Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jauno "Parex" dibinās jau pirms EK atļaujas saņemšanas; izveido speciālu lapu

Jaunā Parex banka (Parex) tiks dibināta jau pirms Eiropas Komisijas (EK) atbalsta iecerētajam bankas restrukturizācijas plānam, liecina Finanšu ministrijas (FM) sniegtā informācija. Valdība otrdien jaunas kredītiestādes veidošanu uzdeva Privatizācijas aģentūrai (PA).Tāpat valdība uzdevusi PA pēc EK atļaujas saņemšanas palielināt jaunās bankas pamatkapitālu līdz valsts atbalsta restrukturizācijas plānā paredzētajam apmēram, kas pašlaik ir aptuveni 103 miljoni latu.

Šī summa gan vēl tiks precizēta pirms aktīvu nodošanas jaunajai bankai, saskaņojot plānu ar EK. Kapitāla finansēšanas resursu avots būs daļa no Valsts kases jau iepriekš veiktajiem noguldījumiem _Parex bankā_.Fm uzskata, ka _Parex _jāturpina atbilstošie sagatavošanās darbi - pirms restrukturizācijas plāna galīgās saskaņošanas EK nepieciešams dibināt jauno kredītiestādi, un efektīvākais risinājums no laika, resursu un juridiskā viedokļa ir šo kredītiestādi dibināt PA.

Pašlaik PA, kas pārstāv valsti, ir Parex lielākais akcionārs ar 76,6% kapitāla.

Ministru kabinets akceptējis arī Latvijas pozīciju sarunām ar Parex otro lielāko akcionāru Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) par tās iesaisti divās pēc restrukturizācijas izveidojamajās vienībās – jaunajā jeb "labajā" bankā un risinājuma bankā. Turpmākās sarunas ar ERAB valdība uzdots risināt PA.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) žurnālistiem otrdien teicis, ka Parex restrukturizācija tiks noslēgta līdz 1.jūlijam un no tās izdalīta "labā banka", vēsta LETA. Viņš uzsvēra, ka bankas restrukturizācijas process norit jau pēc iepriekš valdības apstiprināta grafika.

Db.lv atgādina par grozījumiem kredītiestāžu likumā, kas uzsākuši virzību Saeimā. Opozīcijas partiju atbalstītais likumprojekts varētu kavēt Parex restrukturizāciju, iepriekš brīdinājuši Finanšu ministrijas pārstāvji. Saeimas deputāti likumprojektu atbalstīja pirmajā lasījumā un atzina par steidzamu, tādēļ otrais lasījums būs arī galīgais. Neoficiāli tiek pieļauts, ka grozījumi varētu būt labvēlīgi bijušajiem Parex akcionāriem, kas vēlas aizsargāt savus ieguldījumus bankas subordinētajā kapitālā un kas pēc restrukturizācijas netiks iekļauti jaunajā bankā. Pretrunīgie grozījumi galīgajā lasījumā varētu tikt skatīti tuvāko nedēļu laikā, un, iespējams, tas mudinājis valdību steigties ar jaunās bankas dibināšanu.

Savukārt Parex paziņojusi par jaunu interneta vietni www.jaunabanka.lv, kurā pieejama informācija par jaunas bankas izveidi. Lapā tiks sniegta aktuāla informācija līdz restrukturizācijas procesa noslēgumam, kad juridiski darbu uzsāks abas bankas daļas. Jaunajā mājas lapā apkopota informācija par restrukturizācijas gaitu, atbildīgo iestāžu un ekspertu komentāri, sniegtas atbildes uz jautājumiem, starptautiskā pieredze par banku restrukturizāciju u.c.

Kā norāda Parex, izveidojot jauno banku, galvenie ieguvēji būs noguldītāji esošajā bankā, kas tiks automātiski pārcelti uz jauno banku. Jaunā banka turpinās apkalpot visus esošo klientu kontus, un noguldījumiem tiks saglabātas visas garantijas un līdz šim piešķirtās priekšrocības.

(pievienotas pēdējās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas