Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kā sitiens pa saulīti

Iveta Elksne, kura ar darbošanos žurnālistikā un sabiedrisko attiecību jomā izraisījusi diskusiju par žurnālista profesionālo ētiku, izlēmusi palikt LTV

Milzīgas darbaspējas. To Latvijas televīzijas (LTV) raidījuma 100.pants vadītājas Ivetas Elksnes pazinēji sauc kā vienu no galvenajām viņas rakstura īpašībām. Viņas darbaspējas ir tik lielas, ka I.Elksne paralēli saviem tiešajiem darba pienākumiem LTV paguvusi vēl darboties ar sabiedriskajām attiecībām saistītā jomā, amatpersonām vadot mediju treniņus. Pirms divām nedēļām, kad Diena sāka rakstīt par žurnālistes darbošanos divās frontēs, I.Elksne bija gatava aiziet no darba LTV. Atlūgums jau bija iesniegts, tomēr, LTV ģenerāldirektora Edgara Kota aicināta, palika. Mediju treniņu vadīšana viņai turpmāk būšot liegta. I.Elksnes kolēģi LTV ziņu dienestā neslēpj — vēsts par I.Elksnes paralēlo nodarbi bijis nepatīkams pārsteigums, taču nav pārliecināti, vai žurnālistes aiziešana no pēdējā gadā "izplucinātā" ziņu dienesta, kuru pametuši vairāki pazīstami žurnālisti (Odita Krenberga, Ilze Jaunalksne, Jānis Krēvics, Sandijs Semjonovs, Inta Lase, Dace Stirāne), nebūtu pārāk pārsteidzīgs solis.

Radījusi diskusiju


Ja varētu izmērīt I.Elksnes balsi sarunā ar Dienu gluži kā gaisa temperatūru, rezultāts noteikti būtu pārsniedzis atzīmi "ledusauksts". Kopš Dienas rīcībā nonāca informācija par I.Elksnes dalību mediju treniņos, viņa ar Dienu runājusi tikai vienu reizi.

Sarunā I.Elksne nenoliedza, ka lasa amatpersonām lekcijas par to, kā komunicēt ar medijiem, un uzsvēra, ka intervētāja neizprot "atšķirību starp lekcijām un mācīšanu". Pēc apmēram divām sarunas minūtēm viņa paziņoja, ka intervijas nesniedz un jau ir pateikusi daudz. Runīgāka vēl pirms pusotra gada viņa bija intervijā žurnālam Mēs, kur stāstīja, ka mediju treniņus apmeklē uzņēmēji un cilvēki, kuri komentē ekonomiskās norises valstī. Viņa arī nenoliedza, ka mediju treniņi tiek ļoti labi apmaksāti.

"Tas bija kā sitiens pa saulīti," LTV raidījuma Panorāma vadītāja Ilva Liepiņa atceras savas izjūtas, uzzinot par I.Elksnes piepelnīšanās veidu. Taču ziņu dienesta sapulcē, kurā apspriesta I.Elksnes darbības ētiskā daļa, puse no darbiniekiem par to vispār neesot izteikušies. I.Liepiņai līdz šim tā arī neesot radusies pārliecība, ka I.Elksnei notikušais skandāls licis ko secināt. Taču viņas mēģinājums apvienot žurnālistiku ar darbošanos sabiedrisko attiecību jomā Latvijas mediju vidē radījis kaut nelielu diskusiju par žurnālistu profesionālo ētiku.

Protests pret vadību


"Viņa ir ziņu dienesta vilcējspēks," saka LTV korespondente Zane Peneze. I.Elksne tiešām neaprobežojas tikai ar 100.panta redaktores pienākumiem, bet gan ieņem neformālu galvenā redaktora lomu, analizējot Panorāmas raidījumus un iesakot idejas sižetiem, ko viņu darīt aicinājis ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis. Tajā pašā laikā arī katrām 10 minūtēm raidījumā 100.pants I.Elksne gatavojoties ļoti rūpīgi. Vidzemes augstskolas lektors Jānis Juzefovičs novērojis, ka kopš I.Elksnes parādīšanās 100.pantā "pazudis tas asais, uzbrūkošais tonis, jo Elksne vairāk cenšas izzināt, uzdod skaidrojošus jautājumus".

I.Elksnes ienākšana ziņu dienestā pirms pusotra gada nebija gluda. Toreiz LTV vadība vienpersoniski bija izlēmusi I.Elksni aicināt uz raidījumiem De facto un 100.pants. "Profesionālisms, spēja uzdot neērtus jautājumus, milzīgas darbaspējas, atbildība," M.Gailītis sauc iemeslus, kāpēc izvēlēta tieši viņa. Tiesa, lai arī ziņu dienesta vadītājs apgalvo, ka viņa izvēle par labu I.Elksnei nosliekusies viņas profesionālo kvalitāšu dēļ, tomēr nenoliedz — sava nozīme bijusi arī tam, ka abi jau pirms tam bijuši labi draugi un "tajā laikā vajadzēja diezgan uzticamus cilvēkus".

Pēc paziņojuma, ka LTV darbā tiek pieņemta I.Elksne, toreizējā raidījuma De facto komanda atteicās ar viņu strādāt. Izrādās, jau toreiz viens no pretenziju iemesliem bija I.Elksnes darbošanās mediju treniņu jomā, taču M.Gailītis solījis, ka viņa šo nodarbi pārtrauks. Tagad viņš apgalvo — lai arī abi esot draugi, viņš neko neesot zinājis. "Slikti sajutos, jo biju pilnīgi pārliecināts, ka viņa to ir pārtraukusi," saka M.Gailītis. Ziņu dienesta darbinieki stāsta, ka šis gadījums M.Gailīša un I.Elksnes starpā esot radījis konfliktu, un I.Elksne likusi noprast, ka tieši tas, ka M.Gailītis viņu nav publiski aizstāvējis un arī ierosinājis sasaukt sapulci, kur tiktu izvērtēta I.Elksnes darbošanās atšķirīgās nozarēs, bija iemesls, kāpēc I.Elksne iesniegusi atlūgumu. "Profesionālā ziņā nekas nav mainījies," atbild M.Gailītis uz jautājumu par abu tagadējām attiecībām.

"Nebija tā, ka tas būtu zvērīgs protests pret Ivetu. Protests bija pret to, kā LTV menedžēja situāciju," konflikta iemeslu atgādina toreizējā De facto režisore Arta Ģiga. De facto komandai bija radušās aizdomas, ka I.Elksne ir "uz vienu roku ar LTV vadību melu un uzspiešanas kampaņā". Vai tā šķita arī pēc tam, kad I.Elksne sāka strādāt ziņu dienestā? "Tajā laikā man tāds iespaids neradās," saka A.Ģiga, kura I.Elksnes centības dēļ par viņu esot labās domās. De facto I.Elksne tā arī nesāka strādāt, taču tas neesot bijis saistīts ar kādām nesaskaņām viņas un De facto komandas starpā. De facto žurnālisti — Jānis Krēvics, Odita Krenberga — pameta LTV pagājušajā vasarā pēc tam, kad par hronometrāžas pārkāpumiem un rupja vārda palaišanu ēterā no darba ziņu dienestā atstādināja režisori Artu Ģigu.

Emociju uzplūdi


I.Elksnes kādreizējais kolēģis Egīls Zariņš raidījumā Nedēļa I.Elksni sauc par "darba zirgu", arī LNT ziņu producents Valdis Francis atzīst, ka no I.Elksnes "virspusējību nesagaidīsi". Tajā pašā laikā I.Elksnei bijusi tendence visas problēmas "ņemt caur sevi" — atgriežoties no sižetu gatavošanas par kādiem noziegumiem, viņa esot kļuvusi depresīva. Viņa bija veidojusi sižetus gan par Talsu traģēdiju, kad, lūstot celtņauto strēlei, no aptuveni 20 metru augstuma nokrita grozs ar 30 cilvēkiem, galvenokārt bērniem. Un par Aleksandru Korjakovu, kurš Gulbenē nogalināja trīs bērnudārza audzēkņus un viņu audzinātāju. 2002.gadā I.Elksne Dienai atzinās, ka nejaudā vairs savas emocijas filtrēt. Tas, pēc V.Franča domām, arī esot bijis viens no iemesliem, kāpēc pirms apmēram divarpus gadiem viņa pametusi LNT. Šajā televīzijas kanālā koleģiālās attiecības ir saglabājušās — ar nu jau neekstistējošā raidījuma Nedēļa producentu ekspolitiķi Edvīnu Inkēnu I.Elksne darbojusies arī mediju treniņu biznesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas