Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izmeklē paslepus notikušu filmēšanu Daugavpils domē

Daugavpils domē mēneša sākumā risinājušies līdz šim nepieredzēti notikumi - pilsētas vadība ir satraukta par iespējamu politiķu izspiegošanu, savukārt partijai Saskaņa draudzīgs žurnālists uzskata, ka ir apzagts, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums Nekā personīga. 5. februārī Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims (Mūsu partija) domes telpās atrada puķu podā nomaskētu videonovērošanas kameru. Policijā atdot kameru pieprasījis vietējā medija žurnālists, taču ir acīmredzami pierādījumi, ka notikumā iesaistīts arī partijas Saskaņa līderis Daugavpilī Andrejs Elksniņš.

Eigims GoPro tipa kameru noslēptu puķu podā atradis pēc sanāksmes, kurā tika runāts par maijā ieplānotajiem Martas dienas pasākumiem. Kad sanāksme beidzās un darba grupas dalībnieki izklīda, pamanīta zem palmas novietotā kamera. Kamēr darbinieki esot minstinājušies, kameru paņēmis Daugavpils mērs Eigims un prasījis, kam tā pieder. Neviens neesot pieteicies, un Eigims kameru aiznesis uz savu kabinetu. Pēc brīža domē ieradās Valsts policija, kuru bija izsaucis vietējā medija Naš Gorod žurnālists Konstantīns Astašonoks. Žurnālists policijai paiņojis, ka Eigims paņēmis viņa videokameru un to neatdod. 

Daugavpils mērs norādīja, ka Astašonoks sākotnēji noliedzis, ka tā būtu viņa īpašums, bet nu cenšas to atgūt ar policijas palīdzību.

Žurnālists toties skaidro, ka GoPro kameru ielicis puķu podā, lai novērotu, kā pilsētā ietekmīgā uzņēmēja un Dautkom televīzijas īpašniece Jeļena Pankeviča satiekas ar Eigimu. Zālei, kurā strādāja darba grupa, ir divas izejas. Astašonoks sēdējis pie vienas, bet kameru nolicis pie otrām durvīm. Žurnālists uzskata, ka Eigims kameru paņēmis, labi apzinoties, kam tā pieder.

"Man viņu neatdeva, uz policiju mani nesauc, es vispār nezinu, kas notiek. Man nepatīk, ka Rihards Eigims viņu savāca, konfiscēja ar kaut kādu pamatojumu... nezinu kādu. Bet tas, ka viņš publiskoja datus no manas personīgās video kameras, domāju, ka tas nav normāli," riadījumam klāstīja Astašonoks. 

Fragmenti no domē slepus nofilmētā parādījās Daugavpils tīmekļa vietnē Grani.lv, un tajā redzams, ka ap kameru darbojas ne vien Astašonoks, bet arī Saskaņas deputāts Andrejs Elksniņš. Astašonoks norāda, ka Elksniņš kameru paņēmis, lai aplūkotu, kas tas par modeli, bet neko vairāk neesot darījis.

"Elksniņu es satiku. Viņš prasa, ko tu te dari. Saku - gaidu, kad Pankeviča iznāks. Viņš paņēma kameru, lai paskatītos, kas par kameru. "O, GoPro". Es saku - jā. Tas arī viss," apgalvoja Astašonoks, noliedzot, ka Elksniņš būtu palīdzējis uzstādīt kameru.

Tomēr ar kameru safilmētie video liecina par pretējo - vairākos kadros redzams, ka tieši Elksniņš darbojas ar ierīci. Raidījums Nekā personīga pieļauj, ka deputāts "mēģina kameru saslēgt ar telefonu, lai varētu to kontrolēt no attāluma. Pirmie kadri ar Elksniņa līdzdalību safilmēti automašīnā, pēc tam jau domes telpās".

Video arī redzams, ka Elksniņš ar kameru rīkojas vairākkārt un biežāk nekā žurnālists Astašonoks. 

Pats Elksniņš raidījumam norādīja: "Ja pie manis vēršas žurnālists, arī no TV3, no jebkurām citām vietām, tad es labprāt žurnālistiem neatteikšu palīdzību piefiksēt un veikt to sabiedrības uzraudzības funkciju par domes amatpersonām gadījumā, ja viņas ir saistītas ar koruptīvām darbībām."

Raidījums ziņo, ka Elksniņam esot atbalstītāji Daugavpils mediju lokā - gan pirms pašvaldību vēlēšanām, gan pēc tām Elksniņu slavējis laikraksts Naš Gorod, kā arī portāli Gorod.lv un Nasha.lv. Elksniņš saistību ar medijiem noliedz, skaidrojot: "Es domāju, ka lielākie mani publiskie fanātiķi Daugavpilī ir faktiski visi publiskie mediji."

Šobrīd "videokameras incidentu" izmeklē Valsts policija. Resoriskā pārbaude sākta pēc žurnālista iesnieguma par kameras nozagšanu. Iesniegumu policijai pārbaudīt notikušā apstākļus šonedēļ nosūtījusi arī Daugavpils dome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas