Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

KNAB priekšnieka kandidāti diskusijā liek priekšā savdabīgas idejas

Nevalstisko organizāciju piektdien rīkotā diskusija ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātiem norisinājās jautrā gaisotnē, kuras laikā pretendenti atklāja savdabīgas idejas, kuras varētu ieviest, viņiem stājoties šajā amatā.

Uz diskusiju bija ieradušies vien septiņi kandidāti, pārējie dažādu iemeslu dēļ to nevarēja vai negribēja ar savu klātbūtni pagodināt.

Sākotnēji diskusijā, kuru vadīja pazīstamā žurnāliste Baiba Strautmane, kandidāti izteica savu redzējumu par to, ko vajadzētu darīt vai uzlabot KNAB darbā.

Pašreizējā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe atklāja, ka jaunajam priekšniekam birojā jāturpina uzlabot nepilnības, kas atklājās saistībā ar naudas uzskaiti. Esot taupības režīmā, birojā, iespējams, atkarībā no finansiālajām iespējām vajadzētu mainīt struktūru un pārskatīt personālu.

Rīgas reģiona Policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas biroja 1.nodaļas vecākais inspektors Aivars Tīrumnieks uzskata, ka pašlaik valdība neesot ieinteresēta veiksmīgā KNAB darbībā, turklāt birojs nevarot pilnvērtīgi veikt savas funkcijas, jo to ierobežojot normatīvie akti.

Sevi par neatlaidīgi strādājošu dēvējošais Tīrumnieks ar pieredzi šāda līmeņa vadītāja amatā gan nevarot lepoties, tomēr pretim varot likt dzīves pieredzi. Savukārt pieredzi KNAB šefa amatam, viņaprāt, varot uzkrāt laika gaitā.

Nupat par advokātu kļuvušais bijušais Drošības policijas inspektors Artūrs Zvejsalnieks diskusijas laikā izpelnījās daudz ilgāku laiku sava viedokļa paušanai un klātesošo jautājumu krustugunīs sniedza vairākas atbildes.

Ja iesēstos KNAB vadītāja krēslā, Zvejsalnieks, kam kā izmeklētājam savulaik piedāvāts kukulis, panāktu, lai taupības režīma ieviešanā pēc iespējas mazāk ciestu operatīvais darbs.

Jaunajam priekšniekam būtu jāizvairās no iesaistīšanās polemikās ar politiķiem un jācenšas panākt, lai sabiedrība par aizturēšanu zinātu mazāk. Par šo jautājumu viņam izraisījās neliela diskusija ar Strīķi, kura akcentēja, ka birojs jau cenšoties panākt, lai par aizturēšanu mediji zinātu pēc iespējas mazāk.

Viņam arī nav pieņemama situācija, ka jau divus gadus pēc Saeimas vēlēšanām nav skaidrības par partiju finansēm, joprojām notiekot tiesas darbi un līdz ar to KNAB sevi ir nostādījis pret partijām.

Savukārt nesen uz KNAB izmeklētāja vietu konkursā zaudējušais Šķīrējtiesas priekšsēdētājs un bijušais prokurors Armands Stumbergs, kļūstot par priekšnieku, gādātu par to, lai birojs ir tuvāk tautai, un lielu uzsvaru liktu uz prevenciju. Viņš arī piekrīt, ka dažkārt KNAB izmeklētāju darbus vajadzētu paslavēt avīzēs.

Stumbergam ir arī viena, viņa vārdiem sakot, "ķecerīga doma" - KNAB nevajadzētu nodarboties ar partiju finansēšanas jautājumu vētīšanu, tā vietā izveidojot nelielu institūciju vai, piemēram, uzticēt to Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam. Ja KNAB tā izdarītu, birojs attālinātos no politizācijas, bija pārliecināts pretendents uz biroja vadītāja amatu.

Saldus tiesas piesēdētājs un "Musa international" juriskonsults Gunārs Cāzers ar savu redzējumu diskusijas laikā jau izraisīja smieklus klātesošo vidū, pat korektā Strīķe par viņa teikto pasmaidīja.

Viņa pārstāvētā organizācija izstrādājusi KNAB attīstības koncepciju, kurā viens no plāniem ir pilnībā likvidēt korupciju Latvijā. Viņš gan atteicās nosaukt precīzu termiņu, līdz kuram brīdim ir paredzēts likvidēt šo problēmu.

Savukārt bijušais augsta līmeņa iekšlietu struktūru darbinieks Normunds Vilnītis uzskata, ka KNAB vajadzētu veidot teritoriālās nodaļas, lai "roka būtu uz pulsa" arī provinces korumpantu aprindās. Šāda sistēma esot efektīva Valsts policijas struktūrvienībās, no kurām Vilnītis nāk.

Vilnītis arī iesaka KNAB ieviest līdzīgu praksi kā ASV Federālajā izmeklēšanas birojā, proti, tad, kad korumpantam stājas spēkā spriedums ar mantas konfiskāciju, manta un līdzekļi nonāk biroja rīcībā.

Žurnālists raidījuma "Bez cenzūras" vadītājs Andrejs Mamikins klātesošo vidū ar savu teikto jau izraisīja īstu smieklu vētru. Ja jau reiz valsti vadot cilvēks, kas atzinis, ka no pacientiem ņēmis pateicības, Aizsardzības ministriju vadot veterinārārsts, bet Satiksmes ministriju - cilvēks bez augstākās izglītības, tad kāpēc gan KNAB nevarētu vadīt žurnālists Mamikins, viņš pavisam nopietni paziņoja.

Vairākkārt paslavēdams blakussēdošo Strīķi, žurnālists, ja viņu ievēlēs biroja priekšnieka amatā, apsolās netraucēt strādāt Strīķei, runās ar politiķiem, lai tie netraucē strādāt KNAB, nedosies uz ASV atvaļinājumā un neēdīs torti par KNAB naudu.

Uz diskusijas beigām bija ieradies premjera padomnieks juridiskajos jautājumos Eduards Ikvilds. Viņš teica, ka KNAB priekšnieka kandidāta meklēšanas process virzoties uz priekšu, viss esot procesā, nekas nekavējoties un janvārī visus kandidātus aicinās uz valdības namu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PRETENDENTI


- Juta Strīķe, KNAB priekšnieka vietniece

- Aivars Tīrumnieks, Rīgas Kārtības policijas darbinieks

- Artūrs Zvejsalnieks, bij. Drošības policijas inspektors

- Jānis Ādamsons, bijušais deputāts

- Artis Stucka, RAPLM valsts sekretāra vietnieks

- Sergejs Šutkovs, celtniecības SIA Nullescikls.lv vadītājs*

- Armands Stumbergs, šķīrējtiesas priekšsēdētājs

- Raimonds Avdejevs, v/a Materiālās rezerves dir.vietnieks

- Daniils Zimovs, Jūrmalas domes deputāta padomnieks

- Gunārs Cāzers, IK Musa international juriskonsults

- Normunds Vilnītis, uzņēmējs, ekspolicists

- Aleksandrs Krasiļņikovs, SIA RIMPAK Livonija rektors

- Andrejs Mamikins, raidījuma Bez cenzūras vadītājs

- Raimonds Rublovskis, NBS Apvienotā štāba virsnieks

- Sandra Priedīte, Saeimas darbiniece

- Kristīne Jarinovska, VVD ģenerāldirektora vietniece

* saskaņā ar laikraksta Čas ziņoto savu kandidatūru atsaucis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas