Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kristus Karaļa kalna veidotājs: mums ir pāvesta svētība, Pujata reakcija neizprotama

Kardināls Jānis Pujats pats apmeklējis Kristus Karaļa kalnu Aglonā, kur tiek veidots kristīgā tematikā ieturēts koka skulptūru parks un tiek celta arī baznīca. Viņš arī atzinīgi novērtējis tā izveidi, tādēļ tā veidotāji nespēj izprast J.Pujata 15.augustā uzrunā svētceļniekiem Aglonā pausto kritiku, _Diena.lv _teica viens no projekta īstenotājiem Jānis Stupāns.

Kardināls svētdien brīdināja par dažādu nekristīgu ideju ienākšanu Latvijā. Tai skaitā viņš nopēla Karaļa kalna ideju, apgalvojot, ka šī projekta īstenotāji cenšas radīt savu reliģisko sektu un viņi par to būtu jāizslēdz no baznīcas.

"Tie ir tikai viņa [J. Pujata] izteikumi, nevis visas baznīcas uzskats," vērtē J.Stupāns. Viņš norādīja, ka Kristus Karaļa kalna projekts jau pirms vairākiem gadiem esot saņēmis svētību no Romas pāvesta Benedikta XVI, tādēļ viņš nebaidoties no izslēgšanas no baznīcas, ko savā runā arī minēja kardināls: "Tādā gadījumā pāvestam būtu jāatceļ sava svētība. Ja cars izdevis pavēli, vasalis to nevar atcelt!"

J.Stupāns norādīja, ka Kristus Karaļa kalns nepatīkot vietējām baznīcas amatpersonām, kuras esot ļoti "materiāli iecentrētas". Viņš pieļauj, ka šīs personas varētu būt ietekmējušas kardināla izteikumus. "Mums ir vairāki atbalstītāji katoļu priesteru vidū, un es nesaprotu šo divkosību," viņš teica.

"Tā ir laušanās iekšā pa vaļējām durvīm – ja kāda baznīca izteiks šādu vēlmi, domāju, ka Kokneses fonda padome piekristu uzstādīt Likteņdārzā arī krustu," tā savukārt saka viens no Kokneses fonda dibinātājiem Vilis Vītols, kura īstenotais projekts arī svētdien izpelnījās kardināla kritiku. J.Pujatam nepatika, ka Likteņdārza projekta autors Shunio Masuno, kardināla vārdiem, ir "budistu garīdznieks".

"Pēc mūsu pašu iniciatīvas Likteņdārzā jau divas reizes notikuši ļoti skaisti brīvdabas ekumēniskie dievkalpojumi. Ne projektu izskatot, ne tagad nevaru saskatīt Likteņdārzā nekādus budisma simbolus," atspēko V.Vītols.

"Cik man zināms, nekur viņa [Masuno] projekti nav uztverti kā mēģinājums ieviest budistu ticību. Viņš bija ļoti labi iepazinies ar Latvijas vēsturi un izstrādājis projektu tai atbilstoši. Piemēram, Likteņdārza centrālā aleja ir orientēta tā, lai 18. novembrī saule norietētu tieši virs tās," projekta autoru slavēja V.Vītols.

S.Masuno ir universitātes pasniedzējs Japānā, kurš īstenojis dažādus ainavu arhitektūras projektus Vācijā, Lielbritānijā, Kanādā, Filipīnās, Honkongā, Norvēģijā, Papua-Jaungvinejā un Japānā.

V.Vītols Diena.lv arī norādīja, ka Likteņdārza projektam ar UNESCO palīdzību tika izsludināts starptautisks konkurss, kuram tika pieteikti 207 pieteikumi. "Protams, ka būtu ļoti dīvaini, ja mēs būtu noteikuši, ka konkursā drīkst piedalīties tikai kristīgi cilvēki," komentē V. Vītols.

Konkursa žūrija, izvērtējot pieteikumus, neesot zinājusi, kas ir to autori. S.Mashuno projekts ticis pieņemts 14 žūrijas locekļiem balsojot par, bet vienam atturoties.

Žūrijā bijuši iekļauti septiņi Kokneses fonda padomes locekļi – V. Vītols, viņa dzīvesbiedre Māra Vītola, Kokneses novada domes priekšēdētājs Viesturs Cīrulis, politiķe Sandra Kalniete, literāte Māra Zālīte, Kokneses vidusskolas direktors Māris Reinbergs un akadēmiķis Jānis Stradiņš. Tāpat žurijā darbojies scenogrāfs Andris Freibergs, keramiķis Pēteris Martinsons, žurnāla Kultūras forums redaktore Inga Šteimane, arhitekte Ausma Skujiņa un mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis.

Konkursa žūrijā iekļauti arī trīs ārvalstu pārstāvji.

(pievienots Kristus Karaļa kalna veidotāju komentārs)

Top komentāri

Līga
L
Cienu Vītolu par viņa latvietības mīlestību, bet šai gadījumā Pujatam ir taisnība, neskatoties, vai Pujata personība patīk vai nepatīk. Likteņdārzs ir okultisms un spiritisms valstiskā līmenī - ar mirušo garu aicināšanu atpakaļ, sarunām ar mirušajiem utt. šis idejas pārstāv japāņu ainavu arhitekts. Ja mēs vēsturiski esam kristieši, kāpēc vajadzēja aicināt budistu? Reliģiju sajaukšanās, arī ekumēnisms, starp citu, ir nacionālas valsts pretinieka Sorosa un virs viņa stāvošo personu proponētā ideja. Lūdzu nepieļausim okultismu un spiritismu Likteņdārzā!
Stikijs
S
Kardinālam pilnīga taisnība. Kristīgā ticība ir jātur tīra un pasaulē to ļoti viegli piesārņot ar dažādiem sātana melu paveidiem, kuri dažreiz izskatās un izklausās ļoti pareizi un patīkami. Karaļa kalnam pāvests svētību nekad nav devis. Pāvets izsniegtais svētību raksts ir izsniegts Delperam un tādu var Vatikānā saņemt ikviena katoļu ģimene! Ja palasa Delpeera gara darbus, tad tajos ir viena putra - austrumu misticisms sajaukts ar kaut ko no kristietības un tā no visa pa druskai. Katoļu Baznīcas Vēstnesī pr. Stepanovs publicējis vairākos rakstos Delpera murgu atmaskojumus.
orange
o
priecē, ka komentāros tik daudz saprātīgu cilvēku, kuri nebalsos ne par PLL, ne arī pieļaus plānprātīgo katoļu ārdīšanos. paldies visuma saprātam, ka LV baznīca ir šķirta no valsts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Shunio Masuno CV

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas