Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lasītājs: Zibens sabojā datoru, bet televizors paliek neskarts

Kāds portāla lasītājs pastāstīja, ka viņam negaisa laikā sabojājies dators, kaut arī tas bija izslēgts. Eksperti uzskata, ka tas var atbilst patiesībai, jo zibens radītais elektromagnētiskais impulss var sabojāt ne tikai datorus, bet pat bankas kartes.

Biju jau devies pie miera, lēnām iemigu, kad pēkšņi pamanīju gaismas uzplaiksnījumu, par pirmdienas vakarā pieredzēto Diena.lv stāsta rīdzinieks Ivars. Mājinieki citā istabā skatījušies televizoru, taču neko tādu nebija manījuši. Dators bija pieslēgts elektrotīklam, bet nebija ieslēgts. No rīta viņš mēģinājis ieslēgt savu datoru, taču tas nav izdevies. Datoram nekādu redzamu bojājumu nav, stāstīja Ivars un piebilda, ka monitoru glābt vairs nevarēs, bet datoru izdosies salabot. Sazinoties ar datorspeciālistu, atklājies, ka pie viņa jau vērsušies vairāki cilvēki ar līdzīgām problēmām. IT speciālists uzskata, ka vainojams zibens.

“Katras zibens izlādes laikā rodas elektromagnētiskais lauks, kas var apdraudēt visas elektroierīces, pat bankas kartes čipu. Sevišķi apdraudētas ir elektroierīces, kas saslēgtas tīklā un slikti nozemētas,” skaidro Jānis Kleperis, kurš ir Latvijas Unoversitātes Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks.

Ivara pieņēmums vainot zibeni neesot bez pamata, jo datora barošanas bloka kondensatori varētu būt absorbējuši lielāko daļu zibens radītā elektriskā impulsa spēka, tādēļ arī dators sabojājies, bet televizors palicis neskarts, kaut arī bijis ieslēgts.

Datoriem, kas saslēgti tīklā, bīstamība esot lielāka, bet, ja interneta pieslēgums tiek nodrošināts caur telefona vadiem vai kabeļiem, riska pakāpe neesot pārāk augsta, jo šie vadi parasti esot ļoti labi nozemēti. Visdrošākais veids, kā izsargāties no līdzīgām likstām, ir negaisa laikā datoru ne tikai izslēgt, bet arī atvienot no elektrības, pamāca J. Kleperis.

Arī informācijas tehnoloģiju servisā Euroscreen Diena.lv atzina, ka zibens rada draudus datoram, ja tas pieslēgts pie tīkla vai elektrības padeves. “Ja dators pieslēgts tikai pie tīkla, bet atvienots no strāvas, ļaunākais, kas var notikt – var “nodegt” tīkla karte. Ja dators pieslēgts arī pie elektrības, var “nodegt” datora barošanas bloks, bet, ja dators sliktākas kvalitātes, pat visas tā “iekšas”,” skaidro servisā.

Zibens varot sabojāt arī datora monitoru, jo tam iebūvēts iekšējais barošanas bloks. Glābiņš būtu nepārtrauktās barošanas bloks jeb tā sauktais UPS, kam iebūvētas ethernet ligzdas, jo tas notur zibens spēriena radīto elektrības pārspriegumu. Arī UPS var sabojāties, bet pārējais dators no zibens bojājumiem tam būtu jāpasargā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas