Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lai taupītu, ministrijas rosina samazināt algas, funkcijas un darbinieku skaitu

Vidēji par piektdaļu mazākas algas, īsta štatu īsināšana, apcirpti administratīvie izdevumi, vairāku valsts iestāžu likvidēšana, reorganizēšana, atsevišķu valsts finansēto funkciju nodošana nevalstiskajām organizācijām — tādi ir ministriju sagatavoto budžeta taupības priekšlikumu stūrakmeņi, paredzot trīs scenārijus — izdevumus cirpt par 20, 30 un 40%.

Valdība par tiem lems ārkārtas sēdē otrdien. Premjers Valdis Dombrovskis (JL), pēc preses pārstāves Līgas Krapānes Dienai atzītā, sagaida, ka valdība otrdien ne tikai izvērtēs un izdiskutēs iesniegtos scenārijus, bet arī vienosies par konkrētu priekšlikumu atbalstīšanu, lai pēc iespējas ātrāk varētu virzīties uz priekšu budžeta grozījumu sagatavošanā. Taupības priekšlikumi visām ministrijām un virknei valsts budžeta finansēto iestāžu Finanšu ministrijā (FM) bija jāiesniedz līdz piektdienas pēcpusdienai. Pēc FM ziņām, visi ar šo uzdevumu galā nebija tikuši. Piemēram, pagarinājumu prasīja Labklājības, Tieslietu, Iekšlietu, Izglītības un zinātnes ministrija. Vēl citi bija iesnieguši nepilnīgu informāciju. Tām valdības uzdotais jāpaveic līdz pirmdienai. Sīkākas ziņas par taupības risinājumiem FM sola sniegt pirmdien, tomēr precīzus ministriju priekšlikumus pirms slēgtās valdības sēdes FM neplāno atklāt.

Kopumā piektdienas pēcpusdienā vairāku ministriju paziņojumos dominējošais noskaņojums bija nepārprotams — budžeta izdevumu samazināšana par 40% ir sarkanā līnija, kuras sasniegšana daudziem ir neiespējama. No vairāku ministru teiktā izrietēja — aizvien ir cerības, ka budžeta tēriņus nevajadzēs samazināt par 40%, kas ir skarbākais scenārijs. Tiesa, gan finanšu ministrs, gan ārvalstu donori aicina rēķināties ar pēc iespējas lielāku budžeta tēriņu apcirpšanu. Budžeta grozījumiem jāstājas spēkā no 1.jūlija. Tērējot kā līdz šim, robs budžetā šogad draud pārsniegt 1,5 miljardus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas