Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izraēlas laikraksts kritizē Okupācijas muzeju par «neobjektīvo» ekspozīciju

Izraēlas laikraksts The Jerusalem Post publicējis rakstu, kurā kritizēta Okupācijas muzeja ekspozīcija, jo tajā nav pienācīgi atspoguļota latviešu līdzdalība ebreju slepkavošanā Otrā pasaules kara laikā.


The Jerusalem Post atgādina, ka nacistiskās okupācijas laikā Latvijā tika nogalināti vairāk kā 95% vietējo ebreju (67 000 no 70 000), kā arī gandrīz 20 000 ebreju, kas tika atvesti no citām Eiropas valstīm. Simona Vīzentāla centra «nacistu mednieks» Efraims Zurofs uzskata, ka tas nebūtu iespējams bez aktīvas un dedzīgas vietējo līdzdalības. E.Zurofs atgādina, ka Rietumeiropas valstīs, piemēram, Beļģijā un Francijā, vietējās varas iestādes nacistu okupācijas laikā organizēja ebreju deportāciju, bet pašas neiesaistījās slepkavošanā. Taču tādās Austrumeiropas valstīs kā Latvija un Lietuva vietējie esot kļuvuši par «slepkavošanas mehānisma sastāvdaļu».


The Jerusalem Post atzīst, ka Latvijā ebreju slepkavošanu pārsvarā īstenoja vāciešu vienības, tomēr izsaka apgalvojumu, ka arī latviešu vienības esot nogalinājušas «desmitiem tūkstošu ebreju», ieskaitot 30 000 ebreju, ko noslepkavojusi bēdīgi slavenā Arāja komanda. Latvijas vēsturnieku pētījumi gan liecina, ka 1941.gadā Rumbulā ebrejus slepkavoja īpaši atlasītu vācu karavīru vienība, bet latviešu vienības nodarbojās galvenokārt ar ebreju transportēšanu no Rīgas geto uz slepkavības vietu Rumbulā. E.Zurofs iebilst, ka esot «ļoti grūti nošķirt latviešus no nacistiem vadības ķēdē».


The Jerusalem Post spriež, ka Okupācijas muzejs ļoti centies uzsvērt, ka ebreju slepkavības īstenoja nacisti, nevis latvieši. Ekspozīcijā gandrīz nekur nav pieminēta Arāja komandas atbildība. E.Zurofs secina, ka tas liecina par latviešu nevēlēšanos atzīt savu līdzdalību nacistu noziegumos. «Par holokaustu viņi runā tā, it kā viņiem ar to nebūtu bijis nekāda sakara,» uzskata E.Zurofs. Viņš ievērojis, ka latvieši par daudz ļaunākiem uzskata komunistiskā režīma noziegumus.


The Jerusalem Post korespondents secina, ka jau pie ieejas Okupācijas muzeja ekspozīcijā, kur apmeklētājus sagaida Hitlera un Staļina portreti, tiek radīts nepārprotams vēstījums: Latvijai bija divi vienlīdz ļauni apspiedēji — nacisti un komunisti. The Jerusalem Post neapmierinātību izraisījusi arī Okupācijas muzeja ekspozīcijā iekļautā informācija par čekistu Semjonu Šustinu, kurš pēc Latvijas okupācijas vadīja izrēķināšanos ar padomju varas pretiniekiem. Muzeja ekspozīcijā pieminētas vairākas komunistiskā režīma amatpersonas, tomēr tikai S.Šustins «pagodināts» ar dokumentu, kurā lasāma viņa tautība — ebrejs. The Jerusalem Post vaicā, kādēļ šis fakts uzskatīts par pietiekami svarīgu, lai iekļautu ekspozīcijā

Top komentāri

vesture
v
Ko sis smirdigais zids savu muti vel virina. Zidi ir nobijusies, jo no viniem var pieprasit milzu kompensacijas Krievijas iedzivotaji par asinainako holokautstu pasaules vesture kadu zidi sarikoja Krievija 1917. gada un turpinaja visus 70 gadus. Tiesi tas pats, zidu dibinatias komunistiskais rezims okupeja Latviju un iznicinaja latviesu tautu, veica pret latviesu tautu holokaustu, genocidu. Lidz sim zidi nav saukti pie atbildibas par noziegumiem pret cilveci, kurus vini veica padomju Krievija un arpus tas robezam. Zidu raditais komunistiskais rezims nav salidzinams ar Vacijas fasistisko rezimu,kaut vai ilguma del, noslepkavoti, iznicinatu cilveku skaita del.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raksts

Izraēlas laikraksta The Jerusalem Post raksts par Okupācijas muzeja ekspozīciju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas