Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jauniešu Ministru kabineta ierosinājumi veselīgam dzīvesveidam Latvijā

Pārskatīt sporta programmas skolās un vērtēšanas sistēmu. Teorijas daļā orientēties uz turpmākajā dzīvē noderīgām zināšanām – treniņu metodikas pamatiem, nevis sporta laukumu izmēriem. Daļu no aktivitātēm apvienot ar dabas zinībām, bioloģiju, ģeogrāfiju – iet pārgājienos un nelielās ekspedīcijās, apgūt orientēšanās sportu.

Vasaras periodā, kur iespējams, organizēt āra lasītavas bibliotēkās.

Veicināt Latvijas kā velo-draudzīgas valsts attīstību. Izveidot drošas velosipēdu novietnes pie skolām un valsts iestādēm. Paredzēt lielākas priekšrocības ceļu satiksmē tieši velosipēdistiem (vēlams uz automašīnu, nevis gājēju rēķina), stigrāk kontrolēt to ievērošanu.

Izveidot vienotu informācijas sistēmu par visām brīvi pieejamajām sporta aktivitātēm – interešu izglītību bērniem, nevalstisko organizāciju vai vienkārši domubiedru veidotajiem pasākumiem, tautas sporta sacensībām, sporta svētkiem.

Proporcionāli palielināt finansējuma attiecību pasākumiem, kas pieejami plašai sabiedrības daļai un bērnu un jauniešu sportam, pret augstas klases sasniegumu sportu. Valstij īpaši svarīgi ir atbalstīt fiziskās aktivitātes kā veselības veicināšanas pasākumu.

Nodot lielāko daļu informatīvo funkciju nevalstiskajam sektoram. Valsts iestāžu ziņā atstāt tikai specifiskus jautājumus, kur vajadzīgi īpaši augsti kvalificēti speciālisti. Piemēram, ja rodas nepieciešamība veidot informatīvus bukletus, konkursa kārtībā izvēlas, kura organizācija tos izveidos, bet valsts iestādes darbiniekiem tikai jānovērtē radītā materiāla kvalitāte un atbilstība. Tāpat Veselības ministrija var izveidot partnerību ar nevalstiskajām organizācijām, kuras ar nelielu valsts līdzfinansējumu realizētu valsts politiku konkrētās veselības veicināšanas un profilakses jomās (atsevišķs partneris ģimenes plānošanai, sirds slimību profilaksei, garīgās veselības jomā). Tās var būt ārstu asociācijas, pacientu organizācijas vai citas nevalstiskās organizācijas. Valsts sektoram atstāt tikai sabiedrības veselības uzraudzību un pētniecību.

Tā kā lauku skolās un bērnudārzos veiksmīgi tiek izmantota vietējo zemnieku pārtika, tad jāievieš sistēma, kas, nepārkāpjot godīgas konkurences normas, ļauj skolām veiksmīgi iepirkt pārtikas produktus tieši no zemnieku saimniecībām. Tas dotu dubultu efektu - ēdināšana skolās kļūtu lētāka un tiktu attīstīta izpratne par veselīgu uzturu jau skolā.

Daudzviet nepieciešama infrastruktūras uzlabošana. Pašvaldībām jāiegulda nauda bērnu rotaļu laukumu sakopšanā, jo tādējādi tiktu nodrošināta iespēja bērniem brīvajā laikā nodarboties ar aktīvo atpūtu. Dzīvojamajās zonās izvietot vairāk basketbola grozus, volejbola tīklus utml., jo bieži cilvēki paši ir gatavi organizēt savas sporta nodarbības, bet pietrūkt vietu, it sevišķi Rīgā, kur ar to nodarboties.

Noteikt valsts mēroga Aktīva dzīvesveida dienu (vai nedēļu), kad visā Latvijā ļoti intensīvi norisinātos dažādas aktivitātes un informatīvi pasākumi, sākot no sporta dienām skolās un atvērto durvju dienām lielos sporta centros līdz jogas nodarbībām pie jūras un putnu vērošanas čempionātiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas