Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kalnmeiers: iespējams, noklausītas manas vai Bičkoviča telefonsarunas

To, ka politiķi jau pirms ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšanas zināja, kurš tas būs, var skaidrot ar telefonsarunu noklausīšanos, uzskata šim amatam izvirzītais virsprokurors Ēriks Kalnmeiers. Viņš ceturtdien no rīta intervijā LNT raidījumā 900 sekundes pieļāva iespēju, ka noklausītas viņa vai Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja telefonsarunas.

Jāatgādina, ka Jaunā laika deputāte Solvita Āboltiņa trešdien atklāja, ka viņa jau pirmdien saņēmusi īsziņu par Ē.Kalnmeiera virzīšanu, lai gan I.Bičkovičs to izdarīja tikai otrdien pēcpusdienā. Īsziņas teksts bijis lakonisks: "Rīt par ģenerālprokuroru nominēs Ēriku Kalnmeieru. Esot vairākums Saeimā." Trešdien vakarā LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? S.Āboltiņa neatklāja, no kā saņēmusi šādu īsziņu, sakot, ka, tāpat kā žurnālisti neatklāj savus avotus, arī politiķi neatklāj.

Ē.Kalnmeiers, analizējot, kā šī informācija varēja kļūt zināma deputātiem, secinājis, ka viena no iespējām ir telefonsarunu noklausīšanās. Datumu, kad viņš tiks nominēts, viņš uzzinājis tikai pirmdien, kad I.Bičkoviča aicināja ierasties otrdien, lai rakstiski apliecinātu piekrišanu. "Jāsecina, ka ir notikusi nelikumīga AT priekšsēdētāja vai manu telefonsarunu noklausīšanas un šī informācija nopludināta Saeimā," pavēstīja prokurors.

Viņš teica, ka Latvijā ir operatīvās darbības subjekti, kuriem likums atļauj noklausīties. Taču "nevar izslēgt iespēju, ka ir vēl kādi spēki, grūti apteikt, kā pareizi to nosaukt, kuru rīcībā ir kaut kāda speciālā tehnika, ar kuru iespējams noklausīšanos veikt", atzina Ē.Kalnmeiers. Viņš nevarot izteikt pretenzijas ne pret vienu organizāciju, uzņēmumu, iestādi, fizisku personu, nevarot arī izteikt apgalvojumu, ka tāda noklausīšanās ir bijusi. "Tā ir viena no versijām, kā es aru izskaidrot, kādā veidā šāda informācija kļuva zināma, pirms tā tika publiskota."

Viņaprāt, ja šāda noklausīšanās ir notikusi, "viennozīmīgi un simtprocentīgi tā ir nelikumīga" un nekad nav bijusi sankcionēta. "Ir dažādas situācijas, kā var būt, bet noklausīšanās atļauju izsniedz AT tiesnesis. Paši saprotat, lai viņš dotu atļauju noklausīties AT priekšsēdētāja vai virsprokuroru, kādam ir jābūt iemeslam! Jābūt ļoti smagam kriminālnoziegumam izdarītam," teica ģenerālprokurora kandidāts.

Ē.Kalnmeiers domā, ka tālākais vairs nav viņa problēma - ja kādam tas ir nepieciešams, esot kompetentās institūcijas, kurām šie jautājumi jārisina.

Viņaprāt, ja sarunas tiešām tika noklausītas, tas liecina par to, "kas valstī notiek", jo šādas runas, ka notiek noklausīšanās, nav nekāds jaunums.

Kā atzina Ē.Kalnmeiers, viņš jūtas, ka viņu grib padarīt par tirgus preci, tas neesot nekāds noslēpums. "Es pieļauju, ka tieku vērtēts kā politiskā tirgus prece." Taču viņa vārdā politiķi neko nevarot solīt, jo viņš nekādus solījumus politiķiem nav devis. "Ja mani apstiprinās, neviens politiskais spēks nekādas priekšrocības neiegūs," klāstīja kandidāts.

Viņš intervijā arī atklāja, ka uzaicinājumu sniegt atbildi I.Bičkovičam saņēmis 9.jūnijā, kad tika aicināts uz AT uz pārrunām. Uzaicinājumu bija saņēmis arī viņa kolēģis, ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas