Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kursīte: pareizticīgo Ziemassvētki nav jāatzīst par svētku dienām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Le6enka
L
Kungi-smiekli! Jus visus met cauri valdiba,un jus te apspriezat to , kam kuram svetkam jabut-a kuram ne! Viens grib kaut kadu atzisanu par okupacij-var domat it ka visi pateiks,ka ja! okupeja...un uzreiz tev orgazms bus!? Diez vai-atradija musu valdiba ka var zombet cilvekus,kuriem nav sava viedokla un zinasanas! Kapec jus visi neludzat atzit okupaciju no vacijas?,kura iznicinaja seit gandriz visu? Nu laikam par to tacu neruna ne viens ,tad nav ko apspriest! Diemzel ir jadoma ar savu galvu cilveki-nu nebus seit tikai latviesu valoda un luteranu ticiba! Nu ne kad-kamer es esmu dzivs es vienmer busu kriev-un leposos par to! Un ziniet-ir par ko! Man nav kauns par to ka man ir daudz draugu latviesi,un mums nav problemu sarunaties un saprast viens otru! Zato ir redzams ka ir cilveki-kuri vispar nesaprot kaut pusi no tas,kas kliedz par atkaribu-kuru iedeva Gorbacovs-jo sabruka psrs,neviens ari neruna ka tagad no tas atkaribas ir palikusi tikai atmina-un lielakaj dalai pat zinams ka tas bija ! Tagad ari mes atkarigi no kaut kadas cilveku cupas,kuri dara naudu par musu nodokliem,un ja bus vajadzigs-vini aizskries prom no sejeni-jo seit tagad jau paliek tikai sliktak un sliktak-a mes uzturam vinus! Kamer Latviesi nebuz uzmanigi ar saviem izteicieniem par krieviem,vai vel kadiem,un piespied karta liks dzivot savos likumos-neka laba no ta nebus! Puse no tiem kas te raksta -pat nemak runat vai saprast krieviski-bet 80% krieviem ir zinasanas latviesu valoda! Sanak ka mes zinam minimum2 valodas ka dzimto-a jus ne! Kapec jabut tik dumjam,lai aizstavet kaut kadu veceni,jo vina ta doma?Lai doma-lai runa-a jums savas smadzenes ir ????
nevajag gan aizmirst...
n
Pravoslavu (pareizticīgie - tas nav pareizs tulkojums) latvieši paši var atrisināt šo problēmu, un proti - atgriezties Konstantinopoles patriarhātā, kurā tie jau bija pirmskara Latvijā. Un varēs tad svinēt Kristus Dzimšanas svētkus kopā ar visiem. Un nebūs problēmu arī tām jauktajām ģimenēm, kurās, piemēram, vīrs ir luterānis, bet sieva pareizticīgā. Tu varbūt to nezini, bet ortodohsi, kas pieder Konstantinopoles patriarhātam (no kura ortodohsu ticību saņēma krievi un pārējie austrumslāvi), Ziemassvētkus svin pēc Jaunā Jūlija kalendāra, kas faktiski ir tas pats Gregora kalendārs. Tāpat arī Hellādas (Grieķijas), Rumānijas, Kipras un citas Ortodohsālās Baznīcas ir pieņēmušas Jauno Jūlija kalendāru. Tas notika pagājušā gadsimta 20-tajos gados un droši vien arī Krievijas pravoslavi būtu pieņēmuši Jauno Jūlija kalendāru, ja nebūtu tolaik boļševiki faktiski krievu kanonisko Pareizticīgo Baznīcu iznīcinājuši. Pašreizējais Maskavas patriarhāts ir Staļina izveidots II Pasaules kara laikā politiskās propogandas nolūkos un nav uzskatāms par kanonisku. Ne jau velti ukraiņi tagad izveidojuši (varbūt atjaunojuši?) paši savu Kijevas patriarhātu. Bet Konstantinopoles ekumenisko patriarhu visas pasaules ortodohsālās Baznīcas atzīst par "galveno starp līdzīgajiem".
Latviešvalodīgais
L
Agresija un savas valodas un kultūras uzmākšana citiem. --- Pie tam agresija ir mentāla, kas ir daudz sliktāks. Un to atbalsta visas valsts institūcijas. Tai ir visas imperiskas,vardarbīgas (tikai vienā valodā, viena tauta, tikai viena izglitība un tiesa) pazīmes ---------------------------- Lasu un vienkārši brīnos! Ar putām uz lūpām kliegt, ka melns īstenībā ir balts. Cik, tā padomju skola ir bijusi efektībga! Jūs gan nelieciniet par Krievijas iespējām panāktu Rietumus, ne ar šitādu intelektuālu potenciālu!
RUS
R
Tik pārliecināti rūnājot par Pareizticīgo Baznīcu latviešiem navajag aizmirst par dažādām lietiņām. Pirmais. Katoļu ticība latviešiem bija ienēsta ar "uguni un zobeni". Krievijā katoļniekiem iznāca облом - konkrēti dabūja pa purni no Ņevska kunga. Savu ticību krievi dabūja brīvprātīgi no Bizantijas. Otrais. Bībele bija pārtulkota latviešu valodā tikai 18. gadsimtā. Visas liturģijas latviešiem bija vai nu latinu valodā, vai nu vācu. Krievi jau tūkstots gadu atpakaļ varēja lūgties savā valodā. Trešais. No Vienotās Baznīcas savā laikā atdalījās tieši katoļu baznīca - baigi gribējās dominēt. Vēlāk viņa izgudroja Grigorija kalendāru. Ja viņš precīzāk, bet Jēzusa laikos darbojās Jūlija kalendārs. Tieši tāpēc Pareizticīga Baznīca viņu saglabāja.
Ēriks
Ē
Domāju ka tīri ekonomisko, kā arī no praktiskiem apsvērumiem darba devējiem, dubultot svētku dienas (ne jau tikai z.s. atšķirīgi) nav iespējams, bet Kursītes pamatojums gan nevietā. Tādi, kas sevi nosauktu par pareizticīgiem ir krietni vairāk par ēbrējiem vai musulmaņiem. Ja musulmaņi veidotu 25 vai 30% no iedzīvotājiem, saprotams, ka būtu velme, ja ne iespēja, radīt apstākļus, lai arī viņi varētu svinēt savus svētkus.
Ministry of Truth
M
No preses: Reliģisko lietu pārvaldes 2007.gada pārskats liecina, ka vislielākais pieaugums ir pareizticīgo baznīcu, musulmaņu, budistu, krišnaītu un komercsektu draudzēs. Pārvaldes pārskats liecina, ka pareizticīgo draudzēs to locekļu skaits ir pieaudzis par 20 000 cilvēku, jo 2006.gadā no 350 000 cilvēku, pareizticīgās baznīcas apmeklētāju skaits 2007.gadā pieaudzis līdz 370 000 cilvēkiem. Kāpēc ir tik liels pieaugums pareizticīgo baznīcu draudzēs nav izskaidrojams, jo to nespējot sociologi, ne arī teologi. Tomēr Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes pasniedzējs Andris Priede laikrakstam sacīja, ka luteriskās baznīcas draudžu locekļu skaita samazinājums neesot saistīts ar faktu, ka cilvēki pēdējā laikā raduši mainīt konfesijas. BET 2008. gadā rakstīja: ticīgo paliek arvien vairāk 2010. gadā raksta: ticīgo skaits arvien sarūk
Ministry of Truth
M
Tu mani tikpat labi varēji nosaukt par īpašticīgo. Bet nosauci par pareizticīgo un krievu. :D Sajūta fantastiska. Ar tavu muti runā emocijas. Atkārtošos, bet .. visu veidu, kalibru sektanti, ticīgie un citādi reliģiski atkarīgie savu abstrakto baudu var gūt, ņemot brīvas dienas uz sava rēķina (ja darbs vai darba devējs atļauj). Valsts taču esot šķirta no baznīcas/reliģijas. Šajos ekonomiskās mazasinības laikos pa pusnedēļai svētku katrai konfesijai iešķiebt nav prāta darbs. Es baznīcā esmu sastopams tikai kā tūrists vai klausoties baroka laikmeta mūziku.
Jautājums
J
Un ko lai par to visu saka katoļticīgie krievi ?
RUS
R
Un ko Jūs teiksiet pareiztīcīgiem latviešiem?
ka tik brīvdiena.
k
Stulbai, ietiepīgai Gitai svētki ir vai nu katru dienu vai nav nemaz. Tu nēesi gatava nekādiem Ziemassvētkiem. Adventa laiks tev ir "garām". Tev, ka tik brīvdiena !
Antonija
A
1. Mēs nedzīvojam 19. gadsimtenī un ne 1940. g. ! 2. Baznīca un valsts ir atdalītas ! 3. Katrs Ziemassvētkus svin, ja tic Dieva Dēla piedzimšanai. 4. Nevajag jaukt reliģiskos svētkus un laicīgos un labi būs. 5. Nejaukt iekšā politiku un naidu,it īpaši Adventa laikā !
Skaidrāks par dienu...
S
Cienītā, Kursīte neprotestē pret Pareizticīgo baznīcas svētkiem. Lasi rakstu vēlreiz ! Un , kur tu ,mīļā, dzivo ? Gribi svinēt Pareizticīgo Z.Sv. , svini, net neprasi brīvdienu. Gribi svinēt 9. Maiju, svini, bet neprasi brīvdienu ! Neuzspied citas tautas svētkus latviešiem !
Sudarj
S
ko tu tur murgo par īstiem un neīstiem Ziemassvētkiem? Tev nav poņas ,kas ir Ziemassvētki ! Tāir Kristus dzimšana un viņš piedzima tikai 1 X ! Ķīniešiem ir Buda, Āzijā ir Allah, krievim Bože . Ko tad mēs Latvijā īsti svinēsim? Kristus dzimšanas dienu vai kaut ko citu?
Diana
D
Vai nebūtu prātīgi aplikt Baznīcas nekustamos īpašumus ar nodokli? ------------------------------------------- Vai esi aizmirsis, ka pie mums valsts un Bazniica ir shkirtas? Kaads veel iipashuma nodoklis??? Valstij nevar buut nekaada dalja par Bazniicas iipashumiem!
Diana
D
Vai nebūtu prātīgi aplikt Baznīcas nekustamos īpašumus ar nodokli? ------------------------------------------- Vai esi aizmirsis, ka pie mums valsts un Bazniica ir shirtas? Kaadu veel iipashuma nodokli??? Valstij nevar buut nekaada dalja par Bazniicas iipashumiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas