Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kantāne: turīgo pensionāru piemaksas jānovirza bērnu pabalstiem

Pensionāriem, kuru pensijas pārsniedz 500 latus, vajadzētu atteikties no piemaksām par labu ģimenes bērna pabalstam, ir pārliecināta  bijusī Saeimas deputāte, “Jaunā laika” biedre Ausma Kantāne.A. Kantāne ierosina uz laiku vispār noņemt piemaksas pensijām, kas pārsniedz 500 latus, taču kategoriski iestājas pret to pensiju apcirpšanu, kas ir divu līdz trīs simtu latu robežās.

 Viņa norāda, ka jau pašlaik pensijas lielākoties ir 180 līdz 220 latu robežās. Pati bijusī deputāte aizgājusi pensijā 55 gadu vecumā no Dailes teātra un viņas pensija šobrīd nepārsniedz 300 latus, kam daudzi neticot. “Esmu astoņus gadus nostrādājusi Saeimā. Diemžēl es jau ienācu Saeimā kā pensionāre, līdz ar to saņemtu teātrī nopelnīto pensiju, nevis Saeimas pensiju,” tā bijusī politiķa.  “Tie, kuri saņem 500 – 600 latus lielas pensijas un vairāk, piemaksu noņemšanu nejūtis, savukārt bērnam astoņi lati ir ļoti vajadzīgi. Mana prioritāte ir bērns, nevis vecais cilvēks. Mums ir jādzīvo solidāri. Tāpat uzskatu, ka īpaši turīgiem vecākiem varbūt vajadzētu atteikties no pabalsta par labu trūcīgākiem,” spriež A. Kantāne. Pensiju samazinājums varētu būt gadus piecus ilgs, līdz pāries krīze.Viņa arī uzskata, ka ļaudis, kas tagad saņem milzīgās pensijas, kas pārsniedz tūkstoš latus, tās nav ieguvuši godīgā ceļā. A. Kantāne atgādina, ka savulaik likums pieļāvis pašam topošajam pensionāram veikt iemaksas sociālajā budžetā. Daudzi to izmantojuši, pat aizņemoties no bankām un rezultātā tikuši pie lielām pensijām. Jau vēstījām, ka Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze vēlas panākt, lai federācijas valde uz pusi samazinātu piemaksas lielo pensiju saņēmējiem līdz 2012.gada beigām. Samazinātu pensiju, sākot ar 600 latiem, piemaksas uz pusi no 22,56 latiem līdz 11,28 latiem mēnesī, ietaupot gadā 362 tūkstošus latu. Tiesa, ar šo summu nepietiks, lai atkal sāktu maksāt daudziem nogriezto ģimenes bērna pabalstu – 8 latus mēnesī. Gada otrajā pusē valsts ietaupīs 11 miljonus latu, sašaurinot bērnu pabalsta saņēmēju loku. Labklājības ministrija šobrīd meklē naudu, lai varētu atsākt maksāt minēto pabalstu vismaz ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas