Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Labklājības ministrija iedzīvotājiem palīdzēs pārvākties uz ekonomiski attīstītākiem reģioniem

Kaut gan Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosaukusi Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto pabalstu reformu koncepcijas projektu par «ļoti nenobriedušu un diskutablu» un aicina nesasteigt reformas, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) ir apņēmības pilna strādāt pie tā, lai svarīgākās reformas ieviestu no nākamā gada sākuma. «Ne pēc ticības, ne pēc pienākumiem nevaram reformas atlikt,» ministre norādīja Dienai. LM tagad arī domā par diviem jauniem atbalsta veidiem - transporta un pārcelšanās pabalstiem, ko arī nākamajā gadā centīšoties ieviest.

«Ja cilvēks dzīvo reģionā, kas ir ekonomiski neattīstīts, bet viņš ir motivēts un gatavs kārpīties par savas dzīves apstākļu uzlabošanu, ir izskatāma iespēja pie viņa profesionālu spēju pilnveides palīdzēt viņam pārcelties tuvāk reģioniem, kas ir ekonomiski aktīvi,» trešdien Latvijas Radio 1 raidījumā Krustpunktā stāstīja I. Viņķele. Šādu pārcelšanās pabalstu apmaksātu no valsts budžeta. Ministre gan nevarēja nosaukt iespējamo pabalsta apjomu, situācijas esot individuāli vērtējamas. «Ja cilvēks no Ciblas pabalsta vēlēsies pārcelties Jūrmalā Mellužos priedēs dzīvot, visticamāk, valsts šādu [neatbalstītu],» sacīja ministre.

Jau vēstīts, LM koncepcijas projektā minēts, ka turpmāk līdzšinējo garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa (bērniem līmenis - Ls 40, pieaugušajiem - Ls 45) pabalstu, ko valsts apņēmusies līdzfinansēt līdz gada beigām, varētu aizstāt pašvaldības finansēts iztikas pabalsts 35 latu apmērā un papildus varētu ieviest valsts 50% apmērā līdzfinansētu īslaicīgu integrācijas pabalstu 70 latu apmērā strādāt motivētajiem cilvēkiem.

I. Viņķele arī raidījumā zināja teikt, ka Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbinieki, diendienā strādājot ar ilgstošajiem bezdarbniekiem, secinājuši, ka indikatīvi apmēram puse esot cilvēki, kuru atgriešana darba tirgū ar vienkāršu pārapmācības vai pārkvalifikācijas palīdzību neesot iespējama.

Vērtējot LM sagatavoto reformu koncepcijas projektu, LPS atzina - sociālās palīdzības sistēmu nevar padarīt mērķētāku un kvalitatīvāku, ja nav sakārtotas proporcijas starp minimālo algu un sociālās palīdzības pabalstu lielumiem. Proti, virkne pašvaldību atzinušas, ka nereti minimālā alga mēdz būt apjomā līdzvērtīga ar sociālajiem pabalstiem, tādēļ trūkst motivācijas strādāt. I. Viņķele ir pret minimālās algas palielināšanu nākamgad, jo, pēc viņas teiktā LR1 raidījumā, šobrīd minimālās algas palielinājums nozīmētu administratīvo aktu, kas nav segts ar patiesi saražotu labumu. Uz Dienas jautājumu, kā sakārtot proporcijas starp līdzšinējo minimālo algas apmēru un sociālo pabalstu lielumu, ministre kā vienu no risinājumiem minēja - lietderīgi būtu maksāt pabalstu transportam, lai cilvēks varētu izbraukāt uz kursiem un pēc kāda laika būtu gatavs darba tirgū konkurēt uz labāk atalgotu pozīciju. Kas maksātu šo pabalstu, vēl esot jādiskutē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas