Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

JL prasīs Zalānam, kāpēc skolēnu autobusi būs oranži, nevis dzelteni

Ekonomikas ministrs Atis Kampars (JL) uzskata, ka konkursa noteikumi par skolēnu autobusiem, kam jābūt oranžā krāsā, rada "ļoti nopietnas ētiskas problēmas". Tāpat A.Kampars sarunā ar Diena.lv norādīja, ka 110 oranžie autobusi sāks kursēt tieši mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām.

Ekonomikas ministra pārstāvētā partija Jaunais laiks lūgs skaidrojumu par šo situāciju Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP). A.Kampars neapstrīd, ka autobusiem ir jābūt redzamiem, bet visā pasaulē tie esot dzeltenā krāsā. Ja mēs nolikumā redzam, ka pamattonis sakrīt ar Tautas partijas krāsu, mums rodas ētiska rakstura iebildumi, teica A.Kampars.

Tā ir politiska ne saturiska debate, komentēja Tautas partiju pārstāvošais Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Māris Krastiņš. Minētie argumenti neesot saistīti ar tehniskām lietām. Autobusi nevarot būt dzeltenā krāsa, jo tā esot jau "aizņemta", šādā krāsā esot operatīvais transports. Viņš minēja, ka zilā krāsa tiktu saistīta ar Jauno laiku, zaļā ar zemniekiem, bet dzeltenā ar tēvzemiešiem. "Mēs jau varam visu novest līdz absurdam, taču šoreiz tas ir aiz matiem pievilkts."

Autobusi būs nokrāsoti saskaņā ar nolikumu – oranžā krāsā, teica M.Krastiņš. Viņš teica, ka krāsas izvēlē primārā bijusi drošība, jo autobusiem ir jāatšķiras no citiem satiksmes dalībniekiem, īpaši uzsverot, ka nolikums ir saskaņots ar Šveices pusi. Turklāt dabā autobusi izskatīšoties citādi, tāpēc arī ražotāji ieteikuši atļaut autobusiem būt vairākos toņos par pamatkrāsu ņemot oranžo.

Latvijā nav noteikti ierobežojumi transportlīdzekļu krāsojuma izvēlē, izņemot gadījumus, kad tas attiecas uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, komentēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Taču šajā gadījumā tika apstiprināts, ka nav ierobežojumu krāsas izvēlē, teica direkcijas pārstāve Alise Kleinberga. CSDD atzīst, ka košās krāsas ir labāk pamanāmas, piemēram, dzeltena vai oranža, tāpēc šādu krāsu izvēle transportlīdzekļiem, kuriem satiksmē jābūt vairāk pamanāmākiem, esot loģiska.

Jau vēstīts, ka aģentūra atrodas Pašvaldību lietu ministrijas padotībā.

Konkursa Skolēnu autobusu piegāde pašvaldībām tehniskajā specifikācijā, kas ir publiski pieejama, noteikts, ka piegādātājam jānodrošina autobusiem arī attiecīgs krāsojums, proti, krāsa "RAL 2008". Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju šī krāsa ir oranža.

Pretendentam jānodrošina vismaz 110 jaunu autobusu piegāde pašvaldībām un servisa pakalpojumu sniegšana garantijas laikā. Nolikumā paredzēts, ka ir jāpiegādā 27 autobusi, kuros ir vismaz 19 sēdvietas, 36 autobusi ar vismaz 30 sēdvietām un 47 autobusi ar vismaz 40 sēdvietām. Nolikumā gan noteikts, ka pasūtītājs ierobežotā finansējuma dēļ var palielināt vai samazināt piegādes apmēru, bet ne vairāk kā par 40%.

Pieteikumi jāiesniedz līdz 22.februārim.

Konkursa nolikums un tehniskā specifikācija pērnā gada nogalē.

Savulaik valdībā, lemjot par skolēnu autobusu iegādi, ministru vidū raisījās diskusijas par šo autobusu atpazīstamību. Izglītības ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) rosināja tos īpaši nokrāsot vai arī trafarēt. Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) aicināja tos īpaši trafarēt un par piemēru minēja spilgti dzeltenos skolēnu autobusus Amerikas Savienotajās Valstīs.

Jau vēstīts, ka skolēnu autobusu iegādi galvenokārt finansē Šveices valdība. Projektam paredzētais finansējums ir aptuveni 9,7 miljoni latu, no kuriem Šveices līdzfinansējums ir aptuveni 7,5 miljoni latu, Latvijas līdzfinansējums - apmēram 1,3 miljoni latu, kā arī pašvaldību līdzfinansējums - aptuveni 0,9 miljoni latu.

Jāpiemin, ka joprojām turpinās radošais darbu konkurss skolēniem Manas skolas autobuss, par logo, ko attēlot uz autobusiem.

(papildināta ar pirmajām četrām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas