpīgi pārbaudot katru tā posmu un noraidot neprofesionālus risinājumus. NĒ, ja mēs pievērsīsim uzmanību gala izmaksām un padarīsim kultūru pieejamu patērētājam.
Kultūra Latvijā nīkuļos tieši tik ilgi, cik ilgi radošie ignorēs savu tautu un radīs pašmērķīgu „mākslu mākslai”. Lai padarītu kultūru dzīvu, tā ir jāpadara interesanta un aktuāla, ir jārada liela masām pieejamas kultūras bāze, no kuras izaug elitārās kultūras darbi.

Paldies par uzmanību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas