Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kopbildē maz kas mainījies

Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) šīs būs pirmās Saeimas vēlēšanas, uz kurām partija iet kā vienots politiskais spēks. Tās pieteikumā vēlēšanās nav ne daudz pārsteigumu, ne eksperimentu, bet ir vairākas jaunas sejas - Rīgā saraksta līdere būs kultūras ministre Dace Melbārde, kura partijai pievienojās nesen, Zemgalē ar pirmo numuru startē režisors Edvīns Šnore.

Premjera kandidāts būs Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš, tāpat kā Nils Ušakovs, kuru šim postenim nominējusi Saskaņa, vēlēšanās nekandidē. Zīle devis daudzmaz drošu solījumu, ka būs gatavs atteikties no pierastās dzīves Briselē, ja tiešām apvienībai uzticētu valdības veidošanu. Tiesa - tikai tad, ja ir izredzes panākt, ka tā ir stabila ilgtermiņa valdība. Vidzemē, Kurzemē un Latgalē NA startē ar agrākajiem līderiem - līdzpriekšsēdētājiem Raivi Dzintaru un Gaidi Bērziņu, kā arī Inesi Laizāni. Viņi visi dzīvo vēlēšanu apgabalos, no kuriem kandidē.

Saeimas vēlēšanās kandidēs visi divpadsmit Nacionālās apvienības Rīgas domes deputāti. Nauris Puntulis būs Zemgales sarakstā, pārējie - Rīgas apgabalā, arī Dainis Locis, kurš sacīja: "Kāpēc ne? Mēs palīdzēsim komandai." Ņemot vērā, ka pirms domes frakcijas vadītāja Aleksandra Kiršteina, kurš pieteikts kā sestais, ir ministri un Saeimas deputāti, varot secināt, ka no domniekiem izredzes iekļūt Saeimā ir tikai dažiem. Locis uzskata, ka ir loģiski, ja pirms ievēlēšanas parlamentā politiķis guvis pieredzi pašvaldībā. Tiesa, Kiršteins ir bijušais Augstākās padomes un Saeimas deputāts, kuram šādas pašvaldības darba iemaņas arī varētu nebūt no svara.

Rīgas vēlēšanu apgabala saraksts ir tas, par ko var balsot pilsoņi ārzemēs, un ir padomāts arī par viņiem - sarakstā iekļauts jurists Uldis Brūns, kurš uz Latviju pārcēlies no Austrālijas. Veidojot NA komandu Rīgā, nav aizmirsti arī cittautieši, kuriem ir iespēja balsot par Olgu Bergu no Ukraiņu savienības, kā arī Ludmilu Sočņevu, kura pārstāv Krievu kopienu. Nacionālajai apvienībai nav pārāk daudz vietējo līderu, uz ko īpašu uzsvaru plāno likt vairāki citi politiskie spēki, bet reģionu sarakstos ir arī pašvaldību pārstāvji: Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš nav partijā, bet tikai to atbalsta, Engures pašvaldības vadītājs Gundars Važa, Staburaga pagasta pārvaldes vadītāja Aina Ķīse.

Vēlēšanās kandidē visi Saeimas deputāti, kā arī bijušie Vienotības politiķi Ingūna Rībena, Andris Buiķis un Janīna Kursīte-Pakule, kurai gan tā ir atgriešanās pie nacionāļiem. Visi minētie, tāpat kā Gunārs Rusiņš, kurš Saeimā ievēlēts no Reformu partijas, NA pievienojušies nesen. Vidzemē startē arī bijušais Saeimas deputāts Kārlis Krēsliņš, kurš šogad nolika deputāta mandātu, jo aizdomās par legālo narkotiku glabāšanu bija aizturēts viņa dēls. "Mēs gribam atstāt izvēli vēlētāju ziņā," sacīja viens no Vidzemes saraksta līderiem Jānis Dombrava, norādot, ka kolēģis bija uzņēmies atbildību par nodarījumu, ar kuru nav saistīts.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet piektdienas, 18. jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas