Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

JL līdere: krīzes apstākļos Tiesībsargs ir svarīgs

Tautas partijas (TP) un "Jaunā laika" (JL) līderi Saeimā arī grūtajos ekonomiskajos apstākļos runas par Tiesībsarga biroja likvidāciju tomēr vērtē kā pāragras un norāda, ka, ticamāk, varētu lemt par būtisku šīs institūcijas finansējuma samazināšanu.

Partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa aģentūrai BNS uzsvēra, ka tieši krīzes laikā Tiesībsarga biroja darbs ir īpaši svarīgs.

"Protams, pēdējā laikā birojs nav strādājis tā, pēc kādiem principiem tas tika izveidots," teica deputāte un atzina, ka tas vairāk izcēlies ar skandāliem, nevis darbu cilvēktiesību jomā.

"Tomēr tas nenozīmē, ka birojs ir likvidējams," piebilda Āboltiņa un norādīja, ka šis jautājums partijā gan nav diskutēts un tā ir viņas personīgā nostāja. Politiķe ir pārliecināta, ka "cilvēktiesību aizsardzība tieši krīzes apstākļos ir vēl svarīgāka".

Āboltiņa gan piekrita savas partijas biedres Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas Ingrīda Circenes paustajam, ka varētu pašreizējos spiedīgajos budžeta apstākļos spriest par būtisku Tiesībsarga biroja budžeta un līdz ar to štatu, atalgojumu un funkciju samazināšanu, bet ne par tā likvidēšanu.

"Līdz ar to es uzskatu, ka ziņas par iespējamo biroja likvidāciju ir pāragras," sacīja politiķe, skaidrojot, ka, viņasprāt, tiesībsarga funkcijas tomēr ir ekskluzīvas un par to nodošanu nevalstiskajam sektoram kā citu valsts institūciju gadījumā tomēr nevarētu runāt.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un Tautas partijas (TP) frakcijas vadītāja Vineta Muižniece aģentūrai BNS atzina, ka runas par iespējamo biroja likvidēšanu ir drīzāk pārsteidzīgas.

Arī Muižniece, daloties redzējumā par iespējām samazināt valsts budžeta izdevumus, pievienojās idejai, ka Tiesībsarga birojā vēl iespējama optimizācija, atsaucoties uz notikumiem un izteikumiem, kas liecina par sarežģījumiem tā darbībā.

"Mēs labi zinām, ka tiesībsarga institūcija ne pārāk ilgi strādā un neapšaubāmi ir bijušas skaļas nesaprašanās," teica deputāte, paužot arī izpratni par valdības locekļu apsvērumiem, šādu sarunu par biroja likvidāciju iniciēt.

"Protams, par prioritāti patlaban tiek virzītas tādas funkcijas, kas dod ekonomisko pienesumu. ..Bet arī pārējās ir jāskata, vērtējot gan labos, gan sliktos aspektus un attiecībā uz starptautisko sabiedrību šis jautājums var izvērsties krietni sarežģītāk," pārdomās dalījās parlamentāriete, atgādinot, ka Tiesībsarga institūts Latvijā izveidots pēc starptautiskās prakses parauga.

"Iespējams, ir nepieciešama biroja darba optimizācija. .. Likvidēšanas process būtu varbūt pārsteidzīgs, bet kāda optimizācija, visticamāk, nāktu tikai par labu," uzsvēra politiķe.

Jau vēstīts, ka arī Valsts prezidents Valdis Zatlers kategoriski iestājas pret Tiesībsarga biroja likvidēšanu, norādot, ka tas būtu "solis atpakaļ sabiedrības interešu un cilvēktiesību aizsardzībā valstī". Vienlaikus prezidents gan sagaida aktīvāku tiesībsarga Romāna Apsīša darbību un uzskata, ka tiesībsargam ir plašāk jāskaidro sabiedrībai sava darbība Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzībā.

"Biroja likvidācijas jautājums neaktualizētos, ja nerastos šaubas par tiesībsarga darba efektivitāti," pārliecību paudis Zatlers.

Kategoriski pret šīs institūcijas likvidēšanu ir arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura savulaik iniciēja Tiesībsarga biroja izveidi Latvijā.

Ziņots arī, ka valdības locekļi apsver iespēju likvidēt Tiesībsarga biroju, to aģentūrai BNS apstiprināja vairāki ministri un premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks").

Pēdējā laikā tiesībsarga vārds locīts saistībā ar Tiesībsarga birojā esošo konfliktu starp biroja darbiniekiem un tiesībsargu Romānu Apsīti.

Konflikts Tiesībsarga birojā radās vasaras sākumā - pēc tam, kad vadībai un daļai darbinieku bija atšķirīgs redzējums par biroja struktūru nākotnē. Līdz Saeimas deputātiem nonāca štatu un algu saraksts, ko nebija iesniegusi vadība, bet gan kāds anonīms sūtītājs. Tiesībsarga birojā sākās iekšējā izmeklēšana un divus darbiniekus, tostarp, Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības vadītāju atstādināja no amata. Konflikta dēļ amatu jau pametusi viena no zināmākajām biroja speciālistēm - Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas departamenta vadītāja Kristīne Dupate. Apsītis apsver iespēju amatu pamest pēc reformu veikšanas Tiesībsarga birojā.

Tikai pirms pāris gadiem izveidotais Tiesībsarga birojs ir neatkarīga institūcija. Iestādes izveidi Latvijā iniciēja toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Parlamentam neklājās viegli ar biroja vadītāja iecelšanu, taču 2007.gada martā beidzot šajā amatā tika apstiprināts Romāns Apsītis.

Par Tiesībsarga biroja likvidāciju plānots vēl spriest koalīcijas sanāksmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas