Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jaunalksnes prasību pret valsti turpinās skatīt tikai maijā

Sakarā ar papildus pierādījumu izprasīšanu, žurnālistes Ilzes Jaunalksnes prasības lietu par privātās dzīves aizskārumu un morālā kaitējuma atlīdzinājumu 300 tūkstošu latu apmērā Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta turpinās skatīt 2009.gada 20.maijā, _Dienu _informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte.

Lietu skata apelācijas kārtībā saistībā ar valsti pārstāvošo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas (FM) iesniegto apelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas (RAT) 2007.gada 9.februāra spriedumu, ar kuru prasība apmierināta daļēji — 100 tūkstošu apmērā, kā arī prasītājas iesniegtās pretapelācijas dēļ.

I.Jaunalksnes advokāti AT lūdza izprasīt trīs dokumentus — 2 atzinumus no VID un ekspertu atzinumu no Rīgas Centra rajona tiesas. No tiesas tiks izprasīta kompleksās fonoskopiskās ekspertīzes atzinuma kopija no krimināllietas, kurā pret četrām personām no VID Finanšu policijas (FP) izvirzīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas.

Prasītais atzinums būs par civillietā lietiskā pierādījuma statusā esošā diska atbilstību FP rīcībā esošajam diskam, kas iegūts operatīvo darbību rezultātā pret I.Jaunalksni. Diskā jābūt ierakstītām I.Jaunalksnes sarunām, taču tā kā disku nav iespējams noklausīties personām bez speciālām pielaidēm, tad diska saturu var pārbaudīt vienīgi ar šāda atzinuma palīdzību.

Savukārt no VID tiek prasīts 2006.gada 6.jūnija dienesta izmeklēšanas komisijas atzinums dienesta izmeklēšanas lietā par iespējamu valsts noslēpuma izpaušanu VID FP pārvaldē, kas veikta saskaņā ar VID rīkojumu.

Kā otrs dokuments no VID tiek prasīts atzinums “Par dienesta pārbaudes veikšanu saskaņā ar VID ģenerāldirektora rīkojumu, izvērtējot LR Ģenerālprokuratūras iesniegumā Par operatīvās darbības likuma pārkāpumu novēršanu FP pārvaldes operatīvajā  darbā minētos faktus”.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tās rezultātā cietušas fiziskas personas ar likumu aizsargātās intereses, apsūdzētie ir FP amatpersonas Aldis Klems un Vasilijs Kivļonoks, kuru lietvedībā esošajās lietās lūgta atļauja noklausīties žurnālistes telefonu, kā arī toreizējais FP direktora vietnieka Jānis Laizāns un Iekšējās drošības daļas priekšnieks Raivis Freibergs.

Kā ziņots, I.Jaunalksnes telefonsarunas tika noklausītas un to ieraksti vēlāk publiskoti. Daļa sarunu ierakstītas no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim, pamatojoties uz operatīvās darbības subjekta — FP — lēmumu un tiesneša sankciju.

Vēlāk atklāts, ka žurnālistes sarunas noklausītas arī 2006.gada pavasarī. Iespējams, arī šo sarunu noklausīšanos lūgusi sankcionēt FP pārvalde. Pieļauts, ka sankcija varētu būt saņemta, maldinot AT tiesnesi. RAT atzina par prettiesisku FM un VID rīcību, nepildot tiesību normās noteiktās prasības un tā aizskarot I.Jaunalksnes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas