Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laila Pakalniņa: Diemžēl prezidents podā

Daudz satraucošāks par to, ka Zatlera portrets kādā Ogres skolā ielikts tualetes podā un pēc tam šīs "instalācijas" fotogrāfiju puikas ievietojuši savos mobilajos telefonos, ir fakts, ka šīs skolas direktore tāpēc vērsās policijā. Savukārt policija operatīvi veica "profilaksi" - telefonos bilžu vairs nav.

Direktore apgalvo, ka esot rīkojusies kā amatpersona, jo amatpersonas varot sodīt gan par darbību, gan bezdarbību. Viņa uzrakstījusi iesniegumu policijai, jo gribējusi noskaidrot, vai izdarības ar Zatlera bildi nav valsts simbola zaimošana. Tāpēc atliek domāt, ka policiju direktore, visticamāk, palīgā nesauktu, ja uzzinātu, ka skolas podā pabijusi, piemēram, Raiņa bilde. Bet, ja nu kas, diemžēl atliek arī neticēt, ka policija Raiņa dēļ ierastos skolā un veiktu "profilaktiskās pārrunas". Policija gan nav uzziņu dienesta. Un, cita starpā, lai uzzinātu - ir vai nav prezidents valsts simbols, var vērsties ne tikai uzziņu dienestā. Vēl ir, piemēram, internets, vēstures skolotājs u.c. avoti. Taču policisti direktorei, visticamāk, neaizrādīja, ka tā viņus lieki traucē, bet ieradās skolā un lika skolēniem poda bildi izdzēst (kopš tiesībsargs paskaidrojis, ka uz to policijai nebija tiesību, direktore presē vārdu "likt" interpretē kā "lūgt"). No notikušā, proti, no tā, ka direktore izsauca policiju un tā skolā arī ieradās, var izdarīt briesmīgu secinājumu - šajā gadījumā netika domāts par skolēniem un par prezidentu arī nē. Direktore un, visticamāk, arī policijas amatpersonas domāja vispirms par sevi. Un tas ir šausmīgi, ka neatkarīgā un demokrātiskā valstī amatpersonas var nobīties (no soda par bezdarbību), uzzinot, ka prezidenta portrets ir nonācis podā. Tas nozīmē kaut vai to, ka nav novērtēts tas psiholoģiskais potenciāls, ar kādu Latvijā cilvēki ir gatavi ierobežot vārda brīvību, saskatīt kaut ko tur, kur nekā nav. Turklāt precedenti ļoti senā pagātnē nav jāmeklē - drošības policija vēl nesen ierosināja kriminālprocesu par to, ka uz operas plakāta bija pliks puisītis. Tāpēc šausmīgi ir arī tas, ka policija šinī gadījumā ir pateikusi "diemžēl". "Diemžēl kriminālatbildība te nevar būt. Kriminālatbildība par valsts simbolu zaimošanu uz prezidenta attēlu neattiecas," Dienai skaidroja Ogres rajona policijas pārvaldes preses sekretāre Dzintra Dzene. Arī huligānisms tas neesot, jo bildes rāmis neesot salauzts. Bet kas tas tiešām ir, vai tam pievēršama uzmanība un kāda - varēja zināt tikai tie skolotāji, kas, kaut arī anonīmos, bet nu jau slavenos puikas pazīst un kam tiešām rūp, lai no viņiem izaugtu gudri un kritiski domājoši Latvijas pilsoņi. Diemžēl poda bīstamība tika pārspīlēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas